Lorena Wiebes, wat doe je nu!? Vos sprint wél tot de lijn en verrast juichende landgenoot in bizarre Amstel-editie Wielrennen
Wielrennen

Lorena Wiebes, wat doe je nu!? Vos sprint wél tot de lijn en verrast juichende landgenoot in bizarre Amstel-editie

Lorena Wiebes, wat doe je nu!? Vos sprint wél tot de lijn en verrast juichende landgenoot in bizarre Amstel-editie

Marianne Vos heeft op bizarre wijze de Amstel Gold Race bij de vrouwen gewonnen. Na een chaotische dag en een lange neutralisatie, kwam het uiteindelijk allemaal aan op drie lokale rondes rond Valkenburg, van in totaal 55,2 kilometer. Ondanks een explosieve finale kwam het over de Cauberg aan op een sprint. Lorena Wiebes was daarin duidelijk de snelste, maar de Nederlandse van SD Worx-Protime juichte veel te vroeg en werd op de streep nog geklopt door Vos.

De Amstel Gold Race voor dames was oorspronkelijk 157,6 kilometer, maar werd na 45 kilometer prompt stilgelegd door een incident op het parcours. Een motoragent werd naar het ziekenhuis gebracht en er was veel politie en medisch personeel ter plaatse. De vrouwen zaten uiteindelijk van 11.00 tot 12.15 uur op de grond, totdat er werd besloten om geneutraliseerd richting Valkenburg te rijden en daar nog drie lokale rondes af te werken.

Sterke kopgroep van drie krijgt de ruimte

Daarmee bleef er 55,2 kilometer over, met een uitgerust peloton. Voer voor vuurwerk en dat kwam er ook. Nadat we de finish hadden gepasseerd en de race weer los kon, waren het meteen dames als Elisa Longo Borghini, Lotte Kopecky en Lucinda Brand die het probeerden. Vooral Longo Borghini was uiterst actief in de eerste van drie rondes, en heel even zette ze een sterke groep van zes op poten. Demi Vollering maakte daar ook onderdeel van uit.

De groep werd echter gegrepen bij het ingaan van de voorlaatste ronde, en over de Geulhemmerberg profiteerden drie dames van een korte status quo. Yara Kastelijn, Ricarda Bauernfeind en Eva van Agt reden weg en niemand in het peloton reageerde. De drie bouwden een mooie voorsprong op van een dikke minuut en lieten de overgestoken Anouska Koster er niet bij komen. Een heel sterke groep van drie zo, waardoor Movistar heel even tempo besloot te maken.

Peloton pokert, dus mag kopgroep volop geloven

In het peloton was het echter vooral hollen en stilstaan, totdat bij de voorlaatste keer Cauberg (vlak voor de slotronde) opnieuw Longo Borghini hard aanging. Vollering moest het gat dichten, maar stond onder druk toen Van Anrooij opnieuw ging, en Longo Borghini daarna nog eens demarreerde. Het geweld van Lidl-Trek richtte uiteindelijk geen blijvende schade aan, al daalde de voorsprong van de leiders wel naar een half minuutje. Het bleef echter draaien bij de drie, die met negentien seconden voorgift over de voorlaatste keer Geulhemmerberg kwamen.

Het peloton begon vervolgens te pokeren, Lidl-Trek en SD Worx-Protime weigerden gewoon één tempo te rijden, en dus steeg de voorsprong weer naar een minuut voor de laatste tien kilometer. Kon het dan toch? Het ging erom hangen, want na een lastminute inhaalrace van de twee grote blokken, begonnen de drie eraan met slechts tien tellen. Ze vlogen er in no-time overheen en Kasia Niewiadoma probeerde. Vollering veranderde in een verdediger die alle gaten dichtreed voor Wiebes, die mocht gaan sprinten over de top. De Nederlandse was daarin duidelijk de snelste, maar juichte veel te vroeg en werd al juichend nog overvleugeld door Vos.

Uitslag Amstel Gold Race 2024 - vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news