López wint op mistige Altu d'El Gamoniteiru koninginnenrit Vuelta, Roglic tweede Wielrennen
Wielrennen

López wint op mistige Altu d'El Gamoniteiru koninginnenrit Vuelta, Roglic tweede

López wint op mistige Altu d'El Gamoniteiru koninginnenrit Vuelta, Roglic tweede

Miguel Ángel López heeft de koninginnenrit van de Vuelta a España gewonnen. De Colombiaan van Movistar was de sterkste op de loodzware slotklim Altu d'El Gamoniteiru. Primoz Roglic behield de leiding in het algemeen klassement.

Na de spectaculaire bergrit met vroege aanval van Egan Bernal en Roglic, waarbij de Sloveen op prachtige wijze de leiding overnam op de Lagos de Covadonga, stond de nóg zwaardere koninginnenrit van de Vuelta te wachten. Met twee beklimmingen van de eerste en één van de tweede voordat de renners mochten finishen op de buitencategorie Altu d'El Gamoniteiru, was het met recht de zwaarste rit van de ronde te noemen.

Kopgroep van 32 met Storer, Bouwman en Arensman krijgt ruimte

In de konninginnenrit was het al snel gedaan met de strijd om de vlucht. Nadat een viertal vluchters als eerste wegkroop, kwam daar een groep van 28 renners bij. Onder hen onder meer Rafal Majka en Michael Storer, maar ook Nederlanders Thymen Arensman, Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman. Zij wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan vier minuten.

Op de eerste klim van de dag, de Puertu de San Llaurenzia van tien kilometer aan 8,6 procent, ging de groep gezamenlijk omhoog en, terwijl Lindeman alweer moest lossen, ging Storer voor de bergpunten. De Australiër van Team DSM was duidelijk op jacht naar het overnemen van de trui van zijn ploeggenoot Romain Bardet. Daarvoor moest hij wel afrekenen met Majka in een kort sprintje, die ook nog zicht had op de bollentrui.

De kopgroep ging lang gezamenlijk door, maar op de tweede klim brandde de koers los. De net zo steile Altu la Cobertoria was het sein voor Arensman om het tempo op te hogen en daardoor ging de achterdeur in de kopgroep open. Richting de top vond Storer het genoeg en koos hij in zijn eentje het hazenpad. De Australiër van DSM ging op zeventig kilometer al alleen op jacht naar een derde ritzege.

Storer pakt bergtrui, Movistar en Bahrain voeren tempo op

Op de top van de klim pakte Storer wederom de volle buit en hij nam daarmee virtueel de bergtrui over van ploeggenoot Bardet. In de afdaling ging hij vervolgens volle bak naar beneden en dat leverde hem een voorsprong van bijna twee minuten op zijn medevluchters op en 5.30 minuten op het peloton. Dat was echter het startsein voor Movistar om Bahrain Victorious te gaan helpen met het kopwerk. De ploeg van Enric Mas en López wilde duidelijk voor de ritwinst gaan.

Storer had wellicht iets te veel hooi op zijn vork genomen, want in zijn solo moest hij nog een vlakke vallei van meer dan twintig kilometer doorstaan. Onder aanvoering van Imanol Erviti en Nelson Oliveira ging de voorsprong van de koploper dan ook in rap tempo naar beneden. In aanloop naar de finale van de rit werd het verschil teruggebracht naar 2.30 minuten, terwijl de achtervolgers voor de voet van de voorlaatste klim al werden ingerekend.

Op die Altu la Séga o del Cordal ging UAE Team Emirates aan kop aan het werk, voordat Mikel Bizkarra en Bardet samen de aanval kozen. De Fransman leek niet zoveel uit die aanval te kunnen halen, behalve de bergpunten om in het kielzog van Storer te blijven. De twee werden na een korte ontsnapping weer ingelopen.

De la Cruz solo op de Altu d'El Gamoniteiru, Storer gebroken

Op de slotklim van 14,5 kilometer aan bijna tien procent begon het nog rustig in de groep met de favorieten, waardoor de koploper zijn voorsprong weer wist uit te breiden naar 2.30 minuten. Toen David de la Cruz ervandoor ging met nog tien kilometer te gaan, verdween zijn voorsprong echter snel. De Spanjaard reed al snel een minuut weg van het peloton onder leiding van Bahrain Victorious en naderde ook tot op Storer.

Terwijl De la Cruz voorbij ging aan Storer, werd het tempo in de groep uitgerekend door Intermarché-Wanty-Gobert omhoog gegooid, dat de toptienplek van Louis Meintjes bedreigd zag worden. Guillaume Martin was al een tijd gelost en ook Felix Großschartner kon de groep niet bijhouden, terwijl de rest van de top nog aanwezig was.

Klassementsrenners in de aanval in laatste kilometers Gamoniteiru 

Op vijf kilometer van de finish gaf vervolgens Egan Bernal het startschot voor een prachtig slot. De Colombiaan kreeg Roglic met zich mee, waarna Mas en López samen met Sepp Kuss aansloten. Vervolgens was het de Colombiaan van Movistar die de aanval koos en hij wist snel een voorsprong te pakken en De la Cruz te achterhalen.

Jack Haig en Adam Yates konden de versnelling van Bernal al niet aan en moesten door Gino Mäder begeleid worden op de mistige slotklim. Zij konden weer aansluiten bij de groep Roglic, die onder leiding van Kuss niet dichter bij de voortvluchtige López kwam. Hij knalde over de leidende Spanjaard heen en nam een voorsprong van dertig seconden op zijn achtervolgers.

Met nog twee kilometer te gaan versnelde Roglic zelf en hij kreeg alleen Mas en Bernal met zich mee. Gedrieën gingen zij op jacht naar López. In de laatste kilometers probeerden Roglic en Bernal nog om bij de leider in de koers te komen, maar dat was tevergeefs. López wist zijn achtervolgers op de Altu d'El Gamoniteiru voor te blijven en pakte zo de ritzege voor zijn ploeg Movistar!

Uitslag etappe 18 en klassementen Vuelta a España 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws