Mads Pedersen kan Van der Poel en Van Aert al ruiken: 'Hoor er niet bij, maar zit er wel dichtbij' Wielrennen
Wielrennen

Mads Pedersen kan Van der Poel en Van Aert al ruiken: 'Hoor er niet bij, maar zit er wel dichtbij'

Mads Pedersen kan Van der Poel en Van Aert al ruiken: 'Hoor er niet bij, maar zit er wel dichtbij'

In de wielersport gaat het deze dagen vaak over een klein clubje wereldsterren, een paar namen die de sport domineren en kleuren. Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Primoz Roglic... Dat soort types. De rest van het peloton probeert uit alle macht om die orde te verstoren, met één man die in 2023 een voet tussen de deur kreeg. Mads Pedersen was on fire en hij vertelt aan In de Leiderstrui hoe dat komt.

De 27-jarige Pedersen was altijd al een sterke beer. Niet voor niets won hij al 33 wedstrijden in de zeven seizoenen dat hij in de WorldTour rijdt. Dat deed hij altijd voor Trek-Segafredo, tegenwoordig Lidl-Trek genoemd. Het was bij die ploeg dat hij in 2019 plots wereldkampioen werd in in een zeiknat Yorkshire. Het was voor dat team dat hij vanaf 2020 WorldTour-koersen begon te winnen en namens die formatie won hij vanaf 2022 in krap een jaar tijd minstens één etappe in alle grote rondes. In de Vuelta van 2022 nam hij dankzij maar liefst drie etappezeges ook nog de puntentrui mee naar huis.

De stijgende lijn van Mads Pedersen gaat de laatste twee jaar bijna recht omhoog. Want het was pas in 2022 dat we hem echt het hele jaar bij de besten zagen. Van de Grand Prix Cycliste de Marseille La Marseillaise in januari tot aan de Vuelta in september deed hij mee om te winnen. Dat deed hij dan ook negen keer. Dit seizoen was het al zeven keer raak, maar Pedersen was zonder twijfel nóg beter dan vorig seizoen. Dat kwam vooral door z'n klassieke voorjaar, die eindelijk een keer goed was. Zesde in Milaan Sanremo, vijfde in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen, derde in De Ronde en vierde in Parijs-Roubaix... Vervolgens een ritzege in de door een coronabesmetting vroeg beëindigde Giro en een rit in de Tour. Op het WK werd hij vierde, na een battle met Van der Poel, Van Aert en Pogacar in de finale in Glasgow.

Lees verder onder de foto.

Mads Pedersen kan Van der Poel en Van Aert al ruiken: 'Hoor er niet bij, maar zit er wel dichtbij'
Pedersen (links) op het WK tegen Van Aert en Pogacar

Mads Pedersen wil een Monument winnen

Hij kan de wereldtop ruiken, zo beaamt hij zelf ook in gesprek met deze website. 'Ik kan een Monument winnen, als je puur naar de resultaten kijkt. Je hebt de supersterren in het wielrennen en daar hoor ik niet bij, maar ik zit er wel dichtbij. Ik kan op een dag dat het allemaal goed valt ook een Monument winnen en daar werk ik iedere dag keihard voor', zo zegt Pedersen, die daarmee meteen aangeeft waar het nog aan ontbreekt op zijn palmares: een Monument. Winnen in Milaan-Sanremo, De Ronde, Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik of Lombardije, dát is de drijfveer voor de Deen.

En toch doet hij zich daarmee misschien wat te kort, aangezien er in de WorldTour weinig renners zijn die constanter presteren dan hij. Toch vindt Pedersen dat zelf niet. Hij lacht zelfs een beetje als we hem ervan proberen te overtuigen dat het niet normaal is om van januari tot en met oktober de benen te hebben om te winnen. 'Ik heb ook slechte dagen', roept hij. Als we vervolgens zeggen dat we die zelden zien, schuft hij het hoofd. 'Die zien jullie ook wel, maar jullie herinneren ze niet. Een week voor het EK finishte ik niet in de Super 8 Classic, dus ook ik begin het lichaam te voelen en word moe. Maar met veel motivatie kun je het altijd goed doen in meerdere wedstrijden.'

Is dat het geheim? Een betonnen kop, die ondanks zere benen maar door wil blijven gaan? Pedersen wijst voor de succesformule toch ook naar Lidl-Trek. 'Ik weet niet hoe ik het doe. We trainen goed, we rusten goed en we koersen genoeg. Dat plan hebben we in de winter gemaakt en daar hebben we ons aan gehouden.' Volgende halte in plan-Pedersen: Münsterland en Parijs-Bourges, uiteráárd met een stel benen dat in staat blijft om te winnen. 'Mijn vorm is goed, anders zou ik hier niet zijn', zei hij niet voor niets voor de start van het EK in Drenthe. 'Als ik niet gemotiveerd was, zou het niet fair zijn tegenover Denemarken of mijn ploeg om te starten.' En dat Pedersen zijn topvorm kan blijven doortrekken, bewees hij maar weer eens in de Sparkassen Münsterland Giro. In Münster finishte hij immers knap als derde.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws