Voorbeschouwing Elfstedenrace 2023 | Kooij en Philipsen azen op sprint na (waaier)koers door het Friese landschap Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Elfstedenrace 2023 | Kooij en Philipsen azen op sprint na (waaier)koers door het Friese landschap

Voorbeschouwing Elfstedenrace 2023 | Kooij en Philipsen azen op sprint na (waaier)koers door het Friese landschap

Een Elfstedentocht op de schaats is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen, maar gelukkig is er de fiets nog! Woensdag koerst een peloton langs alle elf Friese steden. In de Leiderstrui blikt vooruit op de Elfstedenrace.

De Elfstedenrace is toe aan de tweede editie. Waar de koers het vorig jaar nog moest doen met een 1.2 status, is die status een jaar later al opgekrikt naar die van 1.1. Dat betekent onder meer dat de wedstrijd op een sterker deelnemersveld kan rekenen. Zo doen er dit jaar zelfs vijf WorldTour-ploegen mee, waar dat er vorig jaar nog nul waren. Met onder meer Olav Kooij, Jasper Philipsen en Dylan Groenewegen staat er het nodige sprintgeweld aan de start in Leeuwarden!

Een rode loper voor de sprinters ligt echter niet in de verwachting. Het open landschap en de vaak aanwezige sterke wind in Friesland zijn immers perfect voor een zinderende waaierkoers, zoals vorig jaar het geval was. Destijds was de koers een ware slijtageslag, die gewonnen werd door Elmar Reinders. Hij rekende in een sprint met twee af met Mick van Dijke.

Praktische informatie Elfstedenrace 2023

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaar Elfstedenrace

2022 Elmar Reinders

Parcours, weer en tijden Elfstedenrace 2023

De start vindt plaats nabij het WTC Expo in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Nadien beginnen de renners aan een tocht van ruim tweehonderd kilometer door Friesland. In tegenstelling tot de iconische schaatstocht – die eerst zuidwaarts richting Sneek trekt – gaat de wielerkoers eerst noordwaarts richting Dokkum. Vanaf de elfstedenstad volgt een stuk door open landschap, ideaal om bij voldoende wind waaiers te trekken.

De volgende halte is Franeker. De voormalig universiteitsstad is bekend van het Eisinga Planetarium dat inmiddels de status van werelderfgoed heeft. Vervolgens zetten de renners koers richting de Friese havenstad Harlingen, waar de renners niet de veerboot naar Vlieland of Terschelling zullen pakken, maar hun tocht zullen voortzetten richting Bolsward, bekend van start- en finishplaats van de fietselfstedentocht. Daarna wacht het mooie Gaasterland, zeker een bezoekje waard. In rap tempo volgen langs het IJsselmeer de Friese steden Workum, Hindeloopen en Stavoren elkaar op.

Het naar verwachting schaarse aantal klimmers kan vlak na Stavoren hun hart ophalen met de zeer korte klim naar het Rode Klif. Het punt van tien meter N.A.P. is bekend als herdenkingsmonument voor de Slag bij Warns (1345). Destijds rekenden de Friezen af met de bemoeizuchtige Hollanders. Na het Rode Klif trekken de renners oostwaarts om hun volgende virtuele stempel in Sloten te halen. Vervolgens rijden de coureurs om het Slotermeer heen richting IJlst, waarna de doorkomst door Sneek volgt. De finale zal dan inmiddels in volle gang zijn. Een op hol geslagen peloton, of een door de immer vervelende Friese wind uitgedunde groep, zal vervolgens op Leeuwarden afstormen, waar de finish op de Balthasar Bekkerwei ligt.

routekaart elfstedenrace 2023 735x1024

Weer
De temperatuur ligt woensdag rond de 18 graden en er is een kleine kans op een bui. Wat het koersverloop betreft is vooral de wind interessant. Deze komt uit het westen aan een windkracht 4, wat betekent dat de renners voor een groot deel van de koers zijwind zullen hebben.

Tijden
Starttijd: 11.00 uur
Finishtijd: rond 15.50 uur

Favorieten Elfstedenrace 2023

Vrijwel alle grote ploegen reizen met een sprinter af naar Friesland, en ook het vlakke parcours speelt de snelheidsduivels in de kaart. Jasper Philipsen is namens Alpecin-Deceuninck met recht de topfavoriet. De Vlam van Ham heerste dit jaar in de massasprints van de Ronde van Frankrijk. Vier keer kwam hij juichend over de finish. Daarnaast won hij met grote overmacht de groene trui. Ook in het najaar won Philipsen al vier keer; met zijn vorm lijkt het dus wel snor te zitten. Wel moet de kanttekening worden geplaatst dat hij vorige week ziek moest afzeggen voor het Circuit Franco-Belge. Het dus nog even afwachten of de publiekstrekker van de Elfstedenrace volledig fit aan de start zal staan. Mocht Philipsen zegevieren, dan zal hij de eerste renner zijn die zowel de Belgische Elfstedenronde als de Nederlandse Elfstedenrace heeft gewonnen.

De voornaamste tegenstand voor Philipsen komt met Dylan Groenewegen en sprintrevelatie Olav Kooij uit Nederlandse hoek. De laatste is bezig met een sterk najaar. Met name in de Tour of Britain zette hij een bijzondere reeks neer door de eerste vier etappes te winnen. Recent liet hij zich opmerken met een knappe derde plaats op het EK wielrennen in Drenthe. Net als Philipsen is Kooij een renner die een lastiger koersverloop prima kan verteren. Waaiers of geen waaiers; het zal niets aan zijn kansen veranderen.

Voorbeschouwing Elfstedenrace 2023 | Kooij en Philipsen azen op sprint na (waaier)koers door het Friese landschap
Wat weet Groenewegen te bewerkstelligen in Friesland?

Groenewegen is dan weer bezig aan een zeer degelijk seizoen, maar winnen is alweer van even geleden. De Amsterdammer in dienst van Jayco-AlUla kan in ieder geval rekenen op een uitstekende sprinttrein. Zo zal hij kunnen bouwen op de steun van zijn vaste lead-out Luka Mezgec, Michael Matthews en de hardrijder én titelverdediger Elmar Reinders. Bij afwezigheid van Groenewegen zou zowel Matthews als Reinders kunnen komen bovendrijven. Matthews als sprint-back-up, Reinders vanuit een ontsnapping. Een andere outsider is Gerben Thijssen, in dienst van Intermarché-Circus-Wanty. De Belg behoort tot de subtop van het sprinten, maar dat is geen reden om hem te onderschatten. De sprinter is met name in de kleinere koersen in staat tot het verrassen van de wereldtop. Thijssen is alvast in de winning mood. Zo won hij laatst een kermiskoers in eigen land en kort daarvoor klopte hij Dylan Groenewegen in de Omloop van het Houtland.

Bij Team DSM-firmenich komt men met twee sprinttroeven aan de start, zijnde Sam Welsford en Alberto Dainese. Beide heren zijn enorm snel, dus is het slechts gissen naar welke van de twee troefkaarten uitgespeeld gaat worden. Zowel de Aussie als de Italiaan verlaat de Nederlandse WorldTour-ploeg na dit jaar: Welsford verkast naar BORA-hansgrohe, Dainese gaat richting Tudor Pro Cycling Team.

Søren Wærenskjold is iemand om in verschillende koerssituaties rekening mee te houden. De jonge Noor van Uno-X kan een stevig potje tijdrijden, verteert de heuvels prima en beschikt ook nog eens over een goed eindschot. Kortom, de Scandinaviër beschikt over goede papieren om er in Leeuwarden met de zege vandoor te gaan. Schrijf ten slotte ook de naam van Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team) maar op. De rappe Italiaan wist recentelijk nog Mads Pedersen te kloppen en daarvoor moet je doorgaans van goeden huize komen.

Favorieten Elfstedenrace, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Olav Kooij (Jumbo-Visma), Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty)
Longshots: Michael Matthews, Elmar Reinders (Jayco-AlUla), Sam Welsford, Alberto Dainese (Team DSM-firmenich), Søren Wærenskjold (Uno-X) en Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team),

TV Elfstedenrace 2023

Mocht u in Friese sferen blijven, dan raden wij u aan om de koers via Omrop Fryslân te volgen. De uitzending van de Friese omroep begint om 13.30 uur. Heeft u liever het commentaar van Eurosport, dan kan u daar terecht. De sportzender start de uitzending ook om 13.30 uur op Eurosport 1 en de overige online kanalen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws