Mads Pedersen

Mads Pedersen is een Deense wielrenner die uitkomt voor Lidl-Trek. Hij werd in 2019 wereldkampioen wielrennen en staat bekend als een goede allrounder met een sterke sprint. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Pedersen en houdt bovendien zijn biografie bij.

Pedersen werd in 2017 op 21-jarige leeftijd prof bij Trek-Segafredo, waar hij direct de Giro mocht rijden. In 2018 mocht hij op voor zijn eerste volledige Vlaamse voorjaar, en niet zonder succes. Na een vijfde plaats in Dwars door Vlaanderen eindigde de jonge Deen als tweede in de Ronde van Vlaanderen, een ongelofelijke prestatie voor iemand van zijn leeftijd. 

2019 was in eerste instantie een baaljaar voor Pedersen, die door de Deense bondscoach werd geselecteerd voor het WK wielrennen in Yorkshire. Daar was het hondenweer en laat dat nou net geen obstakel voor Pedersen zijn, die eerst topfavoriet Mathieu van der Poel zag wegvallen met een hongerklop en vervolgens de overgebleven favoriet Matteo Trentin klopte in de sprint. Zodoende was de ongelofelijke Pedersen op 23-jarige leeftijd plots wereldkampioen wielrennen!

Mads Pedersen

Pedersen na wereldkampioenschap geen eendagsvlieg

Jammer genoeg kon de wereldkampioen niet al te veel genieten van zijn regenboogtrui, daar deze precies in het coronajaar viel. Daardoor waren de klassiekers verschoven naar het najaar en werd het WK een stuk naar voren gehaald. Het deerde Pedersen niet, daar hij bevestigde met een zege in Gent-Wevelgem. In 2021 begon hij op hetzelfde elan, met een zege in Kuurne-Brussel-Kuurne. De rest van dat jaar werd echter geen succes, en Pedersen wilde ongetwijfeld revanche in 2022. 

Revanche nam hij, en hoe. Pedersen startte het voorjaar met zeges in de Ster van Besseges en Parijs-Nice, maar de klassiekers liepen niet zoals gehoopt. Een achtste plek in de Ronde van Vlaanderen was het meest noemenswaardige resultaat. Gelukkig voor hem herpakte Pedersen zich in de grote rondes. Het lukte niet om te winnen in eigen land bij Le Grand Départ, maar hij zegevierde wel in de dertiende etappe van de Tour de France. In de Vuelta was Pedersen heer en meester met drie zeges en de groene trui. Met tien zeges nam hij meer dan de helft van de oogst van zijn ploeg in handen.

Door al die voortreffelijke prestaties begon hij 2023 ook als één van de protagonisten van het voorjaar, een proef waar hij met vlag en wimpel voor slaagde. Pedersen boekte ritzeges in Besseges en Parijs-Nice, maar maakte bovenal indruk met zijn serie uitslagen in de klassiekers: zesde in Milaan-Sanremo, vijfde in Gent-Wevelgem, vijfde in Dwars door Vlaanderen, derde in de Ronde van Vlaanderen en vierde in Parijs-Roubaix. Vervolgens trok hij met de puntentrui-ambitie naar de Giro, waar hij na een ritzege op dag dertien uit de koude ronde stapte. 

De Deen richtte zich vervolgens op de Tour de France en het WK. In Limoges boekte hij op een oplopende aankomst een klinkende ritzege door Jasper Philipsen en Wout van Aert te kloppen, terwijl hij in Glasgow op het wereldkampioenschap vierde werd na Mathieu van der Poel, Van Aert en Tadej Pogacar. In het najaar won Pedersen nog de Ronde van Denemarken en de BEMER Cyclassics. 

Mads Pedersen Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties