Magistrale Van Aert zorgt voor stunt van de Tour op Ventoux, Pogacar vertoont eerste barstje Wielrennen
Wielrennen

Magistrale Van Aert zorgt voor stunt van de Tour op Ventoux, Pogacar vertoont eerste barstje

Magistrale Van Aert zorgt voor stunt van de Tour op Ventoux, Pogacar vertoont eerste barstje

De Tour de France van 2021 kent spektakel na spektakel, maar de elfde etappe kan de boeken in als de meest verrassende dag van deze ronde. Met een magistraal kunststukje slaagde Wout van Aert erin om de Mont Ventoux vanuit de kopgroep twee keer te bedwingen en solo aan te komen in het dal. Nadat de Belgisch kampioen van Jumbo-Visma zijn mega-stunt goed had gevierd, sloeg bij de favorieten Jonas Vingegaard verrassend toe. Hij pakte door de afdaling uiteindelijk geen seconde terug op Tadej Pogacar, die echter wel een eerste barstje vertoonde bergop. Bauke Mollema en Wilco Kelderman eindigden beiden in de top tien.

De Mont Ventoux jaagt iedere renner schrik aan, dus wat gebeurt er met een brein als de Ventoux twee keer beklommen moet worden? In principe kan het dan weleens rustig beginnen, maar niet in deze Tour de France. Andermaal was het koers vanuit de start, met Julian Alaphilippe als de grote smaakmaker. De Franse wereldkampioen zag vanaf de eerste rij enkele niet geslaagde pogingen en ging toen zelf op de pedalen staan. Nairo Quintana kon heel even volgen, maar wapperde er al snel af, in wat in de openingsfase nog slechts kleine bultjes genoemd konden worden.

Alaphilippe reed op deze heuveltjes echter alles op een bult en hij kreeg in eerste instantie alleen Anthony Perez van Cofidis mee. Niet veel later sloten Dan Martin en Pierre Rolland ook aan. Het gat naar het peloton bleef lang kleiner dan een minuutje, want er waren nog een heleboel die ook mee wilden. Een groep van dertien slaagde er uiteindelijk in om weg te geraken, met Van Aert, Bauke Mollema en Kenny Elissonde daarbij. Pas aan de voet van de eerste keer Mont Ventoux kwam de groep-Mollema erbij en kon de wedstrijd vooraan beginnen.

INEOS komt op Ventoux niet dichterbij kopgroep

In het peloton was het verrassend genoeg INEOS Grenadiers dat de controle nam. De Britse formatie zette de hele ploeg op kop, met Geraint Thomas als degene die lang tempo maakte. Opvallend, want de Welshman ging er eerder in de etappe nog vanaf. Hij hield de achterstand naar de grote kopgroep echter op zo'n vijf minuten. Op de eerste keer Mont Ventoux nam Dylan van Baarle het over van Thomas. Wat INEOS precies van plan was, was in die fase nog een vraagteken. De kopgroep bestond uit sterke namen en had toch een mooie voorsprong.

Op de top van de Ventoux was de oorspronkelijke kopgroep natuurlijk al flink uitgedund. Slechts acht renners kwamen samen boven, met daarbij nog steeds Alaphilippe, Van Aert en Mollema, maar bijvoorbeeld zonder Dan Martin. Ook een andere Martin was er in die fase al niet meer bij. Tony Martin viel al vroeg in de etappe letterlijk uit, na een crash in een greppel. Het was de eerste opgave op een dag waar nog veel meer abandons te noteren vielen. Zo moesten onder meer ook Tiesj Benoot (DSM) en Miles Scotson (Groupama-FDJ) eraan geloven. En dat was niet het enige slechte nieuws voor Groupama, want David Gaudu - nummer tien in het klassement - moest al bij de eerste keer Ventoux de rol lossen bij het peloton.

Mollema uitstekend op tweede keer Mont Ventoux, Van Aert verbaast iedereen

Na de eerste keer Mont Ventoux was het afdalen geblazen en daar was sprake van een status quo. De acht leiders hielden hun voorsprong van een kleine vijf minuten vast en INEOS Grenadiers bleef met Van Baarle druk zetten op het peloton. Aan de voet van de tweede keer Ventoux - dit keer de steile en populairste kant - had Trek-Segafredo er met Mollema, Elissonde en ook gangmaker Julien Bernard voor gezorgd dat er een serieuze kans was op ritwinst. Bernard parkeerde meteen in de eerste steile meters, alvorens Elissonde ervandoor vloog. Mollema bleef uiteraard zitten en keek naar de rest.

De kopgroep van acht sloeg volledig uit elkaar en het was uiteindelijk Van Aert die als enige naar Elissonde toe reed. Mollema en Alaphilippe waren de eerste twee achtervolgers en Mollema werkte flink op de zenuwen bij de wereldkampioen. Alle andere vroege vluchters waren gezien. Toen Mollema twee keer had aangezet en Alaphilippe was teruggekomen, was de derde keer raak. Mollema liet de Fransman staan, die duidelijk te veel had gegeven bij de start. Zo hadden we Elissonde en Van Aert op kop op de Ventoux, met Mollema er een dikke halve minuut achter. Het peloton gaf - met nog 11,3 kilometer klimmen voor de leiders - 4.44 minuten toe. Het was het moment dat Van Aert zijn medekompaan Elissonde liet staan en solo ging, nog tussen de bomen.

Na Gaudu ook O'Connor overboord, Van Aert loopt verder uit

In het peloton bleef het bij de favorieten lang status quo, met INEOS dat gewoon tempo bleef maken. Dat had wel een beetje effect, met Ben O'Connor die als nummer twee van het klassement al op negen kilometer onder de top moest lossen. Hij was na Gaudu de tweede die we konden wegstrepen uit de top tien. Maar tegelijkertijd kwam INEOS - met nu Richie Porte en Michal Kwiatkowski op de kop - niet dichterbij Van Aert. Die liep verder en verder weg bij Elissonde en Mollema, en het peloton bleef hangen op zo'n vier en een halve minuut.

Van Aert had echter nog wel een dikke acht kilometer te gaan en het versnellingsapparaat kon al niet meer lichter. Toen we het bos achter ons lieten en het maanlandschap de televisie kleurde, kreeg Van Aert het toch langzaam maar zeker iets lastiger. In het peloton werd de groep heel klein. Pogacar had met Rafal Majka nog één knecht bij zich en naast INEOS waren het verder eenlingen met Rigoberto Urán, Alexey Lutsenko, Enric Mas, Vingegaard, Michael Woods en de verrassend goed rijdende Guillaume Martin van Cofidis. Ook Wilco Kelderman sloop keurig mee. Met nog drie kilometer tot de top ging er na een korte stoot van Majka enkele namen overboord; Majka zelf, Martin en Woods.

Vingegaard lost Pogacar, Van Aert als eerste boven

Zou er nog een stoot komen vanuit het peloton? Ging Carapaz het werk van INEOS nog belonen? Het antwoord was eigenlijk lang 'nee'. Met alleen O'Connor, Gaudu en Martin als gelosten uit de top tien, bleef Kwiatkowski als laatste INEOS-man op kop boren, alvorens Carapaz het na het wegvallen van Kwiato zelf moest doen. Mas was de volgende die niet mee kon, maar van echt aanvallen was nog geen sprake. Iedereen zat op de limiet en dus was het tempo rijden naar boven. Vingegaard was uiteindelijk degene die nog wat over had. Hij kreeg Pogacar mee, en Carapaz? Die moest een gat laten, samen met Urán. Kelderman gaf nog een beetje meer toe, samen met Lutsenko.

Plots was er, vlak onder de top, een droomdag voor Jumbo-Visma in de maak, want naast de aanstaande ritzege van Van Aert was het Pogacar die voor het eerst een barstje vertoonde. Vingegaard reed te hard, waardoor de klassementsleider eraf moest. Pogacar gelost? Ja zeker. Zo hadden we plots Van Aert als eerste op de top van de Mont Ventoux, met Elissonde en Mollema op een dikke minuut er nog achter namens Trek-Segafredo. Vingegaard kwam al rap achter het Trek-duo boven. De jonge Deen pakte met zijn versnelling zo een halve minuut op Pogacar, die ook al bijna weer werd ingelopen door Carapaz en Urán.

Droomdag voor Jumbo-Visma na snelle afdaling, Pogacar beperkt schade

Een snelle afdaling scheidde Van Aert nog van de ritzege. Maar wat gebeurde er daar achter allemaal? Vingegaard had door dat hij hier een tik kon uitdelen en dus stoof hij naar beneden. Pogacar deed echter hetzelfde en kreeg gezelschap van Carapaz en Urán. Dat hielp de gele trui, want Carapaz en Urán waren gewillig en hielpen mee voor hun eigen klassement. Een maximale voorsprong van veertig seconden werd al snel een halve minuut en vervolgens twintig seconden. Kelderman had zijn karretje bij Lutsenko aangehangen en de Oekraïner daalde geweldig. Zo kwamen ook zij met z'n tweeën dicht bij Pogacar, Carapaz en Urán in de buurt.

Helaas voor Vingegaard leverde hij in de afzink zijn duur verdiende seconden één voor één in. Terwijl van Aert zijn Cérvelo door de laatste bochten stuurde, werden achter hem Elissonde en Mollema tweede en derde. Vingegaard werd nog ingerekend door Pogacar, die vierde werd, voor Urán, Carapaz en Vingegaard zelf. Keldermen en Lutsenko finishten daar kort achter.

Uitslag etappe 11 Tour de France 2021

Lees etappe 11 in de Tour de France terug in onze liveblog

Kom je via de app in dit artikel? Klik dan hier voor de liveblog!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws