Magnus Cort wint knotsgekke Giro-rit (lees: overlevingstocht) in bizarre weersomstandigheden, Vlasov uit koers Wielrennen
Wielrennen

Magnus Cort wint knotsgekke Giro-rit (lees: overlevingstocht) in bizarre weersomstandigheden, Vlasov uit koers

Magnus Cort wint knotsgekke Giro-rit (lees: overlevingstocht) in bizarre weersomstandigheden, Vlasov uit koers

Magnus Cort mag zich de winnaar van de tiende Giro-etappe noemen. De 196 kilometer lange rit tussen Scandiano en Viareggio werd gekarakteriseerd door barre weersomstandigheden, bijzondere koersontwikkelingen en diverse uitvallers, waarvan BORA-hansgrohe-kopman Aleksandr Vlasov de 'belangrijkste' naam was. Cort voltooide met zijn overwinning 'de heilige trilogie', daar hij nu in alle grote rondes een rit heeft gewonnen. Derek Gee werd tweede, Alessandro De Marchi moest genoegen nemen met de derde stek.

Al voordat rit numero tien überhaupt gestart was, konden er boekwerken geschreven worden over hetgeen er gebeurd was. Zo werd er in de loop van de ochtend een 'DNS' bij de namen van Domenico Pozzovivo, Oscar Riesebeek, Mads Würtz Schmidt, Rein Taaramäe, Sven Erik Bystrøm en Callum Scotson genoteerd. Dat was echter nog niet genoeg 'spektakel' op de dinsdagochtend, daar de beestachtige weersomstandigheden ervoor hadden gezorgd dat er een overleg plaatsvond over het al dan niet doorgang laten vinden c.q. inkorten van de etappe, die van Emilia-Romagna naar Toscane zou trekken.

Het verdict van de gevoerde overleggen bepaalde dat de rit 'gewoon' verreden zou worden. De dienstdoende coureurs die vooral floreren tijdens slechte meteorologische omstandigheden leken dus aan hun trekken te gaan komen, temeer omdat ook voorspeld was dat de wind flink zou gaan huishouden. Het in stand houden van het initiële parcours zorgde er bovendien voor dat het wederom uitkijken was naar een verwachte strijd tussen de vluchters en de sprintersploegen. In de eerste helft van de etappe liep de weg namelijk vrijwel louter omhoog. De top van de laatste beklimming (Monteperpoli) lag echter op meer dan zeventig kilometer van de meet, waarmee - niet voor het eerst deze Giro - van alles mogelijk was.

Cort en Bais maken de aansluiting met De Marchi en Gee, Vlasov geeft forfait

Nadat rond 12.20 uur het startschot werd gelost, was het wachten op de eerste aanvalspogingen van de dag. Het was in ieder geval geen wachten op Godot, want in een mum van tijd probeerden verscheidene renners het hazenpad te kiezen. Vooral de overgebleven jongens van Soudal Quick-Step, waar kopman Remco Evenepoel door een coronabesmetting was uitgevallen, toonden zich actief. Het duurde echter even vooraleer er een groepje zich wist te ontdoen van het pak. Het liep vanaf de start bijna direct omhoog en dat betekende voor vrij veel jongens dat het snel te vlug ging. Zo moest een aanzienlijk aantal sprinters, alsmede Bauke Mollema al snel lossen.

Alessandro De Marchi (Team Jayco AlUla) en Derek Gee (Israel-Premier Tech) hadden een gaatje weten te slaan en leken de zegen te krijgen van het peloton. Magnus Cort (EF Education-EasyPost) had in eerste instantie de slag gemist en probeerde middels een solo-onderneming het gat met de kopgroep te overbruggen. De besnorde Deen kreeg op een zeker moment bergkoning Davide Bais (EOLO-Kometa) met zich mee. Het duo leek de kloof langzaam maar zeker te dichten. Vlak daarvoor was er nog opvallenderwijs een andere aanval vanuit het peloton waarneembaar, waarbij ook Tao Geoghegan Hart (nummer drie in het algemeen klassement) mee sloop. Die poging werd echter in de kiem gesmoord, maar het stond zonder meer aan de basis van alle hectiek die nog ging volgen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Vine verliest veel tijd, Bettiol klapt op verzorger

Het zag er al even naar uit, maar op 125 kilometer van de meet was het definitief: Vlasov gaf op in de natgeregende tiende Giro-rit, die na dertig minuten koersen al als beulstocht bestempeld mocht worden. Ook Intermarché-Circus-Wanty-pion Simone Petilli had er op bijna hetzelfde moment de brui aan gegeven. Voorin hadden Cort en Bais inmiddels hun wagonnetje weten aan te haken bij De Marchi en Gee, waarmee er een sterke kopgroep van vier hardrijders ontstond. Naarmate de etappe vorderde, bleef ook het waterballet onverminderd doorgaan.

Met nog negentig kilometer voor de boeg, besloot Bais zijn medevluchters in de glibberige afdaling te laten gaan. De drie overgebleven leiders moesten hun voorsprong van ongeveer drie minuten zien te verdedigen. Alsof er nog niet genoeg vreemde dingen waren gebeurd tijdens de etappe, besloot een Bahrain Victorious-trio (Damiano Caruso, Andrea Pasqualon en Milan) er in de gevaarlijke afdaling vandoor te gaan. Ook INEOS Grenadiers-man Pavel Sivakov sloop mee. Het kwartet fietste in een mum van tijd toch een voorsprong van bijna één minuut bijeen. In dezelfde afdaling konden we inmiddels ook valpartijen van onder meer Fernando Gaviria, Jay Vine en Will Barta opschrijven. Het lijstje met uitvallers werd intussen alsmaar groter, daar ook Team DSM-man Martijn Tusveld was afgestapt.

De drie heren van Bahrain Victorious en Sivakov konden slechts tien kilometer lang genieten van hun bijeen gereden voorsprong. Ietwat tegen de verwachtingen in zat het er dus al weer vrij snel op voor het kwartet. Het was duidelijk geworden dat de valpartij van Vine en Barta er flink in had gehakt, want het duo moest een voorsprong van meerdere minuten zien goed te maken. Eenieder die probeerde alle valpartijen in het peloton op te schrijven, was bezig met een gevecht tegen de bierkaai. Zo zagen we namelijk ook topfavoriet Pedersen tegen de vlakte gaan. Op 50 kilometer van de meet vond er tot overmaat van ramp nog een bizarre valpartij plaats. EF Education-EasyPost-Italiaan Alberto Bettiol klapte vol op een verzorger, die wilde kijken hoe het met een aantal andere gevallen renners ging en zonder aarzelen de weg overstak.

Verslag loopt verder onder de tweet.

Peloton komt niet in de buurt van koplopers, Cort wint sprint en voltooit trilogie

Naarmate de finish dichterbij kwam, ontvouwde zich een spannend kat-en-muisspel tussen de kopgroep en het peloton. Met nog twintig kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong nog altijd iets meer dan een minuut. Zou De Marchi nu wel een vluchtpoging met succes kunnen afronden? Mocht het tóch sprinten worden in het peloton, dan zou dat in ieder geval een sprint van een gereduceerde groep worden. Naar schatting waren er nog zo'n zestig renners over in het peloton. Pedersen, Mark Cavendish en Milan zaten er nog bij, terwijl van Gaviria al zeker was dat ze in de groep der gelosten zaten. Van de overige sprinters was het soms lastig in te schatten waar zij zich bevonden, hoofdzakelijk omdat vrijwel iedereen een regenjasje aan had en het sowieso al één grote chaos was.

Met nog vijf kilometer te gaan hadden de leiders 45 seconden voorsprong op het peloton, dat niet echt meer dichterbij leek te komen. Alles leek er dus op te wijzen dat een sprint-à-trois uitkomst moest gaan bieden, zij het dat de koplopers niet te veel gingen pokeren. De mate van samenwerking voorin was echter hoog. Op anderhalve kilometer van de meet was het Gee die geen zin leek te hebben in een sprint en demarreerde. De Marchi kon het gat niet dichten, Cort daarentegen wel. De Marchi keerde wel weer terug, waarna tóch de sprint om de winst volgde. De Marchi ging van ver aan, maar werd overrompeld door de Deen en de Canadees. Cort trok daarna flink door en hield zijn twee concurrenten achter zich. Gee werd tweede, De Marchi derde. In het 'peloton' won Pedersen de sprint om plek vier.

Uitslag etappe 10 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van etappe 10 in de Giro d'Italia 2023 terug! 

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws