Marijn de Vries: 'UAE heeft bod gedaan van één miljoen op Vollering, hoorde ik van verschillende kanten' Wielrennen
Wielrennen

Marijn de Vries: 'UAE heeft bod gedaan van één miljoen op Vollering, hoorde ik van verschillende kanten'

Marijn de Vries: 'UAE heeft bod gedaan van één miljoen op Vollering, hoorde ik van verschillende kanten'

UAE-Team Emirates zou eind 2023 een miljoen euro aan salaris hebben geboden aan Demi Vollering, zo schrijft Marijn de Vries in een column in het NRC. De vrouwentak - UAE Team ADQ genaamd - heeft geld te besteden, maar gaat Vollering op het aanbod in?

De 27-jarige renster heeft nog een contract tot het einde van het seizoen bij SD Worx-Pro Time, dus zal ze eind dit jaar zonder problemen kunnen verkassen. 'Ik hoorde het verhaal de afgelopen maanden van verschillende kanten. Mijn oren klapperden. Een miljoen! De recentste bedragen die rondgingen voor wielrensters aan de absolute wereldtop, gingen over ongeveer de helft daarvan. Wat me misschien nog wel het meest verbaast, was dat niemand echt verbaasd leek. En eerlijk, mij verbaast het ook niet. De vrouwentak van het wielrennen gaat als een straaljager', schrijft De Vries.

De oud-renster weet hoe het was om als professioneel renster voor 'een broek, een shirt en een onkostenvergoeding' te fietsen. Een miljoen euro voor een renster, dat is nieuw. 'Ik belde de manager over dat miljoen. Hij bevestigt noch ontkent: Ik kan gewoon niks zeggen over de salarissen van rensters', klinkt het. 'Maar geloof niet alles wat er geroepen wordt, hè." Nee, natuurlijk geloof ik niet alles. Maar ook als UAE twee ton minder geboden heeft, zou dat een opzienbarende nieuwe standaard betekenen.'

Gaat Vollering voor UAE rijden?

Of het aanbod van één miljoen euro nog steeds staat, daar doet De Vries geen uitspraken over. Ze is wel blij dat het vrouwenwielrennen grote stappen blijft maken. 'Er moet juist nu geïnvesteerd worden aan de basis, en televisiezendtijd blijft extreem belangrijk', stelt ze, wijzend naar vrouwenkoersen die vandaag de dag nog steeds omvallen, terwijl anderszijds de Tour de France Femmes voor grote publiciteit zorgt. Ze wijst ook ook op wetenschap, waarin wordt gesteld dat vrouwelijke sporters grotere rolmodellen zijn dan mannen. 'Met deze cijfers in handen ben je niet goed snik als je nu niet in de vrouwensport stapt. Wel cynisch dat ze dat juist in een nou niet bepaald vrouwvriendelijk land als de Verenigde Arabische Emiraten zo goed zien.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws