Martínez stevent af op rol als kopman in Tour de France, INEOS 'wil geen robots meer zijn' Wielrennen
Wielrennen

Martínez stevent af op rol als kopman in Tour de France, INEOS 'wil geen robots meer zijn'

Martínez stevent af op rol als kopman in Tour de France, INEOS 'wil geen robots meer zijn'

Dat INEOS Grenadiers sinds 2020 de koerswijze drastisch heeft veranderd, mag anno 2022 geen geheim meer zijn. De Britse formatie reed altijd gecontroleerd en hield de koers in z'n greep, maar daar is weinig meer van over. Vol in de aanval, om zo Tadej Pogacar en Primoz Roglic te bedreigen, zo vertelt ploegleider Steve Cummings tegenover Cycling Weekly.

In de Ronde van het Baskenland blijkt nog maar eens dat INEOS het roer om heeft gegooid. Geraint Thomas zien we plots terug in het offensief, Geoghegan Hart trekt het peloton uit elkaar op steile stroken en Daniel Felipe Martínez wacht geduldig op de eindsprint. 'We leiden de wedstrijd niet, dus is het niet onze verantwoordelijkheid om de race te controleren. We proberen de balans te vinden tussen onze klassementsambities en het winnen van etappes', zo vertelt Cummings.

Het is een manier van koersen die we al eerder zagen en die we ook in de grote rondes terug gaan zien, zo is de voorspelling. 'We moeten veel dingen afwegen, voordat we een tactiek maken. Een wielerwedstrijd is zo dynamisch, er kunnen veel dingen veranderen. De jongens weten hoe ze moeten koersen, dus we geven hen onze visie, een eventuele rolverdeling en gaan met ze in gesprek. Het is heel anders, de ploeg heeft echt uitgesproken dat ze geen robots meer willen zijn. We willen intelligent koersen en dat hebben we ook in onder meer de Vlaamse koersen en de Ronde van Catalonië gezien. Het werkt!'

Martínez lijkt prominente rol te krijgen in Tour de France

Om Pogacar en Roglic te verslaan, is het ook nodig om out of the box te denken. Egan Bernal was de aangewezen persoon om het te proberen, maar nu hij herstellende is van een zware crash, krijgen de anderen een kans. Zo wordt Martínez nadrukkelijke genoemd als schaduwkopman achter Yates in de Tour de France. 'Martínez wint, Adam Yates is heel constant en Carapaz won al een etappe in Catalonië. We proberen het gat met de twee Slovenen te dichten. Iemand zoals Martínez zal een ander traject ingaan. Hij was vijfde in de Giro vorig jaar, als knecht van Egan en dit jaar heeft hij een stap gemaakt. We hebben geluk met hem in de ploeg.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws