Merlier beslist Belgische strijd opnieuw in zijn voordeel en verslaat Philipsen, eindzege voor Waerenskjold in België Wielrennen
Wielrennen

Merlier beslist Belgische strijd opnieuw in zijn voordeel en verslaat Philipsen, eindzege voor Waerenskjold in België

Merlier beslist Belgische strijd opnieuw in zijn voordeel en verslaat Philipsen, eindzege voor Waerenskjold in België

De slotetappe in de Baloise Belgium Tour is gewonnen door Tim Merlier. De Belg van Soudal Quick-Step timede perfect en was simpelweg veruit de beste. Jasper Philipsen werd op gepaste afstand tweede. Soren Waerensjkold verzekerde zich van de eindzege.

Afsluiten deed de Baloise Belgium Tour - net zoals vorig seizoen - in de Belgische hoofdstad Brussel. Daar was het doorgaans sprinten en de verwachting heerste dat dat dit jaar niet anders ging zijn, temeer omdat er mannen als Philipsen, Merlier, Jakobsen en Kooij aan het vertrek stonden. Maar voor het eenmaal zo ver was, was er uiteraard eerst een kopgroep. Stijn Appel, Dries De Bondt, Kay De Bruyckere, Cyril Desal, Olivier Godfroid, Sebastien Grignard, Tristan Scherpenbergh, Mauro Verwilt en Thimo Willems vormden als negental de tête de la course in en rondom de Belgische hoofdstad.

De Bondt en co - zo mocht de groep toch ook wel genoemd worden - wisten een voorsprong van maximaal twee minuten bijeen te fietsen. In die kopgroep ging het verschroeiend hard, wat resulteerde in dat De Bruyckere en Verwilt de rol moesten lossen. En dus hadden we nog zeven man aan kop, met daarachter een stevig controlerend peloton.

Val Kooij in laatste drie kilometer, Merlier remonteert knap tegen Philipsen.

Naarmate de inmiddels welbekende Gouden Kilometer dichterbij kwam - die bevond zich op ongeveer vijftig kilometer van de aankomst - nam de voorsprong van de kopgroep snel af. Het verschil tussen klassementsleider Waerenskjold en runner-up Vacek was voorafgaand aan de rit slechts twee tellen, dus werd er een boel spanning verwacht (mits de kopgroep natuurlijk op tijd werd ingerekend).

De kopgroep werd precies op tijd bij de lurven gevat, daar de Gouden Kilometer er toen bijna direct aan kwam. De eerste sprint (lees: drie seconden) ging naar Waerenskjold, de tweede naar Alec Segaert (Lotto-Dstny), de derde naar Sander De Pestel (Decathlon AG2R La Mondiale). Dat was dus alvast goed nieuws voor de gele Noor, die de eindzege dus bijna niet meer kon mislopen.

Of ging er toch nog iets verrassends gebeuren? Daar leek het niet op. Het peloton koerste hard op een sprint af, en toen werd de boel toch heel nerveus. Het leverde een valpartij op van Olav Kooij. De man van Visma | Lease a Bike ging samen met Mick van Dijke onderuit. Alpecin-Deceuninck nam vervolgens het heft in handen met Robbe Ghys die de sprint goed voorbereidde. Philipsen kreeg een prachtige vrijgeleide, maar werd simpelweg overklast door Tim Merlier. De sprinter van Soudal Quick-Step timede perfect en kwam erop en erover in de laatste honderd meter.

Uitslag etappe 5 Baloise Belgium Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws