Tim Merlier

Dit is de pagina over Tim Merlier. De Belgische veldrijder en wegwielrenner komt sinds 2023 uit voor Soudal Quick-Step. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Merlier en houdt tevens zijn biografie bij.

1105606727

Merlier start loopbaan bij het veldrijden

Merlier is geboren op 30 oktober 1992. In zijn jeugd was de Belg voornamelijk gericht op veldrijden. Merlier heeft een relatie met de dochter van oud wielrenner Frank Vandenbroucke, Cameron Vandenbroecke. De Belgische deed zelf ook eerst aan professioneel wielrennen, maar is daar ondertussen mee gestopt. In Februari 2023 is hun eerste kindje geboren.

Bij de junioren werd Merlier in 2010 Belgisch kampioen veldrijden. In Oostmalle was hij te sterk voor de topfavoriet Laurens Sweeck. Het jaar erop maakte Merlier de overstap naar de beloften. In deze categorie wist hij nooit op het podium te komen bij de Belgische kampioenschappen en heeft hij ook nooit een WK of EK gekoerst. Zijn focus ging steeds meer naar de weg en daar wist hij uiteindelijk ook het meeste succes te boeken. 

Merlier is jarenlang ploeggenoot van Van der Poel

De eerste overwinning die de Belg wist te behalen op de weg, was in 2014. Namens de Belgische veldritploeg Pauwels Sauzen-Bingoal, pakte Merlier een etappe in de Ronde van Vlaams-Brabant. Het jaar erop herhaalde hij dit kunstje. Merlier richtte zich steeds meer op de weg en maakte in 2017 de overstap naar het Belgische Veranda's Willems-Crelan. Hier reed hij tot en met 2018 en wist hij namens de ploeg het puntenklassement in de Ronde van Denemarken te winnen en pakte hij ook nog eens twee etappes. 

Alpecin-Fenix was het eerste World-Tour team waar Merlier voor uit kwam. In zijn eerste jaar bij de Belgische formatie was zijn grootste succes de winst op het Belgisch kampioenschap op de weg. Bij de Belgische ploeg reed hij samen met Mathieu van der Poel. Verder wist hij dat jaar etappes te winnen in de Ronde van Elzas en pakte hij ook weer een etappe in de Ronde van Denemarken. 2020 is wegens het coronavirus voor iedereen een bijzonder jaar en dat betekent dat er ook minder gekoerst wordt. Toch weet Merlier overwinningen te boeken in de Ronde van Antalya en in Tirreno-Adriatico. 

Eerste overwinningen in grote rondes

In 2021 kent Merlier een topseizoen. Hij wint een etappe in zowel de Ronde van Italië als in de Ronde van Frankrijk. In beide rondes weet hij de eindstreep alleen niet te halen. Op de dag dat het precies tien jaar geleden was dat Wouter Weylandt was overleden, is Merlier de sterkste in de Giro door Giacomo Nizzolo en Elia Viviani te verslaan in de sprint. In de derde etappe in de Tour de France was het Mathieu van der Poel die in de gele trui de sprint aantrok voor zijn ploeggenoot Jasper Philipsen. Uiteindelijk was het Caleb Ewan die onderuit ging en daarbij Peter Sagan meenam. Wonder boven wonder was het niet Philipsen, maar Merlier die vervolgens de snelste was in de sprint. Gedurende het jaar wist de Belg nog zes minder grote wedstrijden te winnen en zo kon hij terugkijken op een geslaagd seizoen. 

Het jaar erop is een stuk lastiger voor de Belg. Merlier wint een stuk minder vaak en kent eigenlijk maar twee hoogtepunten dit jaar. Hij wint voor de tweede keer in zijn loopbaan het Belgisch kampioenschap op de weg. In de sprint is hij sneller dan Jordi Meeus en Jasper Philipsen. Ook wint hij dit jaar de Nokere Koerse door Max Walscheid en Arnaud De Lie te verslaan in de sprint. Merlier rijdt ook voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Spanje. Hier wint hij geen etappe en eindigt uiteindelijk als 132e in het klassement.  

Merlier draait gelijk bij nieuwe ploeg

Soudal Quick-Step is de nieuwe ploeg van Merlier in 2023. In zijn eerste jaar voor de Belgische ploeg boekt hij meteen succes. Hij wint etappes in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de Ronde van Polen en in de Ronde van Slowakije. Verder wint hij de eerste etappe in Parijs-Nice en wint hij voor de tweede keer op rij de Nokere Koerse. Hij doet dit jaar niet mee aan een grote ronde, maar maakt wel zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen. Hier komt hij de finish over als 43e.

Tim Merlier News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments