Met een tas vol vertrouwen richting de Tour: Groenewegen klopt Kristoff in openingsetappe Ronde van Slovenië Wielrennen
Wielrennen

Met een tas vol vertrouwen richting de Tour: Groenewegen klopt Kristoff in openingsetappe Ronde van Slovenië

Met een tas vol vertrouwen richting de Tour: Groenewegen klopt Kristoff in openingsetappe Ronde van Slovenië

Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) heeft woensdag de eerste etappe in de Ronde van Slovenië weten te winnen. Na een spannende finale was hij in de uiteindelijke massaspurt nét iets sneller dan Alexander Kristoff (Uno-X). De Amsterdamse leeuw - die perfect werd afgezet - is automatisch ook de eerste leider in de Sloveense wedstrijd. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) werd derde.

Het was druk wat betreft het aantal koersen op woensdag 12 juni, daar er naast deze ouverture werd geracet in Zwitserland (Ronde van Zwitserland), België (Baloise Belgium Tour) en Italië (Giro NextGen). Deze Sloveense ouverture zou normaal gesproken als eerste van de 'woensdag-wedstrijden' finishen, hoogstwaarschijnlijk met een sprintfinale. De relatief lange rit - 204 kilometer tussen Murska Sobota en Ormoz - kende immers amper noemenswaardige obstakels, iets dat later in de rittenkoers wel anders zou zijn.

Vijf heren kozen al vroeg in de koers het hazenpad. Thuisrijders Aljaz Turk (Adria Mobil), Matic Zumer (Sava Kranj Cycling), Szymon Tracz (Santic-Wibatech), Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic) en Peter Sagan-ploegmaat Tomas Kalojiros (Pierre Baguette Cycling) waagden het erop. Het peloton gaf hen een soort vrijgeleide, met een maximale voorsprong van om en nabij de vier minuten. Eerstgenoemde, die uitkomt voor dezelfde ploeg als Primoz Roglic dat deed tussen 2013 en 2015, moest echter al vlug passen, waardoor we een kwartet aan de leiding zagen.

Groenewegen sterker dan Kristoff in Slovenië

In het peloton zagen we dat meerdere ploegen hun verantwoordelijkheid namen en dus hielpen met achtervolgen. Dat gold voor Uno-X (Kristoff), BORA-hansgrohe (Welsford), Jayco-AlUla (Groenewegen) en Tudor (Dainese). Op acht kilometer van de aankomst werd de laatste dappere vluchter - Zumer hield het opvallend lang en bovenal knap vol - ingerekend, waarna alle ogen (lees: treintjes) gericht konden worden op de spurt. Tenminste, dat werd gedacht! Bij de tussensprint (een doorkomst aan de meet) mengden Giro-man Jhonatan Narvaez (INEOS Grenadiers) en Ben Healy (EF Education-EasyPost) zich, waarna het duo een gaatje kreeg.

Healy en Narvaez, toch wel twee favorieten in de strijd om de eindzege, besloten samen door te rijden en te proberen uit de greep van het peloton te blijven. Bij het induiken van de laatste drie kilometer was het voorgift een seconde of tien. Tegen een aanstormend peloton wisten echter klasbakken als de Ier en de Ecuadoriaan ook niets te beginnen en dus waren ook zij als een vogel voor de kat, ingerekend op 1300 meter van de aankomst. En dus gingen we sprinten! Die spurt was een kolfje naar de hand van Groenewegen, die - het leek eerst even héél spannend - toch wel veruit de sterkste was.

Groenewegen tankt vertrouwen richting Tour de France

De etappezege was de derde van Groenewegen in 2024, nadat hij eerder dit seizoen al de sterkste was in de Clàssica Comunitat Valenciana en Ronde van Limburg. Een welkome overwinning richting de Tour de France, stelt hij in een persbericht van Jayco-AlUla. 'De ploeg was heel sterk vandaag, een goede dag.' Ploegleider Pieter Weening is trots: 'We hadden een plan en zijn dus meteen gaan rijden met Alessandro De Marchi. Hij hield de kopgroep altijd dichtbij en uiteindelijk liep alles zoals gepland. Het was jammer dat Luka Mezgec op twintig kilometer van de streep wegviel, maar Elmar (Reinders, red.) deed goed werk door Dylan af te zetten.

De Nederlandse spurtbom lijkt dus klaar voor de Tour (we spraken daar onlangs uitgebreid met meerdere Jayco-AlUla-lieden over).

Uitslag etappe 1 Ronde van Slovenië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws