Molano maakt status van topfavoriet waar in openingsrit Burgos, Affini namens Jumbo-Visma derde Wielrennen
Wielrennen

Molano maakt status van topfavoriet waar in openingsrit Burgos, Affini namens Jumbo-Visma derde

Molano maakt status van topfavoriet waar in openingsrit Burgos, Affini namens Jumbo-Visma derde

Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates) heeft dinsdag de eerste rit van de Ronde van Burgos weten te winnen. In de gelijkmatige plaats was de man uit Colombia de beste in de spurt van een select peloton. Ivan Garcia Cortina (Movistar) en Edoardo Affini (Jumbo-Visma) werden tweede en derde.

Het 'super-WK' in Glasgow mag dan weliswaar ten einde gekomen zijn, maar de koers gaat onverminderd hard door. Zo staan er deze week onder meer de Ronde van Denemarken, de Arctic Race of Norway, de Tour du Limousin én dus de Ronde van Burgos op het wielermenu. In de Spaanse rittenkoers wachtte het herenpeloton dinsdagmiddag een 161 kilometer lange wedstrijd over hoofdzakelijk vlak parcours. De ouverture leek daarmee een kolfje naar de hand van de heren uit het sprintersgilde, dat op papier niet al te sterk leek. Ook Primoz Roglic werd zodoende een goede kans toegedicht om te triomferen in de straten van Burgos, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Al vroeg in de wedstrijd gingen vijf vluchters hun geluk beproeven. Het waren vier thuisrijders en één Italiaan die de spreekwoordelijke zegen kregen van het peloton: Ángel Fuentes (Burgos-BH), Josu Etxeberria (Caja Rural), Xabier Berasategi (Euskaltel-Euskadi), Mattia Bais (EOLO-Kometa) en Jose Garcia (Electro Hiper Europa) mochten zich officieel de kopgroep van de dag noemen. In het peloton waren hoofdzakelijk Jumbo-Visma en Bahrain Victorious verantwoordelijk voor de achtervolging. In dat kader was het opvallend te noemen dat UAE Team Emirates zich niet in die debatten mengde, daar zij met Molano wel de topfavoriet in huis hadden.

Kamnä beproeft geluk met late uitval

Het kwintet van voren kreeg het lastig op de enige beklimming van de dag, de Alto del Aguilón. Op die heuvel werden op voorhand misschien nog wel wat aanvallen verwacht, maar die bleven uiteindelijk uit. Teams als EF Education-EasyPost, BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious behielden namelijk de controle. De Duitse formatie, en dan maar specifiek Kämna, bleek echter andere plannen te hebben: de rittenkaper pur sang versnelde op acht kilometer van de meet en pakte direct een mooi gat, maar werd uiteindelijk bijgehaald in de laatste kilometers.

Daarin waren het dan toch de spurtersteams die de touwtjes stevig in handen namen, wachtend op hun kans in de Spaanse stad. Hardrijders Dorian Godon (AG2R Citroën) en Luis León Sanchez (Astana Qazaqstan Team) probeerden nog de boel te ontregelen, maar tegen de spurt van topfavoriet Molano was uiteindelijk niemand opgewassen. Garcia Cortina en Affini probeerden nog, maar beide bonken kwamen tekort.

Uitslag etappe 1 Ronde van Burgos 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws