Frans toptalent Grégoire geeft richting Vuelta visitekaartje af met huzarenstukje in Limousin Wielrennen
Wielrennen

Frans toptalent Grégoire geeft richting Vuelta visitekaartje af met huzarenstukje in Limousin

Frans toptalent Grégoire geeft richting Vuelta visitekaartje af met huzarenstukje in Limousin

Romain Grégoire heeft in Frankrijk namens Groupama-FDJ de openingsetappe van de Tour du Limousin naar zijn hand weten te zetten. De jonge puncher liet het peloton zijn hielen zien op twintig kilometer van de meet en zag zijn conculega's pas na de aankomst terug. Binnenkort maakt de twintigjarige coureur zijn grote ronde-debuut in de Vuelta.

De Tour du Limousin is een vierdaagse wedstrijd die wordt verreden in het midden van Frankrijk en die al sinds 1968 op de wielerkalender prijkt. De 2.1-koers kent een aantal grote namen op de erelijst, met onder anderen Bernard Hinault, Sonny Colbrelli en Warren Barguil. Ook in 2023 stond er weer genoeg schoon volk op de deelnemerslijst, die werd opgesierd door de aanwezigheid van zes WorldTour-teams. Op dag één van de rittenkoers wachtte direct een verraderlijke rit richting Bénévent L’Abbaye, waar een finish bergop uitgetekend was. Spek naar de bek van de dienstdoende puncheurs dus!

Om circa 13.00 uur werd het startsein gegeven, waarna vijf coureurs eieren voor hun geld kozen. Dat waren Jean-Louis Le Ny (Nice Métropole Côte d'Azur), Tom Mainguenaud (Van Rysel-Roubaix Lille Métropole), Oliver Mattheis (Bike Aid), Andrea Pietrobon (EOLO-Kometa) en Samuele Zoccarato (Bardiani). Die tête de la course kreeg al snel circa vijf minuten cadeau van het peloton, dat het kwintet vervolgens nauwlettend in de gaten hield. Zoccarato moest als eerste passen in de kopgroep, wat erin resulteerde dat er nog vier leiders overbleven.

Valpartijen in onoplettend peloton, dat er wel leuke slotfase van maakt

Het peloton hield de mannen voorop vrij kort, waarop de nervositeit en niveauverschillen in het peloton ook naar boven kwamen drijven. Niet zozeer met lossende mannen, maar wel met enkele onnodige valpartijen in Frankrijk. Cofidis-Spanjaarden Ruben Fernandez en José Herrada waren er anderhalve week voor de Vuelta de dupe van, evenals EOLO-Kometa-sprinter Giovanni Lonardi.

Dit was allemaal nog voor de Cote de Saint Goussaud, met 4,7 kilometer a 4,7 procent het zwaarste obstakel wat overwonnen moest worden. Op die heuvel, zo'n zeventien kilometer van de meet, versnelde toptalent Grégoire namens Groupama-FDJ. De jonge Fransman pakte met de klap twintig seconden op het achtervolgende peloton, waar onder meer Benoit Cosnefroy tegenstribbelde. Die zette samen met Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty) de achtervolging in, al was ook Michael Storer nog mee als waakhond van Groupama-FDJ. De aanwezigheid van de Australiër zorgde er mede voor dat Gregoire verder kon wegrijden, al volgden er nog drie oplopende kilometers richting de aankomst.

Grégoire, die normaliter zijn grote ronde-debuut maakt in de Vuelta, gaf daarin echter niet af en leverde op die manier een mooi visitekaartje af richting zijn eerste rittenkoers van drie weken. Storer maakte daarachter het feestje compleet door Rota en Cosnefroy achter te laten en plek tweede te worden namens Groupama-FDJ.

Uitslag etappe 1 Tour du Limousin 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws