Moreno Hofland: 'Reddende engel van LottoNL-Jumbo' genoodzaakt vroeg te stoppen Wielrennen
Wielrennen

Moreno Hofland: 'Reddende engel van LottoNL-Jumbo' genoodzaakt vroeg te stoppen

Moreno Hofland: 'Reddende engel van LottoNL-Jumbo' genoodzaakt vroeg te stoppen

Hij leek voorbestemd om ritzeges te winnen in grote rondes, maar op 31-jarige leeftijd moet Moreno Hofland door veel fysiek ongemak een punt achter zijn professionele loopbaan zetten. Bij In de Leiderstrui doken we nog een keer diep in de loopbaan van de man uit Roosendaal.

Hofland kwam in 2010 terecht in de opleidingsploeg van Rabobank, waar hij in zijn tweede jaar direct indruk maakte met onder meer een ritzege in de Tour de l'Avenir. Hofland realiseerde die overwinning door onder meer Romain Bardet en Rohan Dennis te slim af te zijn in een finale met zes man.

In 2012, zijn laatste jaar bij de beloftenploeg van Rabobank, vestigde de West-Brabander helemaal de aandacht op zichzelf. Hofland werd Nederlands kampioen bij de beloften, won wederom een etappe in de Tour de l'Avenir en fietste gedurende het hele seizoen ereplaatsen bijeen. Een stap naar Rabobank was de logische.

Het was echter net het transitiejaar van Blanco waarin Hofland de overstap maakte. Dit deerde de rappe man echter niet en al in de latere maanden van zijn eerste profseizoen was hij meermaals succesvol. Eerst door ereplaatsen in Rondes als die van Denemarken en Turkije, later door drie ritten en het eindklassement in de Tour of Hainan mee te pikken.

Moreno Hofland: 'Reddende engel van LottoNL-Jumbo' genoodzaakt vroeg te stoppen
Hofland in het shirt van Blanco

Hofland maakt naam en faam bij LottoNL-Jumbo

Met die goede resultaten in zijn achterzak trok Hofland met vertrouwen naar 2014, waarin Blanco werd omgedoopt in Belkin. De 22-jarige sprinter vertrok als een raket, met een puike ritzege in de Ruta del Sol, één van de klassieke voorjaarswedstrijden. Een week later mocht hij ook zijn klassieke debuut maken in Kuurne-Brussel-Kuurne, waar hij ei zo na wist te winnen.

In een waaierstrijd tussen Quick-Step en LottoNL-Jumbo was het Hofland die het in de spurt namens de Nederlandse formatie op mocht nemen tegen de grote Tom Boonen, die hem net te snel af was. Desondanks deed Hofland daar het nodige zelfvertrouwen op voor Parijs-Nice, waar hij als sprintkopman in de tweede rit direcht het vertrouwen uitbetaalde: John Degenkolb, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff en Thor Hushovd moesten de duimen leggen voor de jonge Nederlander.

Later dat jaar won Hofland ook nog de Volta Limburg Classic (voor Sonny Colbrelli) en twee ritten in de Tour of Utah, alvorens zijn eerste grote ronde op het programma stond. Met een derde plek in rit vijf (achter Degenkolb en Bouhanni) als beste notering verdween hij in rit negen uit koers.

Moreno Hofland: 'Reddende engel van LottoNL-Jumbo' genoodzaakt vroeg te stoppen
Hofland wordt in Kuurne-Brussel-Kuurne nipt geklopt door Tom Boonen

Hofland veegt nul van de tabellen, maar kan definitieve stap naar top niet maken

Door zijn goede prestaties werd Hofland voor 2015 gepresenteerd als één van de grote kanonnen van LottoNL-Jumbo. Hoe goed de ploeg in 2014 begon, zo slecht ging het in 2015. Met de staart tussen de benen vetrokken de renners van het team begin mei naar de Tour of Yorkshire, zonder ook maar één (!) overwinning als WorldTour-team.

Het was echter Hofland die de nul van de tabellen veegde in die Tour of Yorkshire door de tweede rit te winnen, wat hem het nodige vertrouwen gaf voor de Giro die een week later op het programma stond. Ook in Italië was het bijna raak: in de tweede rit moest Hofland enkel Elia Viviani voorlaten, wat uiteindelijk zijn beste plek in een grote ronde zou blijken later.

Later dat jaar was Hofland ook nog succesvol in de Ster ZLM Toer, terwijl 2016 vooral bestempeld kan worden als het jaar van de ereplaatsen. Hofland rijdt een A-programma met voornamelijk grote rittenkoersen en eindigt maar liefst 21 keer in de top tien van een etappe/koers, maar weet niet te winnen. Ondertussen is Dylan Groenewegen de opkomende man bij zijn ploeg, waarna Hofland eieren voor zijn geld kiest en zichzelf wil hervinden bij Lotto Soudal.

Moreno Hofland: 'Reddende engel van LottoNL-Jumbo' genoodzaakt vroeg te stoppen
Tweede achter Elia Viviani in de Giro van 2015

Hevige buikpijn maakt voortijdig einde aan loopbaan

Bij de Belgische ploeg proeft hij weer aan de geur van overwinning met een zege in de Famenne Ardenne Classic, terwijl ook een derde plek op het EK in Denemarken als zeer knap bestempeld mag worden. 2018 wordt daarentegen een pechjaar, Hofland kan niet ontbolsteren en de deur bij Lotto Soudal wordt na twee jaar al dicht getrokken. EF Education besluit hem aan te nemen voor 2019.

Ook bij de formatie van Jonathan Vaughters komen de kwaliteiten van Hofland er niet echt uit, die steeds meer aan zijn lichaam begint te twijfelen. Hofland kampte met hevige buikpijnen tijdens training, zou later blijken. Door corona wordt zijn contract na 2020 nog met een jaar verlengd, maar in 2021 rijdt hij geen wedstrijd meer uit.

Het einde van zijn carrière was onoverkomelijk, maar Hofland weet intussen de reden: zijn maag nam niet genoeg zuurstof op tijdens hevige inspanning, wat de oorzaak was van zijn buikpijnen en mindere prestaties. Confronterend, maar de waarheid: Hofland kan met dit euvel geen prestaties meer leveren op het almaar beter wordende profniveau en kan niet anders dan stoppen met koersen. Een pijnlijke beslissing voor de man die het de beste sprinters ter wereld meer dan lastig heeft gemaakt.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Wedden op Verstappen of Hamilton? Ontvang 1,90 keer je inzet!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws