Niemand wil reageren, maar nieuwe wielercompetitie lijkt plots realistisch na geclaimde deal met Saudi-Arabië Wielrennen
Wielrennen

Niemand wil reageren, maar nieuwe wielercompetitie lijkt plots realistisch na geclaimde deal met Saudi-Arabië

Niemand wil reageren, maar nieuwe wielercompetitie lijkt plots realistisch na geclaimde deal met Saudi-Arabië

Aardverschuiving op komst in wielerland? Het zou zomaar kunnen! ESPN maakt zaterdag melding van het nieuws dat een mogelijke nieuwe wielercompetitie een belangrijke sponsor heeft gevonden. PIF (Public Investment Fund) uit Saoedi-Arabië zou een kwart miljard willen pompen in de nieuwe plannen.

Eind oktober maakte Reuters - op basis van drie bronnen - bekend dat enkele grote wielerploegen uit de WorldTour met ideeën spelen om een eigen competitie te starten. Belangrijkste reden: geld. De opbrengsten in de wielersport belanden volgens deze ploegen op dit moment vooral in de zakken van organisatoren, terwijl de wielerteams en z'n renners het moeten doen met minder.

De nieuwe competitie zou moeten bestaan uit nieuwe wedstrijden, maar ook bestaande koersen. In oktober werd nog gemeld dat er werd gezocht naar investeerders en er lijkt met PIF nu in ieder geval eentje gevonden. Saoedi-Arabië is de laatste jaren geen onbekende in topsport, daar het biljoenen steekt in grote sporten als voetbal en motorsport. Voor het wielerproject zou zo'n slordige 250 miljoen klaarliggen. Bedoeld om de sport te helpen, maar vooral ook om nieuwe industrieën en werkgelegenheid te creëren in het land zelf.

Geen Giro, Tour en Vuelta in nieuwe competitie?

Niemand wil er verder on the record over praten, meldt ESPN. Er zijn echter verschillende bronnen die het nieuws zouden bevestigen. Visma | Lease a Bike en INEOS Grenadiers worden het meest genoemd als partijen die een nieuwe competitie onderzoeken. De organisatoren van de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España (RCS Sport en ASO) zouden niet bij de gesprekken voor een nieuwe competitie betrokken zijn. Misschien wordt dat in de toekomst anders.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws