Niemand zag er iets van, maar Hirt rijdt Masnada op steile klim uit de leiderstrui in Oman Wielrennen
Wielrennen

Niemand zag er iets van, maar Hirt rijdt Masnada op steile klim uit de leiderstrui in Oman

Niemand zag er iets van, maar Hirt rijdt Masnada op steile klim uit de leiderstrui in Oman

Jan Hirt heeft de vijfde etappe in de Tour of Oman gewonnen. De Tsjech van Intermarché-Wanty-Gobert was op een loeisteile slotklim oppermachtig en pakte naast de ritzege ook de leiding in het klassement over.

We hebben wel eens eerder een weekje rondgereden in Oman, zonder dat het grootse dingen in petto had. De editie van 2022 verveelt echter geen moment. We zagen al sprintzeges van Fernando Gaviria en Mark Cavendish, een heerlijke punch van Anthon Charmig en een weergaloze Quick Step-dubbel met Fausto Masnada in etappe 4. De vijfde etappe beloofde met aankomst bergop opnieuw een spektakelstuk te worden, maar zoals wel vaker begon het vuurwerk al veel eerder.

De dag begon nog met een doodgewone kopgroep van zes. Laurenz Rex (Bingoal), Antonio Angulo (Euskaltel), Angel Fuentes (Burgos-BH), Filippo Ridolfo (Novo Nordisk), Nicolas Vinokourov (Astana Development) en Luca Rastelli (Bardiani) namen de benen en hadden na vijftig kilometer een voorsprong van zo'n twee minuten. Het peloton gaf zodoende niet veel tijd prijs, met Intermarché-Wanty-Gobert als aanjager voor hun kopman Jan Hirt.

Waaiergeweld brengt Charmig in de problemen

Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer werd de koers in de fik gestoken. Team DSM kwam massaal naar het front en gebruikte de aanwezige wind om waaiers te trekken. Dat lukte. Klassementsleider Masnada was mee in de eerste groep, maar nummer twee Charmig had de slag gemist. Door toedoen van onder meer Quick Step, Arkéa-Samsic en Intermarché kregen we harde koers te zien, waarbij de groep-Charmig al snel een half minuutje kreeg aangesmeerd. Vanuit de eerste groep gingen Mark Cavendish en Ignatas Konovalovas onderuit, waardoor te terugvielen naar groep twee.

De dadendrang in het peloton zorgde er in de kopgroep voor dat men zenuwachtig werd. Rex besloot ervoor te gaan en hij kreeg Angulo mee. Het was echter vechten tegen de bierkaai, want al op 57 kilometer van de streep werden de laatste vroege vluchters ingerekend door de eerste waaier. Daar werd nog steeds doorgereden, maar wilde niemand zich helemaal leegrijden, met de slotklim nog in aantocht. Het zorgde ervoor dat de groep-Charmig seconde voor seconde terugkwam en zijn ploeg Uno-X wist het gat op 47 kilometer van het einde te dichten.

Alle remmen los op de Green Mountain

Richting de zes kilometer lange slotklim was het Quick Step dat het tempo hoog hield in het peloton. De zogenaamde Green Mountain werd zo in razende vaart benaderd. Nadat Amaury Capiot nog een tussensprint had gewonnen van Cavendish begon het peloton aan de eerste lopende kilometers. Meteen was het Intermarché dat het tempo de lucht ingooide. Hirt wilde een etappe winnen, zo had hij voor de start al verteld. De voorste groep dunde meteen flink uit tot zo'n vijftien renners.

Helaas zorgde een gebrek aan beelden vanuit de organisatie ervoor dat er van de slotklim uiteindelijk weinig te zien was toen het er echt om ging. Op basis van de summiere informatie vanuit de organisatie werd duidelijk dat er - met nog drie kilometer te klimmen - tien man over was vooraan, met Rein Taaramaë als luxe-knecht voor Hirt. Het was diezelfde Hirt die na al het werk van zijn ploegmaats de aanval plaatste, op twee kilometer onder de top. Hij kreeg Élie Gesbert en Kevin Vauquelin van Arkéa-Samsic mee, Masnada was in serieuze problemen.

De leider in het klassement had weliswaar 55 seconden voorsprong in het klassement op Charmig, die betere benen had dan de Italiaan. De beste in koers was desondanks Hirt, die het vertrouwen van zijn ploeg waarmaakte en in de slotkilometer solo ging. De lange Tsjech mocht uiteindelijk de handen in de lucht steken en daar waren we dankzij een lastminute fix van de Youtubebeelden nog getuige van ook. Het duo van Arkéa-Samsic completeerde het podium, met Vauquelin als tweede en Gesbert als derde. Hirt is tevens de nieuwe leider in het klassement.

Uitslag etappe 5 Tour of Oman 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws