Nieuw kunststukje Van der Poel: winst na solo van 50 (!) kilometer in Tirreno-Adriatico Wielrennen
Wielrennen

Nieuw kunststukje Van der Poel: winst na solo van 50 (!) kilometer in Tirreno-Adriatico

Nieuw kunststukje Van der Poel: winst na solo van 50 (!) kilometer in Tirreno-Adriatico

Een waanzinnige Mathieu van der Poel heeft op fenomenale wijze de vijfde etappe van Tirreno-Adriatico weten te winnen. Hij wist een solo van vijftig (!) kilometer ternauwernood succesvol af te ronden. Tadej Pogacar werd tweede in een Hitchcock-finale.

Na de bergetappe van zaterdag kregen de renners in Italië tijdens de vijfde etappe weer een lastig parcours voorgeschoteld. De finale van de rit barstte van de vele muurtjes, maar dat deerde enkele erkende hardrijders niet. Na een vlammende opening ontstond er een sterke kopgroep. Wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna en Omloop-winnaar Davide Ballerini kregen de onvermoeibare Pello Bilbao en toptalent Robert Stannard met zich mee. Jonas Rickaert zal zijn ogen hebben uitgekeken, want hij was de vijfde man in de groep.

Koers ontploft vroeg

Ondanks, of misschien wel dankzij, de grote namen voorin, kon de kopgroep geen heel grote voorsprong bij elkaar rijden. Bij het ingaan van het lokale circuit was het gat met het peloton slechts zo'n twee en een halve minuut groot. In de grote groep zat men ook niet stil. Al in de eerste ronde probeerden enkelen een aanval te plaatsen. Valentin Madouas gooide de knuppel in het hoenderhok, waarna Mathieu van der Poel attent was. De mannen van Deceuninck-Quick-Step repareerden de boel.

Het bleek slechts een opmaat voor wat er nog meer te gebeuren stond. Terwijl het parcours langzaam glad werd geregend, ontplofte de koers volledig. Van der Poel trok in de aanval en dat leidde ertoe dat veel namen moesten lossen. Alleen de crème de la crème van het deelnemersveld kon erbij blijven. Julian Alaphilippe zat er niet bij, hij kreeg de opdracht om op ploeggenoot João Almeida te wachten. De Portugees werd op de steile flanken gelost en zag daarmee zijn kans op een goed klassement in gevaar komen. Na een stevige inspanning kon hij weer aansluiting vinden met de elite-groep.

Solo Van der Poel

Stil viel het niet, waardoor de oorspronkelijke kopgroep rap ingerekend werd. Egan Bernal probeerde het, maar het was Van der Poel die in zijn eentje een gat wist te slaan. Het leek wat overmoedig, beginnen aan een solo van vijftig kilometer, maar bij de alleskunner van Alpecin-Fenix kon niks honderd procent uitgesloten worden. De wind kwam opsteken en de beelden waren spectaculair. Met het nodige kunst- en vliegwerk kon de wereldkampioen veldrijden soms maar ternauwernood op zijn fiets blijven zitten.

Precies op dat moment kreeg klassementsleider Pogacar te maken met een kettingprobleem. Alle hens aan dek dus voor de nummer één: met de hulp van ploeggenoot Davide Formolo keerde de Sloveen relatief eenvoudig terug. Meer renners roken de kans om te kunnen profiteren van de chaos, maar al hun pogingen smoorden al in de kiem.

Intussen wist Van der Poel erin te slagen om zijn voorsprong alleen maar verder uit te bouwen. De achtervolging in het andere groepje kwam lang niet op gang, waardoor de Nederlander naar een succesvolle afloop van zijn volgende kunststukje leek te rijden. Ondanks zijn drie minuten voorsprong moest hij zich echter nog niet rijk rekenen met het nodige klimwerk voor de boeg.

Pogacar ontketent Hitchock-finale

Achter Van der Poel had ook Pogacar er nog wel zin in. Hij wist samen met Fabio Felline en Marc Soler weg te rijden uit het groepje. Wout van Aert kon niet mee en kreeg daardoor een flinke klap voor de klassementsstrijd te verduren. De Sloveen reed zijn Belgische concurrent op een ruime achterstand, waardoor de eindzege voor de renner van Jumbo-Visma wel erg moeilijk wordt.

De Tourwinnaar van vorig jaar was ontketend. In de laatste kilometers vlogen de secondes van de voorsprong van Van der Poel eraf, waardoor het plots toch nog spannend werd. Alle energie leek uit de benen van Van der Poel te zijn weggelopen. In extremis denderde de blauwe trui op de Nederlands kampioen af, maar hij kwam te laat. De Nederlander wist ternauwernood zijn inspanning vol te houden en de zege te pakken. Juichen kon hij niet meer. Pogacar strandde op enkele seconden van hem.

Een sterke Van Aert kon nog knap naar de derde plek rijden in deze ware slijtageslag, maar moest uiteindelijk toch een halve minuut toegeven op zijn directe concurrent voor het algemeen klassement. Felline en Bernal completeerden de top vijf. In de rest van de top tien waren grote verschillen. De nummer elf van de dag, Soler, kwam al binnen op meer dan drie en een halve minuut.

Uitslag etappe 5 en klassement Tirreno-Adriatico 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws