Oersterke Pogacar verslaat thuisrijder Masnada in enerverende finale Ronde van Lombardije Wielrennen
Wielrennen

Oersterke Pogacar verslaat thuisrijder Masnada in enerverende finale Ronde van Lombardije

Oersterke Pogacar verslaat thuisrijder Masnada in enerverende finale Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar mag zichzelf na een formidabele wedstrijd met recht de winnaar van de Ronde van Lombardije en de beste wielrenner van 2021 noemen. De Sloveen viel op 35 kilometer van het einde aan, kreeg Fausto Masnada in de afzink bij zich, maar maakte het werkje in de slotfase knap af.

Met de grote koersen van de afgelopen weken nog vers in het geheugen begon het peloton in Como aan het laatste wielermonument van het seizoen, de Ronde van Lombardije. Ook hier kregen we een animerende openingsfase, met Tim Wellens en Victor Campenaerts in een hoofdrol.

Beide Belgen streden enkele weken terug nog om het laatste plekje in de WK-selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout, maar kleurden nu de vroege vlucht in de Koers van de Vallende Bladeren. Acht jongens voegden zich bij hen: Mattia Bais, Domen Novak, Jan Bakelants, Amanuel Ghebreigzahier, Andrea Garosio, Thomas Champion, Davide Orrico en Chris Hamilton.

Cosnefroy valt, outsiders vallen aan

Wat volgde was een lange tussenfase, waarin Jumbo-Visma (Roglic), Deceuninck-Quick-Step (Alaphilippe, Almeida en Evenepoel) en Israel Start-Up Nation (Woods en D.Martin) de voorsprong controleerden. Wel viel er nog een jammerlijke valpartij en opgave van Benoit Cosnefroy te noteren, één van de schaduwfavorieten voor deze koers.

Op 100 kilometer van de aankomst in Bergamo ontbrandde de koers een beetje, met aanvallen van onder meer Jonas Vingegaard, Neilson Powless, Masnada, Marc Hirschi en Pavel Sivakov. Niemand van de mannen wist echter weg te komen, doordat het tempo in het peloton constant hoog lag.

In de voorste groep behoorden Wellens en Campenaerts verrassend genoeg niet tot de besten, de twee Belgen moesten hun medevluchters als eersten laten gaan en werden dan ook rap genoeg ingerekend door de voorwacht van het peloton. Even later overkwam hetzelfde de overige vluchters: Deceuninck-Quick-Step was de verantwoordelijke beul.

Pogacar geeft iedereen klimles op Passo di Ganda

In de aanloop naar de nieuwe scherprechter van Lombardije, de Passo di Ganda, Daar was het verrassend genoeg Remco Evenepoel die het peloton al heel snel moest laten gaan, na een aanval van Vincenzo Nibali. De oude krijger kreeg een jonge versie mee: Pogacar, die even later op en over de Siciliaan vloog.

Andere topfavorieten als Julian Alaphilippe en Primoz Roglic waren niet in staat om de winnaar van de Tour de France volgen. Sterker nog, topfavoriet Roglic had alle moeite om de achtervolgende groep bij te houden. Mede hierdoor bouwde Pogacar zijn voorsprong snel uit, maar net voor de top kwam er dan toch de aanval van Alaphilippe.

Het lukte de wereldkampioen niet om het gat direct te dichten, waarna zijn ploegmakker Masnada nogmaals in zijn uppie in de achtervolging ging.In de afdalingen was thuisrijder Masnada, afkomstig uit finishplaats Bergamo, echter wel in het voordeel. Dit werd versterkt door een slippertje van Pogacar.

Pogacar vs. Deceuninck

De Italiaan van Deceuninck-Quick-Step kwam tot op luttele seconden van Pogacar in de afzink van de Ganda, terwijl de groep-Alaphilippe/Roglic langzamerhand uit het veld geslagen werd door de twee mannen voorin. Daar vond de samensmelting tussen Pogacar en Masnada plaats op vijftien kilometer van de meet.

Alaphilippe toonde zich de ideale ploegmaat door de samenwerking in de achtervolgende groep te verstoren, terwijl Masnada door zijn ploegleiding gemaand werd om de benen stil te houden achter Pogacar. Van achteruit kwam er echter wel druk op de ketel, doordat de groep-Roglic ook weer op een halve minuut reed met nog tien kilometer voor de boeg. Door nieuw pokerspel reden ze zichzelf echter in de wielen.

Uiteindelijk werd het dus een strijd tussen Masnada en Pogacar, met de beslissende Colle Aperto net voor de finish als scherprechter. Daar zat Masnada tussen zijn kader, maar nog steeds in het wiel van de coureur van UAE-Team Emirates. Met één minuut voorsprong kon de blik op een sprint-a-deux, waarin Pogacar zijn Italiaanse opponent uit het wiel kletste. Op die manier won Pogacar het Monument bij zijn eerste deelname.

Uitslag Ronde van Lombardije 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws