Oersterke Wout van Aert spreekt zichzelf tegen en wint etappe 3 in de Algarve Wielrennen
Wielrennen

Oersterke Wout van Aert spreekt zichzelf tegen en wint etappe 3 in de Algarve

Oersterke Wout van Aert spreekt zichzelf tegen en wint etappe 3 in de Algarve

Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) heeft de derde etappe van de Ronde van de Algarve weten te winnen. In Tavira was hij de beste na een rustige dag, die deels ontsierd werd door een grote valpartij met Marijn van den Berg en Rui Costa (EF Education-EasyPost) als voornaamste slachtoffers.

Na de felle spurt tussen Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe) op donderdag, kreeg het peloton vrijdag in de derde rit van de Ronde van de Algarve in aanloop naar het zware slotweekeinde normaliter een rustigere dag voor de kiezen. Tussen Vila Real de Santo Antonio - tegen de Spaanse grens - en Tavira stond er 192 kilometer fietsen op het programma, zonder echte obstakels.

Voor de Nederlanders was er jammer nieuws: Sam Oomen (Lidl-Trek) ging na een valpartij op zijn knie niet meer van start. De rest van het peloton deed dat wel: Afonso Eulalio (ABTF Betao), Carlos Miguel Salgueiro (AP Hotels & Resorts), Frederico Figueiredo (Sabgal), Francisco Morais (Tavfer)Antonio Ferreira (Efapel), Nicolas Tivani (Aviludo-Louletano) en Raul Rota (Radio Popular) vormden de zevenkoppige vluchtersgroep van deze rit, die in eerste instantie alle ruimte kreeg.

Arensman, Van den Berg en Costa betrokken bij grote val

Arkéa - B&B Hotels, BORA-hansgrohe, Intermarché-Wanty en EF Education-EasyPost deden het werk in het peloton, waar we op 95 kilometer van de meet plots werden opgeschrikt door een grote valpartij. Daarbij onder meer Thymen Arensman, maar de grootste slachtoffers waren Van den Berg en Costa, allebei van de ploeg van Jonathan Vaughters. Beide mannen waren flink geraakt aan het gezicht, maar Van den Berg volhardde en zette de race uiteindelijk voort. Costa moest met een schijnbaar gebroken sleutelbeen de wedstrijd wel verlaten.

EF Education-EasyPost trok zich na de val van Van den Berg uiteraard terug van het kopwerk, maar gezien de geringe voorsprong van twee minuten van de kopgroep was dat voor de overige teams niet echt een probleem. Salgueiro, Tivani en Figueiredo reden daardoor maar weg van hun medevluchters, voor wat extra TV-aandacht. Ondertussen reed Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) lek in het peloton, maar hij kon met behulp van ploeggenoten terugkeren.

Op veertien kilometer van de aankomst werd de laatste vluchter ingerekend, waardoor de focus vanaf dat moment volledig op de aangekondigde massaspurt kon. Uiteraard meldden alle grote teams zich dus weer van voren, wat na een rustige etappe toch wel wat nervositeit opleverde. Ook Van Aert (Visma | Lease a Bike) mengde zich in die wasmachine, zou hij dan toch mee sprinten?

Soudal Quick-Step leidde Evenepoel ondertussen naar de laatste drie kilometer, waarna het echt aan de spurtersteams was. dsm-firmenich PostNL nam dat met vier man ter harte aan, net voor de hectische slotfase met veel rotondes. De Nederlanders werden echter weggeblazen door Intermarché-Wanty, dat ook Van Aert achter zich wist. Ondertussen viel vanaf plek vijftien een gat door een crash.

Thijssen werd uiteindelijk in goede positie de laatste vierhonderd meter ingeleid, maar hij moest van ver aangaan. Marius Mayrhofer en Van Aert zaten in zijn wiel, waarbij het de Belg van Visma | Lease a Bike lukte om de rit te winnen.

Uitslag etappe 3 Ronde van de Algarve 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws