Oppermachtige Wiebes sprint met twee vingers in de neus naar titelprolongatie in Scheldeprijs Wielrennen
Wielrennen

Oppermachtige Wiebes sprint met twee vingers in de neus naar titelprolongatie in Scheldeprijs

Oppermachtige Wiebes sprint met twee vingers in de neus naar titelprolongatie in Scheldeprijs

Lorena Wiebes heeft de tweede editie van de Scheldeprijs voor vrouwen gewonnen. Door de harde wind en regen werd er een waaierspektakel verwacht, maar die wind stond bij de dames nog verkeerd. In de uiteindelijke massasprint was het zodoende een koninklijke aangelegenheid, met Wiebes met overmacht met de handen in de lucht.

Voor de vrouwen lag een parcours van 138.1 kilometer klaar, met start en finish in Schoten en een lokaal rondje in de laatste vijftig kilometer. Ondanks dat het vanuit de start hard woei en de regen viel, bleef het peloton in het eerste uur bijeen. De wind stond in de beginfase in de rug. Megan Armitage (IBCT), Abi Smith (EF Education-TIBCO-SVB) en Simone Boilard (St Michel - Auber93 WE) kregen uiteindelijk dan toch de ruimte.

De drie hadden na veertig kilometer koers een voorsprong van een minuut bijeen, de maximale voorsprong steeg naar twee minuten. In het peloton lag het tempo hoog, maar werd er nooit echt geprobeerd om de boel op de kant te zetten. Zodoende was het eigenlijk best lang een status quo, ook toen de kopgroep op dik vijftig kilometer van het einde de finishlijn voor het eerst passeerde. Het verschil was nog maar een halve minuut.

Massale crash in de finale, wie wint de sprint?

In totaal moesten er nog drie lokale rondes worden afgelegd en daarin lag iedere keer 茅茅n kasseistrook, namelijk die van de Broekstraat. De strijd tussen kopgroep en peloton werd een heus kat-en-muis-spel, waarbij de voorsprong bungelde tussen de halve minuut en de minuut. Team DSM vond het prima, zij controleerden het peloton voor kopvrouw Wiebes. Na een mislukte counteraanval van Marie-Morgane Le Deunff (Ark茅a Pro Cycling Team), ging het peloton met een achterstand van 45 seconden op de kopgroep de slotronde in.

Die kloof werd richting de laatste tien kilometer uiteraard kleiner, maar op de laatste Broekstraat-strook ging Smith nog eens all-in. De 20-jarige Britse bleef er nog lang voor, maar werd op vijf kilometer van de streep dan toch ingerekend. Met de sprinttreinen over de breedte van de weg was het nerveus positie kiezen en ging het halve peloton tegen de grond door een crash. De meeste favorieten voor de sprint ontkwamen aan het onheil.

Movistar en Trek-Segafredo namen aan de kop van het flink uitgedunde peloton het voortouw, met Wiebes die ook scherp van voren zat. In de technische laatste kilometers was het vechten voor de beste positie, op weg naar de laatste rechte lijn. Hoewel Wiebes haar leadout even kwijt was, ging ze heel vroeg aan en sprintte ze uiteindelijk iedereen uit het wiel. Daarmee verdedigde ze haar titel met succes.

Uitslag Scheldeprijs vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws