Opvallend verboden middel in lichaam Aerts komt vaker voor: 'In 2020 zeventien gevallen' Wielrennen
Wielrennen

Opvallend verboden middel in lichaam Aerts komt vaker voor: 'In 2020 zeventien gevallen'

Opvallend verboden middel in lichaam Aerts komt vaker voor: 'In 2020 zeventien gevallen'

De positieve dopingtest van Toon Aerts - eerder dit jaar tijdens een plas buiten de koers - houdt de gemoederen in België logischerwijs bezig. De 28-jarige veldrit-ster is voorlopig op non-actief gesteld door Baloise Trek Lions, dat zijn kopman desondanks op z'n woord gelooft. Bij onze zuiderburen kwamen er twee experts aan het woord.

Het Laatste Nieuws ging op onderzoek uit, nu bekend is dat het gaat om het middel Letrozole Metabolite. Aerts had er nog nooit van gehoord, het is een middel dat gebruikt wordt bij operaties na borstkanker. Het werd al weleens gevonden in het bodybuilden, maar: 'Je moet een grote dommerik zijn om het te gebruiken: het is veertien dagen lang zichtbaar in de urine. Als je het gebruikt, ben je zo positief als wat', zo zegt een ingewijde bij HLN.

Verboden middel bij Aerts wordt vaker gebruikt

In gesprek met Sporza vertelt Peter Van Eenoo - hoofd van het antidopinglab in Gent - wat het middel Letrozole Metabolite precies doet. 'Letrozole is eigenlijk een product dat door kankerpatiënten wordt gebruikt die in nabehandeling zijn, maar het is ook een potentieel dopingmiddel. Het remt de afbraak van testosteron en anabole steroïden. Deze producten zijn uiteraard heel belangrijk bij de spieropbouw en bevorderen de recuperatie tijdens periodes van intense training of wanneer er veel wedstrijden kort op elkaar volgen.'

Dat Aerts het product niet kent, wil niet zeggen dat er nooit gebruik van wordt gemaakt. 'In 2020 waren er wereldwijd zeventien gevallen, als je weet dat er 28 EPO-gevallen waren dan plaatst dat alles wat in perspectief. Letrozole komt best vaak terug', zo benadrukt Van Eenoo. 'Er zijn zeker gevallen waar atleten gelijk gekregen hebben van disciplinaire commissies. Dat biedt voor Aerts geen garanties. Alle argumenten zullen door een commissie afgewogen moeten worden.'

6 claps
6 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws