Pasqualon wint met ultieme jump Circuit de Wallonie, Gilbert derde Wielrennen
Wielrennen

Pasqualon wint met ultieme jump Circuit de Wallonie, Gilbert derde

Pasqualon wint met ultieme jump Circuit de Wallonie, Gilbert derde

Het Circuit de Wallonie is een prooi geworden voor Andrea Pasqualon. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert reed een ijzersterke laatste kilometer en kon in de slotmeters de overwinning veiligstellen. Philippe Gilbert eindigde als derde, achter Axel Zingle.

In de Belgische eendagskoers stonden in totaal 192,2 kilometers op het programma, die de renners van Charleroi naar Mont-sur-Marchienne bracht. De sprinterskoers werd vorig jaar gewonnen door Christophe Laporte, die Marc Sarreau de baas was in de sprint. Een sprinterskoers dus, waardoor veel ploegen hun goede sprinters naar deze wedstrijd hadden gestuurd. Zo zagen we Baptiste Planckaert, Gerben Thijssen en Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Jelle Wallays en Piet Allegaert (Cofidis), Lionel Taminiaux en Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix), Nacer Bouhanni en Daniel McLay (Arkea-Samsic), Milan Menten en Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Niccolo Bonifazio (Total Energie) en Rudy Barbier (Israel-Premier Tech).

Voor Lotto Soudal zijn de UCI-punten belangrijk en in deze 1.1-koers waren er genoeg te verdienen. Vandaar dat zij met een ijzersterk team aankwamen met Tim Wellens, Philippe Gilbert, Victor Campenaerts en hun sprinter, Arnaud De Lie. Toch wilden niet alle renners weten van een sprint en zo besloten Kenneth Caethoven (Minerva Cycling), Siebe Deweirdt (Team Elevate p/b Home Solution Soenens), Jeroen Eyskens (Tarteletto-Isorex), Daniel Koszela (XSpeed United Continental), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels Cycling Team) en Luke Mudgway (Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling) al vroeg in de wedstrijd om ervandoor te gaan.

Kopgroep ingerekend, maar nieuwe aanvallen

Met nog 95 kilometer te gaan had de kopgroep een voorsprong van 3.30 minuten, terwijl Intermarché-Wanty-Gobert in het peloton de leiding nam. Dertig kilometer later waren daar al drie minuten van afgereden en niet snel daarna werd het zestal ingerekend en schoof Lotto Soudal zijn eerste pion vooruit. Het waren Steff Cras (Lotto Soudal) en Abram Stockman (Saris Rouvy Sauerland Team) die het bal openden en dertig seconden voorsprong pakten. Lang konden zij daar niet van genieten, want iedereen kwam bij elkaar bij het ingaan van de drie laatste lokale ronden van tien kilometer.

Verschillende renners probeerden vervolgens weg te komen, maar de snelheid in het peloton was hoog. Toch lukte het een grote groep om in de laatste tien kilometer een gat te slaan, maar het was even kijken naar elkaar. Veel ploegen hadden wel een mannetje mee, maar ze hadden ook nog hun sprinter achter de hand. Daardoor was het op vijf kilometer van de meet gedaan met de voorsprong en leken we ons toch nog op te mogen maken voor een eindsprint met een grote groep.

Sprinten voor de overwinning?

Guillaume Boivin ging er namens Israel-Premier Tech toch nog vandoor in de laatste drie kilometer en hij sloeg een gat van ongeveer tien seconden. Op 1,5 kilometer was het echter gedaan met de voorsprong van de Canadees, maar dat was ook het teken voor veel renners om het toch nog eens te proberen in de lastige laatste kilometer. Het waren Pasqualon en Gilbert die er vandoor gingen richting Axel Zingle, die namens Cofidis was ontsnapt.

Het was Gilbert die het grootste deel van de achtervolging voor zijn rekening nam en het gat bijna dichtreed. Daarna was de Belg op en sprong Pasqualon in zijn eentje naar Zingle toe. De Fransman hield nog knap stand, maar kon niet voorkomen dat de Italiaan van Intermarché-Wanty-Gobert er in de slotmers nog overheen kon komen. Zingle eindigde als tweede, voor Gilbert.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws