Paul Lapeira boekt met Classic Loire Atlantique eerste profzege na fraaie solo Wielrennen
Wielrennen

Paul Lapeira boekt met Classic Loire Atlantique eerste profzege na fraaie solo

Paul Lapeira boekt met Classic Loire Atlantique eerste profzege na fraaie solo

Paul Lapeira heeft de Classic Loire Atlantique gewonnen. Op de dag dat de focus op Milaan-Sanremo lag, boekte de jonge renner van Decathlon AG2R La Mondiale zijn eerste profzege. Lapeira bleek van een sterke kopgroep de beste en kwam solo over de finish.

Dik 182 kilometer, van La Haye-Fouassière naar La Haye-Fouassière. Elf lokale rondjes, met geen meter vlak, maar ook geen superzware beklimmingen. Sam Bennett en Lewis Askey behoorden tot de absolute favorieten, evenals thuisrijders Clement Venturini en Valentin Ferron. Maar het gevecht voor de vlucht van de dag was groot, want wie mee zat, kon ook zomaar eens finale rijden.

Kopgroep van zes, enige Nederlander stapt snel uit

Vier Fransen, een Ier en een Deen vormden uiteindelijk de ontsnapping. De grotere ploegen waren vooraan niet vertegenwoordigd. Het zestal werd door het peloton - aangevoerd door Israel-Premier Tech - strak gecontroleerd. Zo liep het tijdsverschil niet op tot boven de twee minuten. De enige Nederlander in koers, Alexander Konijn (Nice Métropole Côte d'Azur), stapte na zo'n zestig kilometer al uit de koers.

Door de geringe voorsprong van de vluchters waagde het Britse talent van Groupama-FDJ Joshua Golliker op zo'n honderd kilometer van de finish de sprong naar de kopgroep. De jonge coureur stond in zijn eentje echter voor een moeilijke opgave en bleef dan ook hangen op een minuut van de koplopers. Het peloton rekende Golliker vervolgens snel weer in.

Winnaar komt uit nieuwe kopgroep

De kopgroep moest er daarna ook aan geloven. De Deen Emil Schandorf Iwersen, die het langste van de zes standhield, werd op vijftig kilometer van de finish ingelopen. Daarna volgden nieuwe demarrages. Het leidde tot een kopgroep van twaalf renners. Eddy Finé, Anthony Perez (beide Cofidis), Askey (Groupama-FDJ), Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale) en Venturini (Arkéa-B&B Hotels) waren de grootste namen.

Het peloton had veel moeite met het inrekenen van de sterke kopgroep. Het verschil schommelde lang rond de dertig, veertig seconden. Op zo'n twintig kilometer demarreerde Lapeira vooraan. De talentvolle Fransman liep uit naar een voorsprong van 20 seconden op de rest van de groep. Het peloton keek tegen een achterstand van ruim veertig seconden aan.

De renners in het peloton zouden in de slotfase ook niet meer in aanmerking komen voor de overwinning. Het ging tussen Lapeira en zeven van zijn eerdere kompanen: Alexandre Delettre, Venturini, Perez, Valentin Ratailleau, Jordan Labrosse en Jean-Louis Leny. De zeven kwamen terug tot op tien seconden, maar verder zouden ze niet komen. Een weerbare Lapeira liep weer uit naar een halve minuut en pakte na een fraaie solo zijn eerste profzege.

De achtervolgers hadden nog wel pech en vielen naast het podium. In de laatste meters denderden verschillende renners van het peloton nog over hen heen. Tom Van Asbroek pakte zodoende de tweede plek. De laatste plek op het podium was voor Emmanuel Morin.

Uitslag Classic Loire Atlantique 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws