Van der Poel lanceert Philipsen met gigabeurten naar Milaan-Sanremo-zege Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel lanceert Philipsen met gigabeurten naar Milaan-Sanremo-zege

Van der Poel lanceert Philipsen met gigabeurten naar Milaan-Sanremo-zege

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft na een razendsnelle editie Milaan-Sanremo 2024 gewonnen. Op de Poggio maakten de twee grote topfavorieten Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) er een wedstrijdje ver plassen van, waarna het tot op de Via Roma strijd was. Van der Poel trok de kaart Philipsen, terwijl Pogacar achter Michael Matthews derde werd.

De renners stonden in Italië voor het eerste Monument van het seizoen en de langste eendagskoers. Maar liefst 288 kilometer moesten de renners afleggen. Het merendeel was echter een rustige en lange aanloop naar de finale, waarin de Cipressa en de Poggio het zwaartepunt vormden. Op die laatste klim knalde Van der Poel vorig seizoen klasbakken als Pogacar, Filippo Ganna en Wout van Aert zonder blikken of blozen uit het wiel om vervolgens grandioos te winnen. De heersend wereldkampioen gold ook dit jaar als favoriet, al mocht hij het nodige weerwerk van met name Pogacar verwachten. De Sloveen won recent immers na een monsterlijke solo de Strade Bianche.

Ondanks de geringe kans van slagen was er voldoende animo in het peloton om een dag in de ontsnapping te spenderen. Na zo'n twintig kilometer vormde zich een kopgroep van elf renners: Davide Baldaccini (Corratec), Valerio Conti (Corratec), Kyrylo Tsarenko (Corratec), Sergio Samitier (Movistar), Romain Combaud (dsm-firmenich PostNL), Davide Bais (Polti-Kometa), Mirco Maestri (Polti-Kometa), Andrea Pietrobon (Polti-Kometa), Alessandro Tonelli (Bardiani) en Samuele Zoccarato (Bardiani). Lorenzo Germani (Groupama-FDJ) miste de groep nipt en werd uiteindelijk weer gegrepen door het peloton.

UAE-Team Emirates houdt zich opvallend lang afzijdig, maar haalt de sloophamer op het juiste moment boven

In het peloton sloegen Lidl-Trek (met Mads Pedersen en Jonathan Milan als favorieten) en Alpecin-Deceuninck (voor Van der Poel) de handen ineen om de kopgroep binnen schot te houden. De twee ploegen gunden de kopgroep, ondanks de lange afstand van de koers, weinig voorsprong. Veel meer dan twee minuten zouden de vluchters niet krijgen. Buiten een lullige val van Carlos Canal (Movistar) en Yuhi Todome (EF Education-EasyPost) en een vroege opgave van Patrick Bevin (dsm-firmenich PostNL) viel er in de eerste helft van de koers weinig op te merken. Wel lag de snelheid met een gemiddelde van ruim 44 kilometer per uur hoog.

Opvallend genoeg liet UAE-Team Emirates, de ploeg van topfavoriet Pogacar, zich afzijdig aan het front van het peloton. Het team uit de Emiraten meldde zich pas van voren op het moment dat de nervositeit bij alle andere ploegen ook toenam, net voor de Capi. Op dat moment begonnen ze er ook direct aan: Domen Novak zette zich op de eerste van de drie beklimmingen op kop en luidde zo de finale in, met nog 52 kilometer te koersen.

Daardoor nam de chaos wat toe, wat tot valpartijen van onder meer Tim van Dijke (Visma | Lease a Bike) en Cedric Beullens (Lotto-Dstny) leidde bij het opdraaien van de Capo Berta. Op die beklimming zagen we opvallend genoeg Christophe Laporte, de kopman van Visma | Lease a Bike, als één van de eersten lossen. Ook ex-winnaar Alexander Kristoff haalde de top van die beklimming niet, terwijl de kopgroep nog knap bovenkwam met 1.30 minuut voorgift.

Cipressa stelt niet teleur

Richting het volgende obstakel, de welbekende Cipressa, raasde de trein onverminderd voort. Het gevecht om de juiste posities was zoals altijd fel, maar verliep gelukkig zonder incidenten. EF Education-EasyPost begon de klim van voren, terwijl de mannen van Pogacar opvallend ver zaten bij het opdraaien. Alessandro Covi moest vanuit positie vijftig komen om resoluut de kop te pakken, met de kopman in zijn spoor. Van der Poel zag het vanaf positie vijf aan.

Na Covi was het aan Isaac del Toro en Tim Wellens, de klimmers in het UAE-pak. Daarachter klitten de andere favorieten samen, zodat ze niet in een vroeg stadium verrast zouden worden op de iconische beklimming die in negen minuten afgewerkt zou moeten worden door de knechten van Pogacar. De Sloveen zelf had overigens nog genoeg puf over om het nodige in zijn oortje te roepen gedurende de klim, waar Del Toro zijn hand wat leek te overspelen en stilviel. Daarmee kreeg ook de rest van het peloton wat ademruimte, al maakten mannen als Jonathan Milan (Lidl-Trek) dit al niet meer mee. Zo'n veertig coureurs bleven over, maar op dat moment werd er al naar elkaar gekeken.

Wellens slingerde zijn motor dan nog maar eens aan richting de afdaling van de heuvel, waar Lidl-Trek het tempo reguleerde met een aandachtige Van der Poel in het wiel. Voorin gingen de overgebleven koplopers jammerlijk tegen de grond, waarmee hun avontuur voor deze zaterdag afgelopen was. Zodoende trokken we en groupe naar de volgende scherprechter, de Poggio. Olav Kooij zat er op dat moment ook nog knap bij, als enige renner van Visma | Lease a Bike.

Alle remmen los op de Poggio

De Poggio werd aangevat door de mannen van Tudor, waarna het vaandel werd overgenomen door INEOS Grenadiers. Toch was het wachten tot de aanval van Pogacar, die opnieuw werd ingeleid door Wellens. De Belg zette zich op meer dan twee kilometer van de top op kop, waarbij Van der Poel het wiel van Pogacar wist te grijpen en niet van plan leek dat nog los te laten.

Pogacar lanceerde zichzelf met nog één kilometer Poggio te gaan, met Van der Poel direct op zijn wiel. Ook Alberto Bettiol en Filippo Ganna konden mee, maar hielden de benen vervolgens stil. Daardoor konden heel wat andere mannen terugkomen, maar op tweehonderd meter van de top ging Pogacar opnieuw. Ditmaal zat Van der Poel er niet direct bij, maar met alle power die hij had dichtte hij het gat bij het ingaan van de afdaling.

Pidcock slaagde er als eerste in om van uit de achtervolgende groep de oversteek te maken, waarna ook Pedersen en Mohoric de aansluiting vonden. Vervolgens was het wachten tot de eerste demarrage, die vanuit het Sloveense kamp-Mohoric kwam. Van der Poel moest vol rijden om het gat naar de hardrijder van Bahrain Victorious te dichten, waarna Matteo Sobrero op kousenvoeten weg kon rijden. Pidcock dichtte dat gat onder de vod, met Van der Poel in zijn spoor.

Het leverde een iconische slotkilometer op, waarbij Pidcock zijn eieren vroeg in het mandje gooide. Van der Poel leek zijn inspanning voor Philipsen te doen, maar Stuyven lanceerde Pedersen perfect. De Deen moest zich echter plat zetten en het ontaardde in een fotofinish tussen Philipsen en Matthews, waarbij Philipsen na perfect werk van Van der Poel het voordeel van de twijfel kreeg. Pogacar werd derde.

Uitslag Milaan-Sanremo 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws