Pedersen maakt beulswerk Skujins af na heerlijke middag waaiergeweld in Ster de Bessèges Wielrennen
Wielrennen

Pedersen maakt beulswerk Skujins af na heerlijke middag waaiergeweld in Ster de Bessèges

Pedersen maakt beulswerk Skujins af na heerlijke middag waaiergeweld in Ster de Bessèges

Mads Pedersen heeft de eerste etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. De Deen van Trek-Segafredo maakte beulswerk van zijn ploeggenoot Toms Skujins af op een punchy aankomst, nadat de etappe werd getekend door een heerlijk portie waaiergeweld.

Nervositeit alom voor de eerste rit in de Franse rittenkoers. Op papier stond een vrij eenvoudige etappe, veelal vlak, met drie keer de beklimming van de Côte de la Tour (600 meter aan 6,5 procent). In de praktijk werd gevreesd voor de harde wind, die een belangrijke rol kon gaan spelen. Er was er eentje die zich niets aantrok van al die stress en dat was Lindsay De Vilder van Sport Vlaanderen-Baloise. De 26-jarige Belg trok alleen een gat en ging solo door toen hij merkte dat er niemand mee ging.

Na zestig kilometer - en de eerste keer Côte de la Tour achter de rug - had De Vilder nog slechts een dikke minuut voorsprong over van wat ooit bijna drie minuten was. Na zo'n twee uur koersen hield de Belg nog allerminst de benen stil en had hij - met reeds tachtig kilometer solo in de benen - nog altijd wat voorgift. Een knappe onderneming, maar tegelijkertijd natuurlijk ideaal voor het peloton, waar meerdere ploegen de boel simpel controleerden. Met nog zeventig kilometer te gaan was De Vilder eraan voor de moeite.

Ganna, Pedersen en Bettiol mee in voorste waaier

Dat was niet voor niets, want de verwachte waaiers waren richting de finale daar. Arkéa-Samsic en TotalEnergies lieten zich zien van voren en er waren een boel grote namen van de partij in de eerste waaier. Zo maakte Filippo Ganna namens INEOS Grenadiers tempo voor zijn kopman Richard Carapaz en waren ook Mads Pedersen en Alberto Bettiol van de partij. Pascal Ackermann was er niet bij, de sprinter van UAE Team Emirates ging in het gedrang onderuit en kon het schudden voor deze dag.

De breuk in het peloton zorgde uiteindelijk voor twee groepen. In de eerste - voor het gemak groep-Carapaz - verdedigde vijftig seconden op een tweede groep. Bij de achtervolgers deed UAE Team Emirates het meeste werk voor Diego Ulissi en dat leek te lonen. Vijftig seconden werd veertig seconden en veertig seconden werd dertig seconden. Met nog vijftig kilometer te gaan kon de tweede groep de leiders al bijna ruiken. Toch kregen ze het niet dicht, met naast Ganna ook Trek-Segafredo dat vooraan doortrok, ten faveure van Pedersen.

Aanval groep twee afgeslagen, wie wint op Côte de la Tour?

De samenwerking tussen Ganna en Toms Skujins (ploegmaat Pedersen) zorgde ervoor dat de aanval van de tweede groep werd afgeslagen. 36 renners in de voorste groep mochten zo dromen van de dagzege en de eerste leiderstrui, daar alle mogelijke manieren om erbij te komen in groep twee niet slaagden. Ook na een aanval van Diego Ulissi op de tweede keer Côte de la Tour hielp niet. De Italiaan zwom er na de klim een tijdje tussenin met onder meer Bryan Coquard, maar vond geen aansluiting. Op twintig kilometer van de streep bleef het verschil een halve minuut tussen beide groepen.

Wat restte was een echt wedstrijdje hardfietsen, met in de wetenschap dat de finish bovenop de Côte de la Tour zou liggen. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Lilian Calmejane (AG2R) schakelden zichzelf alvast uit voor ritwinst na een crash, waardoor er 34 renners overbleven vooraan. Zij raasden richting de Côte de la Tour, van 600 meter aan 6,5 procent gemiddeld. Op dat korte knikje moest de beslissing vallen en TotalEnergies trok als eerste aan met de ploeg. Pedersen maakte er gebruik van en slingerde er indrukwekkend overheen, waardoor hij zijn ritzege rustig kon vieren.

Uitslag etappe 1 Ster van Bessèges 2022

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws