Philipsen sprint naar zege in GP de Denain na spannende race over Franse kasseien Wielrennen
Wielrennen

Philipsen sprint naar zege in GP de Denain na spannende race over Franse kasseien

Philipsen sprint naar zege in GP de Denain na spannende race over Franse kasseien

Jasper Philipsen heeft opnieuw toegeslagen en de GP de Denain gewonnen. Hij klopte landgenoot Jordi Meeus in een massasprint, nadat een kopgroep pas in de allerlaatste meters teruggepakt werd.

Parijs-Roubaix moet dit jaar nog verreden worden, maar met de GP de Denain kregen we een alvast een heerlijk voorproefje voorgeschoteld. Een Franse koers met de nodige kasseien en een sterk deelnemersveld dat zich voorbereidt op de echte Hel van het Noorden: perfecte ingrediënten voor een mooie middag koers. En dat maakten de renners er dan ook van.

INEOS Grenadiers maakt vroeg koers

We kregen te maken met een kopgroep van vijf renners, met daarin Adam de Vos van Rally Racing als bekendste naam. Veel ruimte kreeg de groep niet, aangezien het peloton er al vroeg de vaart in had. Toen de kasseistroken zich in rap tempo opvolgden, besloot INEOS Grenadiers de gashendel open te draaien en het peloton uit te dunnen. Dat zorgde voor een fikse afscheiding in de groep.

Slechts een klein groepje kon nog bijblijven. De belangrijkste afwezige in de groep was Arnaud Démare, die op een vervelend moment met pech aan zijn fiets te maken kreeg. De groep reed stevig door en haalde een groot deel van de oorspronkelijke kopgroep terug. Alleen De Vos wist knap en dapper aan te haken. Hij voegde zich bij de nieuwe kopgroep in de wedstrijd.

Kwiatkowski dunt de kopgroep uit

In de achtergrond verenigden de verschillende Franse ploegen zich in een peloton, maar zij kregen de kopgroep maar niet te pakken. Toen zij na een kilometerslange strijd weer in de buurt leken te komen, versnelden de mannen in de voorste groep het tempo. Op die manier kon het peloton ze voorlopig in ieder geval niet meer terugpakken.

In de kopgroep moesten de renners één voor één lossen. Op een iets hellend stukje trok Michal Kwiatkowski stevig door, waarna alleen Stan Dewulf nog bij hem in het wiel hing. Julius van den Berg probeerde het gaatje nog wel te dichten, maar bleef hangen. Waar de Nederlander niet in slaagde, lukte Quinten Hermans en Clément Davy wel. Zij sloten aan bij het duo, waarna we met vier koplopers verder gingen.

Koplopers houden lang stand tegen peloton

De vier werkten goed samen, maar het peloton zat nog altijd op een kleine achterstand. Nadat de groep met Van den Berg teruggepakt werd door het peloton, probeerde Tom Wirtgen in zijn eentje de oversprong te maken. Dat mislukte, waardoor hij zijn kruit wel verschoten had. Dat gold ook voor Hermans, die niet met de rest van de koplopers meer mee kon. Dat was het teken voor Intermarché-Wanty-Gobert om mee te doen op kop van het peloton, waar Israel Start-Up Nation al behoorlijk wat werk deed.

Na de laatste kasseistrook was het verschil met het peloton nog zo'n twintig seconden. Het gat werd maar niet kleiner, waardoor verschillende lieden zelf maar de brug naar voren te slaan. Het was onder meer Taco van der Hoorn die hierin bedrijvig was. Eerder had hij op een kasseistrook al hetzelfde geprobeerd. Het verschil bleef ondanks de versnellingen echter intact.

Philipsen sprint naar zege in spannende slotkilometer

Gianni Vermeersch had een belangrijke aandeel in het verkleinen van het gat in aanloop naar de laatste kilometer. De mannen van Arkéa Samsic en BORA-hansgrohe haalden vervolgens de trekker over en rekenden de kopgroep in. Kwiatkowski had zijn vluchtmakkers even daarvoor nog uit het wiel proberen te rijden.

In een spannende sprint werd Meeus goed naar voren gebracht, maar was het uiteindelijk opnieuw Philipsen die toesloeg. Het was voor de Belg alweer de derde overwinning in een week tijd, wat hij bij zijn zegegebaar ook duidelijk maakte. De derde plek was voor Ben Swift.

Uitslag GP Denain 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws