Philipsen valt op zijn billen in laatste bocht Tirreno-sprint, Bauhaus profiteert en wint Wielrennen
Wielrennen

Philipsen valt op zijn billen in laatste bocht Tirreno-sprint, Bauhaus profiteert en wint

Philipsen valt op zijn billen in laatste bocht Tirreno-sprint, Bauhaus profiteert en wint

Phil Bauhaus heeft de derde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Na een lange, koude en regenachtige etappe was de renner van de beste in een listige, oplopende finale. Juan Ayuso was bij de pinken en behield zijn leiderstrui. Jasper Philipsen kwam ten val in de laatste bocht

Na de sprintetappe op dinsdag was de woensdag echt wel andere koek in de koers van de twee zeeën. De finale in Gualdo Tadino was listig en liep smerig omhoog. Mathieu van der Poel won er in 2021 een rit. Maar ook voor die finale moesten de renners al meer dan 220 kilometer verteren. Bovendien was het behoorlijk hondenweer in Italië. Vlak na tienen moesten de renners het zadel in, voor een lange werkdag door het nooit echt vlakke landschap van vandaag. Robert Gesink was daar niet bij: de helper van Visma | Lease a Bike kampte met last van zijn ribben na een crash op dinsdag en verliet de koers.

Twee mannen hadden er desondanks zin in en trokken direct vanuit het vertrek ten aanval. Jan Stöckli van Corratec-Vini Fantini en Samuele Zoccarato van Bardiani ondervonden kennelijk geen hinder van het slechte weer. Het peloton vond het in de ochtendvroegte wel best en gaf het duo rap een dikke drie minuten. Dit liep op naar een absolute monstervoorsprong van bijna twaalf minuten. Deze situatie legde de koers meteen in een plooi wat betreft het eerste deel van de etappe.

Philipsen valt op zijn billen in laatste bocht Tirreno-sprint, Bauhaus profiteert en wint

EF Education-EasyPost zet de boel in gang

Stöckli en Zoccarato kregen in de uren die volgden een fijne portie tv-aandacht. De voorsprong van beide renners werd op een hemeltergend traag tempo steeds ietsje kleiner en was met pakweg honderd kilometer voor de boeg nog een minuut of zeven. Op 80 kilometer van de finish ging Zoccarato ervandoor. Zijn Zwitserse metgezel had namelijk de twee sprintjes gewonnen en zo zijn dagdoel bereikt. Ayuso probeerde nog een seconde mee te pikken, maar viste naast het net doordat Neilson Powless hem net te snel af was.

Zoccarato mocht vervolgens alleen doorrijden vooraan, terwijl het in de groep daarachter vooral een komen en gaan van renners en regenjasjes was bij de volgauto's in deze doorregende rit. Op 21 kilometer van de aankomst werd de eenzame Italiaan uiteindelijk ingelopen door de grote groep, waar EF Education-EasyPost de boel in handen begon te nemen.

Richard Carapaz himself zette zich op kop van het peloton om wat schade toe te richten, met enkele collega-rozehemden in zijn spoor op de Casacastalda-beklimming. Na een korte afzink liep de weg voor de laatste twaalf kilometer licht bergop richting Gualdo Tadino, waar de grote ploegen allen hun weg naar voren wensten te vinden. Alpecin-Deceuninck zette zich op dat moment met stoomlocomotieven als Oscar Riesebeek aan de koord, in dienst van Philipsen. Witte trui Jonathan Milan nestelde zich in het wiel van de Belg.

Bij het inkomen van de laatste, licht hellende slotkilometers leek niemand resoluut de kop te willen pakken. Uiteindelijk waren het de mannen van Israel-Premier Tech die het tempo wat opvoerden in dienst van Corbin Strong, maar de Kiwi kwam relatief vroeg op kop. Philipsen en Milan zaten ook van voren, maar de paarse trui kwam lelijk ten val in de laatste bocht. Phil Bauhaus zat er net voor en hield Milan af.

Uitslag etappe 3 Tirreno-Adriatico 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws