Ploegleider De Jongh kritisch op Nibali: 'Hij en zijn trainer hebben fouten gemaakt' Wielrennen
Wielrennen

Ploegleider De Jongh kritisch op Nibali: 'Hij en zijn trainer hebben fouten gemaakt'

Ploegleider De Jongh kritisch op Nibali: 'Hij en zijn trainer hebben fouten gemaakt'

Steven de Jongh kende als ploegleider van Trek-Segafredo een wisselvallig jaar. Er waren hoogtepunten met de overwinning van Jasper Stuyven in Omloop Het Nieuwsblad en de derde plek van Richie Porte in de Tour. Daarnaast viel het seizoen van Bauke Mollema letterlijk in duigen in de Tour de France en stelde kopman Vincenzo Nibali teleur in de Giro d'Italia. Volgens de Jongh heeft de Italiaan fouten gemaakt.

Nibali behaalde na de coronabreak nog een aantal ereplaatsen in de Ronde van Lombardije (6e), de Giro dell'Emilia (7e) en het wereldkampioenschap (15e). Het betekende een voorbode voor wat hij in de raar gelopen Giro d'Italia van 2020 presteerde. Hij eindigde één keer zevende, twee keer achtste en één keer negende in een etappe, om vervolgens als zevende te eindigen in het klassement. Daarin gaf hij ruim acht minuten toe op de verrassende winnaar Tao Geoghegan Hart. 'We hadden meer van hem verwacht en hij zelf ook', zo stelt De Jongh in gesprek met Het is Koers.

Volgende de Nederlandse ploegleider hebben Nibali en zijn trainer een fout gemaakt door op twee hoogtestages te gaan, in plaats van meer competitie te pakken. 'Het was een apart seizoen, maar meer ploegen hebben fouten gemaakt.' Nibali is inmiddels 36 en De Jongh is er niet geheel van overtuigd of de Italiaan in de toekomst nog een rol gaat spelen voor een overwinning in een grote ronde. 'Hij staat nog gewoon onder contract bij Trek. Het is niet makkelijk om de Giro te winnen, maar als hij op zijn top is, kan hij nog meedoen.'

'Mollema nam dreiging in waaieretappe niet zo serieus'

Steven de Jongh

In de podcast blikt De Jongh ook nog kort terug op de waaieretappe in de Tour, waar Bauke Mollema en Richie Porte meer dan een minuut op hun concurrenten verloren. 'Bauke nam de dreiging niet zo serieus. Hij wist dat het daar op de kant zou gaan, maar hij dacht dat de nood niet zo hoog aan de man was. Ik sprak met Jasper Stuyven en die begreep hem ook niet. Die was langs hem naar voren gefietst en had hem nog gewaarschuwd.'

Porte, die uiteindelijk als derde het podium op mocht, verloor daar ook kostbare tijd. Volgens De Jongh kwam dat uiteindelijk niet slecht uit. 'Het was goede dat hij vanuit daar een beetje in de tweede lijn bleef.' Het zorgde ervoor dat de Australiër met minder stress de ronde door kon komen. Pas richting de tijdrit kreeg hij het podium in zicht. Daar wist hij met ruim twee minuten voorsprong op nummer vier Mikel Landa, Parijs binnen te rijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws