Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali is een van de meest succesvolle Italiaanse ronderenners uit de wielersport. De Italiaan wist in zijn carrière al alle grote rondes en enkele monumenten te winnen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over De Haai van Messina en houdt tevens zijn biografie bij.

Vincenzo Nibali

Nibali uitstekend in grote rondes

Zoals zijn bijnaam al doet vermoeden, werd Vincenzo Nibali geboren in Messina. Op 14 november 1984 zag hij voor het eerst het levenslicht, waarna hij uitgroeide tot één van de grootste wielrenners van zijn generatie. Hij maakte in 2005 zijn debuut in het profpeloton, maar we herinneren hem vooral uit zijn eerste periode bij Liquigas vanaf 2006. Hij liet zich zien met een podiumplaats in de ENECO Tour en de winst in de GP Ouest France-Plouay, maar dat zouden niet de grootste wapenfeiten uit zijn carrière blijken te zijn.

In 2010 maakten we voor het eerst kennis met de kwaliteiten van Nibali in een grote ronde. In de Giro d'Italia droeg hij enkele dagen de roze trui en eindigde hij derde in het eindklassement. Een paar maanden later schreef hij zijn eerste drieweekse rittenkoers op zijn naam: de Vuelta a España. Het bleek een opmaat voor meer te zijn, want later in zijn carrière voegde hij daar nog twee eindzeges in de Giro en één in de Tour de France aan toe. Met die prestaties mag Nibali zich met recht één van de groten van deze eeuw noemen.

Meesterdaler Nibali vliegt naar Monumenten

Dat Nibali over klimmerscapaciteiten beschikt, bewijzen zijn prestaties in grote rondes wel. Toch staat de Italiaan voornamelijk ook bekend om zijn ongekende daalcapaciteiten. In zijn kenmerkende stijl wist hij met flink wat vliegwerk ook enkele Monumenten op zijn naam te schrijven. Zo wist hij twee keer de Ronde van Lombardije te winnen, maar kon hij ook al eenmaal de massasprint ontlopen in Milaan-Sanremo, in 2018. Ook de Giro-zege in 2016 had hij mede te danken aan zijn daalkwaliteiten. Steven Kruijswijk, op dat moment in de roze trui, probeerde het wiel van Nibali te halen, maar belandde in een sneeuwmuur. Nibali sloeg in de dagen erna toe voor de eindzege.

Bij de start van 2020 had Nibali 22 grote rondes achter zijn naam staan, waarin hij hij 11 keer het podium haalde. In de Giro stond hij zes keer op het podium (twee keer eerste, twee keer tweede, twee keer derde), In de Tour de France twee keer (één keer eerste en één keer derde) en in de Vuelta a España drie keer (één keer eerste, twee keer tweede). Van de 22 keer reed hij 15 keer top-10. In dat opzicht was zijn prestatie in de Giro d'Italia van 2020 wat tegenvallend. Nibali kon duidelijk niet mee met de jongere generatie en eindigde als zevende in het klassement. Hijzelf wijtte dat mede aan het vreemde coronajaar. Hij won in 2020 voor het eerst in jaren geen enkele wedstrijd. 

Vincenzo Nibali nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties