Vincenzo Nibali

Dit is de pagina over Vincenzo Nibali. De Italiaan nam in 2022 afscheid van het wielrennen. Hij wist in zijn carrière alle grote rondes en enkele monumenten te winnen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over De Haai van Messina en houdt tevens zijn biografie bij.

Vincenzo Nibali

Nibali groeit uit tot succesvol ronderenner

Zoals zijn bijnaam al doet vermoeden, werd Vincenzo Nibali geboren in Messina. Op 14 november 1984 zag hij voor het eerst het levenslicht, waarna hij uitgroeide tot één van de grootste wielrenners van zijn generatie. Hij maakte in 2005 zijn debuut in het profpeloton, maar we herinneren hem vooral uit zijn eerste periode bij Liquigas vanaf 2006. Hij liet zich zien met een podiumplaats in de ENECO Tour en de winst in de GP Ouest France-Plouay, maar dat zouden niet de grootste wapenfeiten uit zijn carrière blijken te zijn.

In 2010 maakten we voor het eerst kennis met de kwaliteiten van Nibali in een grote ronde. In de Giro d'Italia droeg hij enkele dagen de roze trui en eindigde hij derde in het eindklassement. Een paar maanden later schreef hij zijn eerste drieweekse rittenkoers op zijn naam: de Vuelta a Espana. Het bleek een opmaat voor meer te zijn, want later in zijn carrière voegde hij daar nog twee eindzeges in de Giro en één in de Tour de France aan toe. Met die prestaties mag Nibali zich met recht één van de groten van deze eeuw noemen.

Vincenzo Nibali
Nibali won de Tour in 2024

Meesterdaler Nibali vliegt naar Monumenten

Dat Nibali over klimmerscapaciteiten beschikt, bewijzen zijn prestaties in grote rondes wel. Toch staat de Italiaan voornamelijk ook bekend om zijn ongekende daalcapaciteiten. In zijn kenmerkende stijl wist hij met flink wat vliegwerk ook enkele Monumenten op zijn naam te schrijven. Zo wist hij twee keer de Ronde van Lombardije te winnen, maar kon hij ook al eenmaal de massasprint ontlopen in Milaan-Sanremo, in 2018. 

Naarmate zijn leeftijd vorderde, kwam ook de klad er wat in bij Nibali. Bij Trek-Segafredo zou hij in 2020 en 2021 niet meer de gevreesde grote ronde-klant zijn die hij altijd was, waarna hij voor 2022 de overstap maakte naar Astana. Bij die ploeg boekte hij zijn grootste successen in de tens. Na een roemloze periode bij Trek-Segafredo leek de carrière van Nibali als een nachtkaars uit te gaan, maar De Haai liet bij vlagen zijn kwaliteiten weer zien in wat uiteindelijk zijn laatste jaar in het profpeloton zou zijn.

Nibali neemt in 2022 afscheid van het peloton

Nibali stond in 2022 aan de start van de Giro d'Italia, waar men weinig verwachtingen had voor de prestaties van de Italiaan. Hij liet echter zien dat hij nog altijd mee kon met de besten en werd uiteindelijk vierde in de eindrangschikking van de Italiaanse grote ronde. Na de Giro reed Nibali vrij anoniem rond en reed hij een matige Ronde van Spanje. In het Italiaanse najaar liet Nibali af en toe weer van zich spreken, onder andere met een achtste plek in de Coppa Agostoni. De Ronde van Lombardije werd de laatste koers van de tweevoudig winnaar van Il Lombardia, waar hij als 24e over de streep kwam.

Vincenzo Nibali Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties