Poels houdt stand op slotklim en wint Ruta del Sol, Kämna grijpt de dagzege Wielrennen
Wielrennen

Poels houdt stand op slotklim en wint Ruta del Sol, Kämna grijpt de dagzege

Poels houdt stand op slotklim en wint Ruta del Sol, Kämna grijpt de dagzege

Wout Poels heeft in de slotrit van de Ruta del Sol sterk standgehouden en daarmee wist de Nederlander het eindklassement te winnen Op de laatste beklimming wisten de concurrenten hem niet meer in verlegenheid te brengen. Lennard Kämna greep de dagzege.

Op de slotdag van de Ruta del Sol kregen de renners een kort, maar venijnig parcours voorgeschoteld. Met minder dan 150 te racen en verschillende beklimmingen op het programma, kregen zij de kans om nog één keer alles uit de kast te halen. En dat deden ze dan ook. Vanaf de eerste kilometers werd er volle bak koers gemaakt, wat resulteerde in de formering van een grote kopgroep van negentien man.

Sterke renners in kopgroep

In de kopgroep bevond zich een aantal interessante renners. Sterke renners als Jhonatan Narváez (INEOS), Kämna (BORA), Benoit Cosnefroy (AG2R), Einer Rubio (Movistar) en Tsgabu Grmay (BikeExchange) waren aanwezig. De best geklasseerde was Simon Clarke (Israel), die op zo'n zeven minuten achterstand van Poels stond in het algemeen klassement.

Ondanks dat verschil, besloot het peloton de kopgroep weinig ruimte te gunnen. Zij hielden het dan ook niet vol tot het einde. Terwijl de helft van het parcours nog afgelegd moest worden, was de kopgroep ook al uit elkaar gevallen. Voor de voet van de Alto de Iznatoraf was iedereen ingerekend en konden er weer nieuwe mannen een vluchtpoging op poten zetten.

Nieuwe groep scheidt zich af

Nieuwe schermutselingen in het peloton lieten dan ook niet lang op zich wachten. Op de top van de beklimming hadden drie renners een kleine voorsprong op een achtervolgende groep van vijftien renners. Emanuel Buchmann, Jimmy Janssens en Lorenzo Fortunato doken als eerste de afdaling in richting de slotklim van de dag. In het peloton werd het werk opgeknapt door Bahrain Victorious, op meer dan een minuut achterstand.

De drie wisten hun voorsprong op de achtervolgers niet vast te houden tot aan de voet van de slotklim. Het gat met het peloton was echter wel toegenomen. Op het moment dat er weer geklommen moest worden, hadden zij samen een verschil van meer dan drie minuten te pakken. Ze konden zich dus wel langzaam gaan opmaken voor een strijd om de dagzege.

Kämna plaatst beslissende move

De koplopers deden weinig voor elkaar onder. Door de kleine krachtsverschillen bleven zij redelijk lang bij elkaar. De mannen van BORA-hansgrohe, Buchmann en Kämna, probeerden het om de beurt. Alessandro Covi probeerde het telkens te pareren, maar de laatste poging van Kämna was er voor hem wat te veel aan. Hij en de andere vluchters zagen de sterke Duitser steeds kleiner worden.

Covi kreeg in de achtervolging op Kämna gezelschap van Fortunato, maar de twee Italianen bleken niet in staat om de renner van BORA-hansgrohe te achterhalen. Ook het steile gedeelte kon de twee niet in de kaart spelen. Kämna zakte niet meer in en kon zodoende ze zege bijschrijven op zijn palmares.

Poels weerstaat aanvallen

In het peloton wachtte men lang om Poels aan te vallen, maar op twee kilometer van het einde besloot Astana toch voorzichtig de knuppel in het hoenderhok te gooien. De ploeg van concurrent Alexey Lutsenko voerde het tempo door middel van Harold Tejada wat op. Het was echter niet voldoende om de klassementsleider in verlegenheid te brengen.

Cristian Rodriguez en Simon Yates reden een sterke slotkilometer, maar Poels was in staat om bij hen in het spoor te blijven. Niemand wist uiteindelijk de benodigde seconden te verzamelen om de Nederlander nog uit de leiderstrui te leiden. Zijn zege van een dag eerder bleek op die manier voldoende om het eindklassement te winnen.

Uitslag etappe 5 Ruta del Sol 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws