Poels voelt na afstappen ploeggenoot Bilbao covid-angst toenemen: 'Probeer uit de buurt te blijven' Wielrennen
Wielrennen

Poels voelt na afstappen ploeggenoot Bilbao covid-angst toenemen: 'Probeer uit de buurt te blijven'

Poels voelt na afstappen ploeggenoot Bilbao covid-angst toenemen: 'Probeer uit de buurt te blijven'

De zorgen rond het coronavirus in het Tourpeloton nemen toe. Nadat Michael Morkov (Astana Qazaqstan team) besloot niet op te stappen in de twaalfde rit na een positieve test was Pello Bilbao (Bahrain Victorious) de volgende die ziekin de auto stapte. Wout Poels merkt dat in zijn ploeg (en het peloton) de zenuwen er aardig in zitten.

Bilbao handhaafde zich eerder nog netjes in de top vijftien van het algemeen klassement, maar kwam in de door Jonas Vingegaard gewonnen elfde etappe niet goed voor de dag. Donderdag stapte hij nog wel op, maar helaas: hij moest er onderweg de brui aan geven. De 34-jarige Spanjaard is ziek, zo meldde zijn ploeg: geen positieve coronatest.

Zijn ploeggenoot Wout Poels merkt wel dat er een virus in het peloton rondzweeft. 'Ik hoor verkoudheid, maar ik hoor ook corona', vertelt Poels tegenover de NOS. De 36-jarige Nederlander had zelf niet meegekregen dat zijn Spaanse ploeggenoot was afgestapt, en weet ook niet of Bilbao ten onder is gegaan aan het coronavirus. 'Fred was niet ziek, die was gewoon slecht', doelt hij op het eerdere afstappen van Fred Wright. 'Pello weet ik niet, dus dat hoor ik nog dadelijk'.

Is Poels bang om zelf besmet te raken? Niet echt, maar voorzichtig is hij wel. 'Als je bij de finish weggaat en ze gaan de auto in met een masker op, dan probeer ik wel een beetje uit de buurt te blijven.' Poels weet echter ook dat hij zich niet te veel zorgen kan maken over wat kan gebeuren. 'Weet je wat het is, je doet er niks aan. Ik probeer er niet teveel aan te denken, gewoon lekker te koersen en mijzelf goed verzorgen.'

Mohoric bevestigt kwaaltjes in ploeg, maar: 'geen positieve testen'

Ploegmaat Wright was woensdag de eerste van Bahrain Victorious die er de brui aan gaf, nadat hij buiten tijd was gefinisht in rit elf. 'Ik weet niet wat het was, maar ik had gewoon geen kracht. Dat had ik dinsdag al niet in de finale, maar nu de gehele dag niet. Het was de slechtste dag in mijn loopbaan, dit zou ik mijn vijanden niet eens toewensen', sipte de Brit na afloop. Ook hij stapte donderdag dus niet meer op, terwijl Bilbao gedurende de etappe de ronde moest verlaten.

Eerder sprak Mohoric namens de ploeg met Sporza voorafgaand aan de rit. 'We hebben getest en er zijn geen positieve covidtesten. Maar sommige renners voelen zich inderdaad niet top. We moeten afwachten of het voorbijgaat. Ik voelde me zelf niet goed na rit zes, maar nu gaat het beter.'

Morkov had covid, anderen slechts(?) ziek

Morkov was de eerste (en dus tot dusver officieel de enige) die de Tour moest verlaten wegens een positieve coronatest. Een bittere pil voor de Deen, die op de rustdag nog zijn afscheid als professioneel wielrenner aankondigde. Amper drie dagen later eindigt zijn Tourloopbaan dus al. 'Michael heeft zowel woensdagavond als donderdagochtend positief getest op Covid-19. Hij voelt zich goed en heeft geen symptomen, maar de medische staf heeft toch besloten om hem te doen stoppen.'

'Dit vooral om zijn gezondheid voor de langere termijn te beschermen en de effecten van het virus te beperken', aldus Astana Qazaqstan Team in een persbericht voorafgaand aan de twaalfde etappe. Morkov is van essentieel belang voor sprinter Mark Cavendish, die eerder ook al de Italiaanse spurtvoorbereider Michele Gazzoli zag opgeven.

Ook andere ploegen kampen met ziektekiemen. Zo verloor Cofidis woensdag Alexis Renard én Ion Izagirre. 'Ik voelde mij al enkele dagen ziek. In samenspraak met de dokter besloot ik nog wel te starten en het zo voorzichtig als mogelijk te doen. Dat lukte in het begin van de rit, maar op een gegeven moment niet meer. Doorgaan zou onzinnig zijn geweest, zeker in de Tour de France', aldus de Spanjaard. Tim Declercq (Lidl-Trek) besloot om diezelfde reden niet meer van start te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws