Ion Izagirre

Dit is de pagina over Ion Izagirre. De Bask komt op de weg uit voor Cofidis. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Izagirre en houdt tevens zijn biografie bij.    

Ion Izagirre

Izagirre wint Giro-rit in Baskische dienst

Ion Izagirre werd op 4 februari 1989 geboren in de Baskische plaats Ormaiztegi. Izagirre begon zodoende met koersen bij ploegen uit de wielergekke regio. In 2011 tot en met 2013 maakte hij deel uit van Euskaltel-Euskadi, het boegbeeld van het Baskische wielrennen. Bij die ploeg toonde hij als jonge renner veel kwaliteit met een ritzege in de Giro d'Italia (2012 en een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Polen (2013). 

In 2014 vervolgde Izagirre zijn loopbaan bij het Spaanse Movistar. Bij die ploeg zou hij drie jaar samen koersen met zijn broer Gorka Izagirre. Ion was bijj Movistar een belangrijke schakel in het bijstaan van de kopmannen in de grote rondes. Gedurende die jaren waren dat Alejandro Valverde en Nairo Quintana. Nochtans bleef Izagirre kansen houden om voor zijn eigen kansen te gaan, zowel in de grote rondes als andere rittenkoersen in de WorldTour. Voor Movistar won hij onder andere een etappe in de Tour de France en het eindklassement in de Ronde van Polen.

Izagirre wint op bizarre manier in eigen land

Na Movistar volgde voor Izagirre een periode van twee jaar bij Bahrain Victorious en drie jaar bij Astana. Sinds 2022 koerst de Bask voor het Franse Cofidis. Izagirre heeft door de jaren heen mooi palmares uitgebouwd. In totaal heeft hij tien overwinningen op zijn naam staan. Daarnaast volgt nog een indrukwekkende reeks aan ereplaatste in WorldTour-koersen. Izagirre is één van de renners die in alle grote rondes een etappe heeft gewonnen. In 2020 maakte hij in de Vuelta a España de trilogie compleet.

Waar voor menig renner een ritzege in de Tour het mooiste moment zou zijn, is dat voor Izagirre misschien wel de eindzege in de Ronde van Baskeland van 2019. In die koers boekte hij twee ritzeges, waarvan die in 2022 zeer opmerkelijk was. In de slotrit - die finishte na een korte afdaling van de steile klim naar Arrate - kwam Izagirre op de slotklim ten val, waarna hij terugkeerde bij de favorieten en hen in de sprint vervolgens nog wist te kloppen. Izagirre koerst tot en met eind 2024 voor Cofidis. 

Ion Izagirre Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties