Pogacar en UAE-Team Emirates zetten puntjes op de i in slotrit UAE Tour Wielrennen
Wielrennen

Pogacar en UAE-Team Emirates zetten puntjes op de i in slotrit UAE Tour

Pogacar en UAE-Team Emirates zetten puntjes op de i in slotrit UAE Tour

Tadej Pogacar heeft op de Jebel Hafeet de afsluitende rit van de UAE Tour op zijn naam geschreven. De Sloveen zette daarmee de kroon op het werk van zijn ploeg deze week, daar hij ook het eindklassement wint.

Terwijl de renners in België zich opmaakten voor de Omloop Het Nieuwsblad, waren ze in de Verenigde Arabische Emiraten voornamelijk bezig met de Jebel Hafeet. Deze klim van 10,9 kilometer aan 6,8 procent vormde namelijk het eindpunt van de zevende rit van de UAE Tour en bepaalt op die manier ook het eindklassement.

Zes sprinters/klassieke types waren blijkbaar geïnspireerd door het vluchterssucces van gisteren en kozen het hazenpad. De namen? Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Kaden Groves (BikeExchange-Jayco), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Clément Davy (Groupama-FDJ), Michael Schwarzmann (Lotto Soudal) en Michael Mørkøv (Quick Step-Alpha Vinyl).

In het peloton controleerden sprinters Pascal Ackermann en Elia Viviani in dienst van hun kopmannen Tadej Pogacar en Adam Yates, tevens de laatste winnaars op deze berg. Door dit werk begonnen de koplopers met zo'n minuut aan de laatste hindernis van de dag.

Jebel Hafeet lastig als altijd

Vermeersch hield het het langste uit van de mannen vooraan, maar ook hij ontkwam niet aan het moordende tempo dat Filippo Ganna en co oplegde in het peloton. Eén van de klassementsrenners, Ruben Guerreiro, kampte ondertussen met mechanische pech en zag daardoor zijn goede klassering wegvallen.

BORA-hansgrohe voerde met Patrick Konrad het tempo nog wat verder op, met een aandachtige Yates in het wiel. Tom Dumoulin kreeg het op dat moment al knap lastig en loste met nog zeven kilometer te gaan. Juist op dat moment viel Rafal Majka aan, één van de knechten van Pogacar. Daardoor moest Luke Plapp als ultieme knecht van Yates in de verdediging.

Yates en Pogacar steken boven de rest uit

Eén van de favorieten voor vandaag, Jan Hirt, moest tot verbazing van velen op dat moment al passen. Er bleef een selecte groep klimmers over, waar UAE-Team Emirates het tempo dicteerde. Dit was de inleiding tot een schijnaanval van Pogacar op vier kilometer van de meet, de Sloveen speelde letterlijk met de concurrentie.

Op drie kilometer van de meet demarreerde Yates, waarop Pogacar direct reageerde. Het tempo van de Brit lag ontzettend hoog, maar de Sloveen beet zich als een terriër vast in zijn wiel. De derde favoriet, Aleksandr Vlasov, dreigde ondertussen zijn podiumplek te verliezen aan Pello Bilbao of João Almeida, die wel de aansluiting konden maken.

Deze vier gingen de laatste kilometer in, waarin de UAE-overmacht nog maar eens duidelijk was. Almeida zorgde ervoor dat de snelheid hoog bleef, waarna Yates alles uit de kas haalde om Pogacar nog te lossen. Daar slaagde hij echter niet in, en in de sprint was het een koud kunstje voor de leider van de wedstrijd.

Uitslag etappe 7 UAE Tour 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws