Pogacar klopt Yates en maakt favorietenrol waar op Jebel Hafeet in UAE Tour Wielrennen
Wielrennen

Pogacar klopt Yates en maakt favorietenrol waar op Jebel Hafeet in UAE Tour

Pogacar klopt Yates en maakt favorietenrol waar op Jebel Hafeet in UAE Tour

Tadej Pogacar heeft de derde etappe in de UAE Tour gewonnen. De jonge Sloveen was op de steile slotklim Jabel Hafeet net een beetje sterker dan Adam Yates. De kopman van UAE Team Emirates klopte zijn Britse collega van INEOS en verstevigde zo tevens zijn leidende positie in het klassement.

Dinsdag geen waaiers in de openingsfase van de etappe, maar 'gewoon' een vlucht. Althans, gewoon... Thomas De Gendt en Tony Gallopin vonden elkaar, waarmee we een ijzersterk duo van voren kregen. Het peloton zag geen gevaar en gaf de vluchter maximaal 6.30 minuten cadeau. UAE Team Emirates controleerde in het pak, in dienst van leider Pogacar.

Peloton onrustig, maar nog geen waaiers

Na een rustige beginfase kwam er dan toch wat oorlog in het peloton. Met nog negentig kilometer voor de wielen werden de klassementsploegen nerveus en was het plots dringen geblazen op de kop. BORA-hansgrohe en Bahrain Victorious vonden elkaar, in een poging om (net als in de eerste etappe) voor waaiers te zorgen. Het tempo vloog weliswaar de lucht in, effect had het daar niet.

De rust keerde even terug, met op zestig kilometer van de meet nog 3.44 minuten voorsprong voor De Gendt en Gallopin. Die voorsprong liep in de kilometers erna alleen maar weer op. UAE Team Emirates nam in het pak de controle weer over, met Deceuninck-Quick-Step daar achter op de voorposten. Het was weer even rustig, maar de wind en een steile slotklim stonden nog te wachten...

Deceuninck-Quick-Step probeert iets, onrustig richting slotklim

De Gendt en Gallopin vaarden wel bij de nieuwe siësta in het peloton. De voorsprong van de twee liep weer richting de vijf minuten, totdat Deceuninck-Quick-Step er een nieuwe klap opgaf. De ploeg van João Almeida probeerde de wind eens uit, maar ook The Wolfpack slaagde niet in die missie. De knuppel was echter wel weer in het hoenderhok gesmeten. Iedere ploeg wilde weer vooraan zitten en dus ging het tempo weer omhoog.

Op waaiers hoefden we niet per se meer te rekenen, maar onrustig was het wel richting de enige klim van de dag. De Jebel Hafeet, 10,6 kilometer aan 6,8 procent gemiddeld, lonkte en dus begonnen de benen te kriebelen. Op de ongelofelijk brede wegen in de Emiraten kon ieder treintje zijn plek goed vinden. Op twintig kilometer van de finish hadden De Gendt en Gallopin nog drie minuten speling over. Aan de voet van de Jabel Hafeet bedroeg de voorsprong nog vijftig seconden. De Gendt had het daar al opgegeven, Gallopin bleef alleen over.

UAE Team Emirates dunt peloton uit, favorieten blijven over

Het peloton halveerde al in de eerste kilometer van de klim, door toedoen van UAE Team Emirates. Jan Polanc deed berewerk en Pogacar had met Rafal Majka en Davide Formolo nóg twee knechten bij zich. De dappere Gallopin was er op acht kilometer onder de top al aan voor de moeite. Alexey Lutsenko, vorig jaar nog in topvorm in de UAE Tour, moest achteraan het peloton lossen. Ook Alejandro Valverde, in 2019 nog winnaar op Jebel Hafeet, Chris Froome en Patrick Konrad moesten er al vroeg af.

Het peloton werd steeds kleiner, met UAE Team Emirates en INEOS Grenadiers nog het best vertegenwoordigd. Het was INEOS dat op zes kilometer van de top zelfs brutaal de leiding overnam. Renners vlogen er met bosjes af, met naast Pogacar en Yates ook Sepp Kuss, Sergio Higuita en Neilson Powless er keurig bij. Almeida kraakte door toedoen van Daniel Felipe Martínez en hij brak toen Kuss op de pedalen ging staan.

Yates en Pogacar man tegen man richting de top

Op 4,5 kilometer van het einde was het opnieuw Kuss die aanviel. De Amerikaan van Jumbo-Visma, vrij na het lossen van Chris Harper, reed Yates en Pogacar opnieuw niet los. Sterker nog; Kuss moest lossen toen Yates nóg een stukje harder aanviel. Nu hadden we alleen nog Yates en Pogacar bij elkaar en de Britse kopman van INEOS bleef steken uitdelen. Pogacar leek niet heel makkelijk te zitten, maar kraakte ook geen moment.

Terwijl een groep met onder meer Almeida, Higuita, Harm Vanhoucke en Powless probeerde de schade te beperken, pokerden Yates en Pogacar op kop met elkaar. Het was Yates die keer op keer probeerde en lang op de pedalen bleef staan. Pogacar wist echter iedere keer te antwoorden. De Sloveen dwong Yates op de kop en nam niet over, met het oog op het laatste sprintje naar de meet. Pogacar hield in en timede zijn sprint perfect richting de laatste twee bochten. Yates liet zich ietwat verrassen en moest tevreden zijn met plek twee.

Uitslag etappe 3 en klassementen UAE Tour 2021

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news