Pogacar verschalkt Van Aert in de sprint en wint GP Montréal op fraaie wijze Wielrennen
Wielrennen

Pogacar verschalkt Van Aert in de sprint en wint GP Montréal op fraaie wijze

Pogacar verschalkt Van Aert in de sprint en wint GP Montréal op fraaie wijze

Tadej Pogacar heeft de zege gepakt in de GP Montréal. De renner van UAE Team Emirates was na een zware koers de sterkste in een groep van vijf man. Wout van Aert was de gedoodverfde favoriet in de sprint, maar had de benen niet meer om de Sloveen te remonteren. Andrea Bagioli vervolledigde het podium.

De renners schoten uit de startblokken in deze klassieker van ruim tweehonderd kilometer in het centrum van Montréal. Grote groepen pakten gaten op een snel uitdunnend peloton in de beginfase. Toen er een kopgroep van een stuk of twintig man weg reed, met daarbij grote namen als Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Ide Schelling (BORA-hansgrohe) en Søren Kragh Andersen (Team DSM) gingen alle alarmbellen af in het peloton.

Kopgroep van zes krijgt royaal gat

Na het eerste uur werd de orde weer hersteld, en kwam er een definitieve kopgroep van zes renners op gang. De namen: Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Florian Vermeersch (Lotto-Soudal), Andreas Leknessund (Team DSM), Antonio Nibali (Astana), Théo Delacroix (Intermarché) en Eddy Finé (Cofidis). Het zestal kreeg een ruime voorsprong van vijf minuten, voordat het peloton de achtervolging begon.

Geruime tijd gebeurde er vervolgens weinig. Geloste renners uit het eerste uur konden terug aansluiten bij het peloton en Jumbo-Visma nam de controle in de hoofdmacht. In de laatste 75 kilometer begon de voorsprong plots te slinken. Als eerste loste Nibali, vervolgens crashte Finé, en met nog 45 kilometer te rijden reed enkel Leknessund nog aan kop en waren alle andere medevluchters gelost. Zijn solo duurde tot 25 kilometer voor de streep. Toen werd ook hij gegrepen door het flink uitgedunde peloton.

In dat peloton hadden ondertussen Peter Sagan (TotalEnergies) en Biniam Girmay (Intermarché) al opgegeven. UAE Team Emirates had de controle overgenomen van Jumbo-Visma en schudde flink aan de boom. Nadat Leknessund was teruggepakt, ontstond er een tegenaanval van twee renners: Simone Velasco (Astana) en Frederik Wandahl (BORA-hansgrohe). Zij kregen een gat van ruim een halve minuut op het pelotonnetje van ongeveer vijftig renners.

Pogacar en Yates kraken Van Aert op laatste klim, maar breken hem niet

In de laatste ronde moesten de sterke klimmers dan daadwerkelijk uit hun hok komen. Daniel Felipe Martinez (INEOS Grenadiers) demarreerde met machtige halen weg uit de groep. Zijn aanval was echter nog niets in vergelijking met de enorme versnelling die Pogacar vervolgens inzette. Enkel Van Aert en Bagioli konden de Sloveen volgen. Ze kwamen bij Martinez, Velasco en Wandahl. Daarna viel het stil.

Enkele anderen konden weer terug aansluiten bij de kopgroep, onder wie Adam Yates. De Brit van INEOS plaatste de volgende demarrage, met Pogacar in zijn wiel. Van Aert volgde, maar verloor een kwart wiel, daarna een half wiel, daarna een heel wiel. Tot slot verloor hij enkele fietslengtes. Bagioli en David Gaudu kwamen over de kopman van Jumbo-Visma heen en dichtten het gat. Maar Van Aert zat zelf nog altijd op een seconde of twee. Eenmaal boven, kon de krachtige Belg het gat toch weer dichten. Een kwintet kwam boven en ging vechten voor de zege.

De vijf werkten samen tot drie kilometer voor de streep. Op de laatste korte helling vuurde Yates zijn laatste vuurpijl af, maar hij kon niemand meer lossen. Het vormde de perfecte springplank voor Gaudu om te demarreren, maar hij kon geen gat creëren. Met nog een kilometer te gaan bleek een sprint onvermijdelijk. De Fransman zette zijn sprint verrassend vroeg aan, maar werd geremonteerd door een indrukwekkende Pogacar. De verwachting was dat Van Aert er nog overheen kon komen, maar zijn benen waren helemaal leeg. Pogacar schreef de GP Montréal op zijn naam door Van Aert te verslaan in de sprint.

Uitslag GP Montréal 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van de GP Montreal 2022 terug!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws