Drie redenen waarom de Canadese wedstrijden de perfecte WK-voorbereiding zijn voor Van Aert en co Wielrennen
Wielrennen

Drie redenen waarom de Canadese wedstrijden de perfecte WK-voorbereiding zijn voor Van Aert en co

Drie redenen waarom de Canadese wedstrijden de perfecte WK-voorbereiding zijn voor Van Aert en co

Dinsdagmiddag vliegen er vanuit Europa tal van renners naar Canada, om daar de WorldTour-wedstrijden van Québec en Montréal af te werken. Onder meer Wout van Aert en Tadej Pogacar zetten hier hun WK-voorbereiding voor, waar het nodige voor valt te zeggen. In de Leiderstrui zet enkele redenen op een rij die het voor de renners (en entourage) aantrekkelijk maken om de trip naar Canada te maken.

1. GP Quebec en Montréal worden op lastige circuits verreden

Het WK wielrennen, dat dit jaar in het Australische Wollongong verreden wordt, is natuurlijk een wedstrijd op zichzelf: de belangen, de regenboogtrui en landenteams, het zijn allemaal dingen die de race zo'n uniek karakter geven. Een andere factor is het feit dat ze op circuits worden verreden, welke in Wollongong zo'n zeventien kilometer lang is.

Nu heeft Van Aert daar als veldrijder natuurlijk de nodige ervaring in, zo'n stadscircuit als in Québec en Montréal is toch wel degelijk een heel andere manier van koersen dan bijvoorbeeld de ellenlange Spaanse wegen die in de Vuelta aangedaan worden.

Tel daar de klimmetjes bij op die de renners op de vermakelijke circuits in de Canadese steden moeten verwerken en je hebt het over een ideale test voor de benen richting Australië. Zo won Peter Sagan, in zijn beste jaren hetzelfde type als Van Aert, in twee van zijn drie WK-jaren de GP Quebéc voordat hij wereldkampioen werd.

Nu treft de Belg onder meer opponenten Pogacar, Biniam Girmay Michael Matthews, Peter Sagan, Romain Bardet en Matej Mohoric in Canada.

Drie redenen waarom de Canadese wedstrijden de perfecte WK-voorbereiding zijn voor Van Aert en co
Peter Sagan werd twee keer wereldkampioen nadat hij naar Canada trok

2. De omstandigheden zijn fraai te noemen

De renners worden in Canada in de watten gelegd, zoveel is duidelijk. Zo mogen de coureurs op goede hotels rekenen, daar Delta Hotels - waar de renners zowel in Quebec als Montréal overnachten - één van de partners is van de wedstrijden.

Ook qua weer gaan de renners het treffen. Waar het in Nederland en België rondom het weekeinde vooral gaat regenen en in pakweg Spanje de hitte zijn ding doet is het in Canada rond de 25 graden Celsius. Ideaal richting het WK, waar we temperaturen rond de twintig graden mogen verwachten.

Daarbij is er voor pakweg Van Aert en co ook een stuk minder druk, pers en stress in Canada, waar ze de wielrenners toch vooral als jaarlijks feestje/evenement zien zonder alle druk van het moeten presteren erbij. Niet dat de mannen daar vooral aan het trainen zijn, maar qua druk van buitenaf zal het voor Van Aert toch wel een verademing zijn na het WK van vorig jaar in eigen land.

3. Van Aert kan stiekem al werken aan zijn WK-ploeg

Een andere factor die specifiek voor Van Aert in het voordeel kan spelen, is dat hij stiekem al kan werken aan zijn WK-team. Enkele vaste waardes van de Belgische WK-selectie maken ook de trip naar Canada: ploegmaat Nathan Van Hooyonck, meesterknecht Jasper Stuyven en verrassing Stan Dewulf. Met zijn vieren vliegen ze na de Canadese wedstrijden door naar Australië, twee weken voordat de wegrit daadwerkelijk verreden wordt.

Drie redenen waarom de Canadese wedstrijden de perfecte WK-voorbereiding zijn voor Van Aert en co
Jasper Stuyven, vorig jaar vierde op het WK, is er opnieuw bij in Australië

De trip vanuit Montréal naar Sydney is ongeveer even lang als dat het vanuit Europa zou zijn, maar het feit dat hij die weken met zijn vaste kern optrekt richting zijn grote doel duidt wel het belang van dit WK voor Van Aert. Remco Evenepoel, de andere kopman, vliegt pas na de Vuelta richting Australië en heeft dus een stuk minder lang de tijd om te acclimatiseren in New South Wales.

Dat dit een voordeel kan gaan zijn op het WK, besefte Van Aert al. Na afloop van de BEMER Cyclassics Hamburg liet hij aan Het Nieuwsblad weten. 'Met de lange reis naar Australië, frisheid een belangrijke factor op het WK. In die zin hoop ik iets meer overschot te hebben dan de jongens die straks etappekoersen rijden.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws