Pogacar wint zeventiende Touretappe, maar Vingegaard is morele winnaar na UAE-aanval Wielrennen
Wielrennen

Pogacar wint zeventiende Touretappe, maar Vingegaard is morele winnaar na UAE-aanval

Pogacar wint zeventiende Touretappe, maar Vingegaard is morele winnaar na UAE-aanval

Tadej Pogacar heeft de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. In een rit van slechts 130 kilometer greep UAE Team Emirates de koers bij de strot, waarbij slechts twee knechten van Tadej Pogacar het hele peloton aan flarden reden. Jonas Vingegaard zat op de voorlaatste klim al geïsoleerd, maar hield op de slotklim naar Peyragudes keurig stand en sloeg alle aanvallen van Pogacar af.

130 kilometer en vier beklimmingen, maar de eerste 33 kilometer was het toch redelijk vlak. Dat zorgde ervoor dat het halve peloton mee wilde zitten, en dat lukte uiteraard niet. Het was wachten op de eerste klim van de dag, de Col d'Aspin van eerste categorie. Het was de plek waar INEOS Grenadiers probeerde mee te zitten, Jumbo-Visma wilde controleren, en uiteindelijk waren het Thibaut Pinot (Groupama) en Alexey Lutsenko (Astana) die weg waren.

Bjerg rijdt veel favorieten de vernieling in

De twee reden op de klim een voorsprong van vijftig seconden bij elkaar op een achtervolgende groep. Die dikte steeds verder aan, met naar INEOS (met Dylan van Baarle en Jonathan Castroviejo) ook een man uit de top tien van het klassement mee. Team DSM zette alles in het werk voor Romain Bardet, die deze etappe duidelijk had omcirkeld. Op de top pakte Pinot de maximale bergpunten in zijn jacht op de bolletjestrui en hij zou dat ook bij de volgende klim nog doen.

Helaas voor de vluchters had UAE Team Emirates andere plannen. De ploeg nam voorafgaand aan de rit nog afscheid van Marc Soler (ziek) en Rafal Majka (geblesseerd) en Marc Hirschi zagen we de hele Tour nog niet vooraan. Pogacar had louter Mikkel Bjerg en Brandon McNulty bij zich, maar zij zorgden met zijn tweeën voor vuurwerk. Op de Hourquette d'Ancizan (tweede klim) en in de eerste kilometer van de Col de Val Louron-Azet (derde klim) was het Bjerg die iedereen op het rooster legde. INEOS raakte Adam Yates en Tom Pidcock al snel kwijt, terwijl David Gaudu (Groupama) en Louis Meintjes (Intermarché) ook moesten passen.

McNulty neemt over, Pogacar valt aan

Toen McNulty op de Col de Val Louron-Azet - de voorlaatste klim van de dag - overnam van Bjerg ging het nog harder. Nairo Quintana en Aleksandr Vlasov moesten passen en niet veel later moest ook nummer drie Geraint Thomas eraf. McNulty haalde alles wat vroeg was weggereden terug, inclusief Pinot en Bardet, en stoomde door. Op de top van de voorlaatste col hadden we McNulty, Vingegaard en Pogacar aan de leiding. Jumbo-Visma was nergens meer te bekennen. Pogacar viel er voor het eerst aan.

In de lastige afdaling wilde Pogacar zijn rivaal onder druk zetten, zover was duidelijk. Na zijn eerste tempoversnelling wachtte Pogi echter op McNulty en denderden de drie naar beneden. Vingegaard kraakte nergens en reed mooie lijnen. Het tempo van McNulty zorgde er wel voor dat de verschillen groter en groter werden. Thomas zat al op een minuut, Quintana en Vlasov kregen al 2.30 minuten aan de broek. En dan moest er nog een klim komen, namelijk de klim naar Peyragudes, van 8 kilometer aan 7,8 procent gemiddeld!

Alle remmen los op James Bond-col!

James Bond denderde met z'n Aston Martin al eens over de flanken van de Peyragudes, nu was deze col het decor voor een strijd tussen Vingegaard en Pogacar. De jonge Sloveen ging niet meteen toen de klim begon. McNulty nam de eerste - wat meer lopende - kilometers voor z'n rekening, de laatste drie kilometer was het steil, héél steil. Ook hier bleef Pogacar zitten en bleef McNulty tempo maken. Had Pogi dan niet de benen?

Pogacar wachtte, wachtte en wachtte, tot er nog één kilometer te gaan was. De steilste kilometer, Vingegaard keek nog eens om? Waar bleef zijn rivaal? Het was Pogacar om de ritwinst te doen, want op het moment dat Vingegaard dan maar eens iets probeerde, schoof de Sloveen mee en werd het een sprintje tegen een muur op. Pogacar was daarin sterker, maar Vingegaard zat in het wiel geplakt tweede. Thomas vocht zich op dik twee minuten naar plek drie en bewees zich daarmee als 'best of the rest'.

Uitslag etappe 17 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 17 in de Tour de France!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws