Quinn Simmons legt Jakobsen en consorten in de luren met machtige uitval in San Juan Wielrennen
Wielrennen

Quinn Simmons legt Jakobsen en consorten in de luren met machtige uitval in San Juan

Quinn Simmons legt Jakobsen en consorten in de luren met machtige uitval in San Juan

Quinn Simmons heeft verrassend de derde etappe in de Vuelta a San Juan gewonnen. Na twee dagen sprinten (met zeges voor Sam Bennett en Fabio Jakobsen) leek het opnieuw spurten geblazen op het circuit van Autodrómo de Villicum, waar ook werd gestart. Simmons wist de spurters met een late uitval echter voor te blijven. Maximiliano Richeze werd, in een poging om Simmons te volgen, tweede. Sam Bennett kwam als eerste sprinter als derde over de meet.

Om 19.36 uur Nederlandse tijd vertrokken de renners vanaf Autodrómo de Villicum voor een etappe van 170,9 kilometer. Zonder Jhonatan Narváez van INEOS Grenadiers was er na de start al snel een kopgroep van vijf vertrokken, met daarbij drie Argentijnen en twee Chilenen. Mauricio Dominguez was de best geklasseerde van de groep en mocht zich op die manier lange tijd virtueel leider noemen.

Met nog 150 kilometer voor de wielen was het verschil tussen peloton en kopgroep opgelopen tot vier minuten, het signaal voor sprintersploegen Soudal-Quick Step en BORA-hansgrohe om het peloton echt in gang te trekken. Omdat er een achtervolgend groepje tussen bungelde, bleef het tempo vooraan ook hoog. Het zorgde ervoor dat de groep van vijf werd verkleind naar drie, maar dit duurde niet lang. Kopgroep en achtervolgend kwartet kwam samen voor een leidende groep van acht.

Verslag gaat verder onder de tweet

Kopgroep spat uiteen, sprintersploegen rijden het dicht

De strijd vooraan zorgde ervoor dat het peloton in deze fase geen seconde dichterbij kwam. Namens Quick Step was het Jan Hirt die Pieter Serry een handje besloot te helpen. Namens BORA gaven Jonas Koch en Florian Lipowitz gas. Op tachtig kilometer van de streep schoof ook Movistar met Vinicius Rangel Costa een mannetje naar voren. Het zorgde ervoor dat de voorsprong van de acht leiders werd gehalveerd naar nog dik twee minuten. Het ging aan 44 kilometer per uur hárd!

Richting de tussensprint op zestig kilometer van het einde spatte de kopgroep uiteen en dat was de doodsteek voor de leiders. We hielden er drie over, maar ze gaven zich nog voor het ingaan van het slotuur gewonnen. Het peloton bleef wat spelen met het drietal, dat binnen de minuut werd gehouden. Met nog een kleine veertig kilometer voor de wielen was het gaatje gedicht en wisten de sprinters dat het voor hen was vandaag.

Verslag gaat verder onder de tweet

Wie wint de massasprint op het circuit?

'Het wordt een lastigere sprint. Kort voor de laatste bocht heb je nog een knik. De laatste rechte lijn is er een voor het grote verzet', zo vertelde Elia Viviani voor de start bij Sporza. Uitkijken geblazen dus voor de sprinters, op een superbikecircuit dat op en af ging en dus hindernissen had in de finale. Wie wilde winnen, moest vooraan zitten in de slotfase, zover was duidelijk. Soudal-Quick Step, BORA en Movistar waren dan ook allang niet meer de enige drie ploegen die op kop van het peloton wilden zitten in de laatste twintig kilometer.

Nadat Egan Bernal namens INEOS even de berm had opgezocht (zonder erg) kon de sprint naar de sprint echt beginnen. Het eerste wapenfeit was van EOLO-Kometa, dat brutaal een mannetje liet vertrekken. Helaas voor hem werd hij na de voorlaatste bocht op het rechte stuk ingehaald en kon het gevecht beginnen. De weg liep vies omhoog, waardoor timing de sleutel was. Remco Evenepoel trok op links de trein aan voor Jakobsen, met BORA in het wiel. Het was echter Quinn Simmons die de sprintvoorbereidingen in de soep reed met een allerlaatste uitval. De Amerikaan van Trek-Segafredo hield zijn aanval knap vol tot de finish, vlak voor de spurters die streden voor plek twee.

Uitslag etappe 3 Vuelta a San Juan 2023

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws