Richard Plugge stelt zich niet herkiesbaar als AIGCP-voorzitter, Jayco-AlUla-teambaas zijn opvolger Wielrennen
Wielrennen

Richard Plugge stelt zich niet herkiesbaar als AIGCP-voorzitter, Jayco-AlUla-teambaas zijn opvolger

Richard Plugge stelt zich niet herkiesbaar als AIGCP-voorzitter, Jayco-AlUla-teambaas zijn opvolger

Brent Copeland is verkozen tot nieuwe voorzitter van de AIGCP. De Australische teambaas van Jayco-AlUla kreeg de meeste stemmen, nadat aftredend voorzitter Richard Plugge van Visma | Lease a Bike zichzelf niet opnieuw verkiesbaar stelde.

Plugge liet afgelopen vrijdag in een statement weten dat hij niet opnieuw voorzitter wilde zijn. 'Na drie jaar als president van de AIGCP te hebben gefungeerd (en daarvoor enkele jaren als vice-president), voel ik dat het tijd is om het vaandel over te geven. Dat is dan ook de reden dat ik me niet beschikbaar stel voor een herverkiezing. Ik denk dat het gezond is dat we zo nu en dan een andere voorzitter krijgen, zodat we als professionele wielerploegen samen de verantwoordelijkheid en het werk dat erbij hoort delen.'

'Ik wil alle leden van het board van de afgelopen jaren bedanken, vooral managing director Javier Barrio, voor de fijne samenwerking. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt voor de ploegen en de sport. De totstandkoming van SafeR is daarbij één van mijn hoogtepunten', geeft Plugge aan via sociale media. 'De komende tijd ga ik mij meer focussen op de verdere ontwikkeling van de organisatie van onze eigen ploeg Visma | Lease a Bike, maar ik zal altijd kijken naar de belangen van andere ploegen en het wielrennen in zijn geheel. Voor mij is de veiligheid van de renners van levensbelang en het businessplan voor de sport en teams is ook heel belangrijk.'

Lees verder onder het statement

Plugge blijft zich inzetten voor wielersport in breedste zin van het woord

Plugge zet zich ook al lange tijd in voor een betere verdeling van de TV-gelden en kalender, maar kreeg de afgelopen jaren als voorzitter ook weleens kritiek, met name uit Franse hoek. Dit na het stuklopen van de mogelijke fusie met Soudal Quick-Step, de spraakmakende transfer van Cian Uijtdebroeks en de potentiële plannen voor een nieuwe wielercompetitie One Cycling. Het was echter niet een Franse ploegbaas, maar Copeland die afgelopen vrijdag na het statement van Plugge uit de koker rolde bij de verkiezingen. Er zouden dertien kandidaten zijn geweest.

Copeland is een bekend gezicht in de wielersport, met al meer dan twintig jaar ervaring bij onder meer grote organisaties als Lampre, Qhubeka en Bahrain. In 2020 trad hij aan als teammanager bij Jayco-AlUla. Emily Brammeier, hoofd communicatie bij dsm-firmenich PostNL, werd verkozen tot vice-president. Ook Emmanuel Hubert (Arkéa-B&B Hotels), Cédric Vasseur (Cofidis), Kjell Carlström (Israel-Premier Tech), Juan Pablo Molinero (Movistar) en Inigo Landa (UAE Team Emirates) krijgen een plek in de nieuwe AIGCP-directie.

'We zijn ervan overtuigd dat we een heel pro-actieve en postieve nieuwe werkgroep hebben samengesteld, die alle WorldTour- en ProTeams zal vertegenwoordigen. Samen willen we een productieve en effectieve werksfeer creëren', aldus de organisatie in een statement.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws