Roglic en Evenepoel steken kop opnieuw boven het maaiveld uit in Catalonië; Belg dagwinnaar, Sloveen eindzege Wielrennen
Wielrennen

Roglic en Evenepoel steken kop opnieuw boven het maaiveld uit in Catalonië; Belg dagwinnaar, Sloveen eindzege

Roglic en Evenepoel steken kop opnieuw boven het maaiveld uit in Catalonië; Belg dagwinnaar, Sloveen eindzege

Primoz Roglic en Remco Evenepoel hebben in de slotrit van de Ronde van Catalonië opnieuw getoond dat zij toch een niveautje hoger staan dan de concurrentie. De Belg kreeg zijn Sloveense opponent er niet af, waardoor Roglic de eindzege bemachtigde. Evenepoel mocht wel de rit winnen.

Barcelona - Barcelona: dat is standaard wat de renners voor de kiezen krijgen in de Ronde van Catalonië. En dan hebben we het allesbehalve over een veredeld criterium, daar de coureurs met 135 kilometer en zes keer de Montjuic een korte en pittige rit moeten overwinnen.

Carapaz trekt al vroeg ten strijde

Vluchters hebben het in het verleden met enige regelmaat succesvol afgerond in Barcelona, dus ook dit jaar waren er weer de nodige mannen die het probeerden. Uiteindelijk kreeg een groep van negen enige voorgift, met daarbij olympisch kampioen Richard Carapaz van EF Education-EasyPost.

Naast Carapaz waren ook zijn ploegmaat Simon Carr, Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Guillaume Martin (Cofidis), Carlos Verona (Movistar), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Tsgabu Grmay (Jayco AlUla) en David de la Cruz (Astana) present.

Roglic en Evenepoel steken kop opnieuw boven het maaiveld uit in Catalonië; Belg dagwinnaar, Sloveen eindzege

In het peloton waren het de knechten van Evenepoel die de kop pakten, wetende dat dit de laatste kans was voor hun kopman om Roglic uit de leiderstrui te rijden. Door dit hoge tempo moest de kopgroep ook versnellen, wat Hayter en Bizkarra al vrij vlot de kop kostte.

Evenepoel soupeerde zijn ploeggenoten een voor een op, terwijl Jumbo-Visma met Roglic en co lang in de wielen bleef zitten. Dit leidde ertoe dat het peloton na de eerste doorkomst op Montjuic al gereduceerd was tot zo'n dertig coureurs.

Vooraan roken ze het gevaar, wat De la Cruz verleidde tot een demarrage. De geboren Catalaan kon echter niet voorkomen dat ook hij weer sneller dan gehoopt terug zat in het peloton, waar almaar doorgebeukt werd.

Evenepoel begint er vroeg aan, maar krijgt Roglic niet los

Op dertig kilometer van de meet was het verhaal van de vluchters definitief over, wat dan ook het moment was voor Evenepoel om zijn versnelling te plaatsen. Zoals verwacht sprong leider Roglic direct op het wiel van de Belg, waarna ook Catalaan Marc Soler de oversteek maakte. Dit drietal reed al snel een halve minuut weg.

In het peloton probeerden de jongens van BORA-hansgrohe het gat te verkleinen, terwijl Evenepoel, Roglic en Soler de samenwerking prima op orde hadden. Evenepoel testte de benen op de stroken bergop nog enkele keren, maar Roglic week geen moment van zijn zijde. De Sloveen zette zich zelfs ostentatief naast zijn grote opponent.

Voor Soler ging het op dat moment wel te hard, waarna nota bene zijn eigen ploegmaat Almeida achter hem aan begon te rijden. Dit was echter het gevecht om de derde en vierde plaats, waar het voorin om de eindzege ging.

De twee tenoren doken in volle vaart naar het centrum van Barcelona, waar ze in de slotkilometer nog mochten vechten om de dagzege. Roglic gunde Evenepoel de etappe, wat het respect tussen de twee kopmannen wel aangaf.

Uitslag etappe 7 & eindklassement Ronde van Catalonië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws