Roglic slaat terug en kraakt nu Evenepoel in beklijvend gevecht in Catalonië, Almeida doet goede zaak Wielrennen
Wielrennen

Roglic slaat terug en kraakt nu Evenepoel in beklijvend gevecht in Catalonië, Almeida doet goede zaak

Roglic slaat terug en kraakt nu Evenepoel in beklijvend gevecht in Catalonië, Almeida doet goede zaak

Primoz Roglic heeft de vijfde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Sloveen werd twee dagen eerder bergop nog uit het wiel gereden door Remco Evenepoel, maar op de steile Lo Port waren de rollen vrijdag omgedraaid. Daarmee verstevigt Roglic z'n leidende positie in het klassement.

Dik 176 kilometer voor de wielen, van Tortosa naar Lo Port. Op papier niet de allerzwaarste rit, maar wel met het allerzwaarste slot. De beklimming van Lo Port beloofde met 8,6 kilometer aan 8,8 procent gemiddeld een uitdaging te worden. En dat met Primoz Roglic en Remco Evenepoel met precies dezelfde tijd in het klassement, zij aan zij. Roglic in de leiderstrui, maar vandaag moest het toch beslist gaan worden?

Strijd om de kopgroep, Quick Step maakt tempo voor Evenepoel

Zonder Oscar Riesebeek (Alpecin), Quinn Simmons (Trek) en Anders Hallans Johannessen (Uno-X) aan de start vertrok het peloton om 12.45 uur. Op het eerste klimmetje van de dag - Alt de Bot - werd meteen hard gestreden om een plekje in de vlucht en het waren er uiteindelijk een paar die een vrijgeleide kregen. Guillaume Martin (Cofidis), Tsgabu Grmay (Jayco-AlUla) en Ethan Hayter (INEOS) werden achtervolgd door een groep met Julen Amezqueta (Caja Rural), José Félix Parra, Pablo Castrillo, Héctor Carretero (allen Kern Pharma) en Ibai Aruzmendi (Euskaltel).

Nadat Grmay de boel nog eens had doen ontploffen, besloot Hayter af te zakken naar het peloton, maar Martin sloot wel weer aan. Ze kregen de achtervolgers bij zich en koesterden met z'n zevenen een voorgift van zo'n drie minuten. In het peloton was het in de beginfase Jumbo-Visma dat controleerde, maar uiteindelijk was het Soudal-Quick Step dat voor Evenepoel het tempo al snel hoog legde.

Equipo Kern Pharma versus Quick Step richting slotklim, BORA geeft gas

Wat nu volgde, was een heel lange status quo, eigenlijk tot aan de voet van de slotklim. Het enige noemenswaardige was dat Martin vanuit de kopgroep door mechanische pech terugviel in het peloton en dat Quick Step echt z'n verantwoordelijkheid nam in de achtervolging. De volledige ploeg reed in dienst van de wereldkampioen, al ging het niet per se op het scherpst van de snede. De kopgroep hield richting de slotklim nog anderhalve minuut over, vooral door het werk van Equipo Kern Pharma, dat met drie man vooraan zat.

Op de slotklim liep het verschil logischerwijs terug, maar heel snel ging dat in eerste instantie niet. Grmay bedankt Kern Pharma en reed ervan weg, met in het peloton nu plots BORA-hansgrohe dat brutaal tempo begon te maken. Ide Schelling reed het halve pak aan bonken en vervolgens was het Quick Step dat de flink uitgedunde groep verder omhoog trok. Belangrijke renners hoefden er in deze fase nog niet te lossen, zeven kilometer onder de top.

Evenepoel begint eraan, kan hij Roglic kraken?

Gino Mäder was namens Bahrain Victorious de volgende die het tempo in het pelotonnetje ging bepalen, met de vroege vluchters die er hier zo ongeveer aan waren voor de moeite. Ook de Zwitserse knecht van Mikel Landa was op een gegeven moment echter klaar en dus was het wéér Quick Step dat naar voren trok. Ilan Van Wilder trok door tot op 4,6 kilometer onder de top en gaf toen over aan Evenepoel. De wereldkampioen werd meteen gecounterd door Roglic en ook de dappere Marc Soler van UAE Team Emirates schoof mee.

Evenepoel had geen zin om, net als in eerder bergetappes, de kop te nemen en zo slaagde João Almeida er namens UAE ook in om de oversteek te maken. Soler zag z'n kans schoon en ging vol op kop boren, met een podiumplaats in het klassement voor Almeida als inzet. Bij het ingaan van de laatste kilometer was Soler klaar en mochten de drie heren er voor sprinten. Almeida kon zich niet bedwingen en ging voor de verrassingsaanval, gecounterd door Evenepoel.

Roglic pakte nu verrassend de kop en op het moment dat Evenepoel zo in een zetel zat, ging de Belg heel vroeg aan. Hij hield lang stand, maar kraakte dan toch in de laatste vijftig meter. Roglic had nog wel wat over en zette z'n rivaal zo zelfs nog op een gaatje. Almeida werd keurig derde en neemt die plek nu ook in het klassement in.

Uitslag etappe 5 Ronde van Catalonië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws