Diepe buiging voor Matje, Wout en Pogi! Van Aert klopt Van der Poel en Pogacar in waanzinnig E3-schouwspel Wielrennen
Wielrennen

Diepe buiging voor Matje, Wout en Pogi! Van Aert klopt Van der Poel en Pogacar in waanzinnig E3-schouwspel

Diepe buiging voor Matje, Wout en Pogi! Van Aert klopt Van der Poel en Pogacar in waanzinnig E3-schouwspel

Wout van Aert heeft de E3 Saxo Classic gewonnen. In een door de weersomstandigheden nerveuze, gevaarlijke en razendsnelle editie was hij uiteindelijk de sterkste uit een elitegroepje.

De E3 is traditioneel de beste voorbereiding voor de Ronde van Vlaanderen. Wie hier goed is, is dat een week later in De Ronde vaak ook. En dus trokken alle grote namen voor volgende week naar de E3, met onder meer Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe, Biniam Girmay en Mads Pedersen aan het vertrek. Ze hadden 204,1 kilometer in het vooruitzicht, van startplaats Harelbeke door het Vlaamse land terug naar Harelbeke.

Nerveuze fase vol crashes en materiaalpech, Van Avermaet lost

Hoewel het in de openingsfase al best flink woei, was er van oorlog nog geen sprake. Guillaume Van Keirlsbulck probeerde het als eerste om weg te komen, maar het was uiteindelijk een groep van vijf die een vrijgeleide kreeg. Matthias Norsgaard (Movistar), Thomas Bonnet (TotalEnergies), Mathis Le Berre (Arkéa Samsic), Kelland O'Brien (Team Jayco AlUla) en Martin Urianstad (Uno-X) pakten na de Katteberg - de eerste klim van de dag - een voorsprong.

De vijf reden maximaal drie en een halve minuut weg, maar in het peloton bleef het niet lang rustig. UAE Team Emirates en Jumbo-Visma namen het gewicht van de koers op hun schouders, in wat een nerveuze fase was. Zo gingen Stefan Küng (Groupama-FDJ) en Anthony Turgis (TotalEnergies) onderuit en moesten meerdere toppers van fiets wisselen. De wegen lagen nat, dus een lekke band was snel opgelopen. Greg Van Avermaet (AG2R) was na ziekte duidelijk nog niet in goede vorm en moest bij de eerste echte versnelling in het peloton al lossen.

Van der Poel en Van Aert beginnen er vroeg aan

Het tempo in het pak zorgde ervoor dat de vijf vroege vluchters hun voorsprong al snel zagen slinken. Toen het gat nog veertig seconden was, besloot Dries De Bondt namens Alpecin-Deceuninck de oversteek te maken. De Belg slaagde in die opzet en al snel bleek waarom: Van der Poel! De Nederlander ging op tachtig kilometer van de streep al aan op de Taaienberg (de zevende klim van de dag) en samen met Wout van Aert reed hij naar het front. En Tadej Pogacar? Die lag te slapen en moest in de achtervolging.

Pogacar had het geluk dat hij steun kreeg van andere ploegen die de boot gemist hadden, waardoor Van der Poel en Van Aert wel doorhadden dat ze niet vol door moesten trekken. Ze reden wel even door met vroege vluchters O'Brien en Bonnet, maar werden op 77 kilometer van de streep weer gegrepen door de groep-Pogacar. Daar zaten ook onder meer Christophe Laporte, Julian Alaphilippe en Matej Mohoric bij. Grote afwezigen: Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) en Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), allebei door materiaalpech. Ook Biniam Girmay was namens Intermarché nergens te bekennen.

Groep Van der Poel, Van Aert en Pogacar dunt uit

Van der Poel wilde het vanaf hier niet meer laten stilvallen en maande zijn ploeggenoten om tempo te maken in de groep van nog zo'n dertig man. Søren Kragh Andersen ging echter zo hard dat hij pardoes een gaatje sloeg met de anderen. En wie zat er nu in het wiel? Juist, Pogacar... Kasper Asgreen was namens Quick Step degene die het dichtreed op Berg ten Stene. En toen alles heel even stilviel, was het Matteo Jorgenson die namens Movistar besloot weg te rijden. Anticiperen? De rest liet hem in ieder geval gaan.

Zo hadden we na alle chaos heel even tijd om te resumeren. Jorgenson begon solo aan de Boigneberg, veertien seconden voor de groep-Van der Poel en Van Aert. Op zo'n twintig seconden achter deze groep was het Uno-X dat een grote groep met Girmay en Filippo Ganna nog probeerde terug in koers te zetten. Iedere klim werd echter aangegrepen om verschil te maken, vooraan en erachter. Asgreen bracht een groepje renners door een aanval naar het wiel van Jorgenson en zo werd de groep-Van der Poel weer verder uitgedund. Het was Kragh Andersen die vervolgens nóg eens ging...

Drietal krijgt ruimte, Lampaert rijdt voor Asgreen

De Deen van Alpecin-Deceuninck had een topdag en namens Jumbo-Visma was het niet Van Aert, maar Nathan Van Hooydonck die de oversteek maakte. Ook Mohoric van Bahrain haakte z'n karretje aan. Van der Poel en Van Aert hadden een man vooraan en reden zodoende erachter even niet, Asgreen, Pedersen en Stefan Küng zaten geïsoleerd. Het groepje viel om die reden stil en werd rap aangevuld met eerder gelosten. Dat was goed nieuws voor Asgreen, die Yves Lampaert bij zich kreeg en hij zette zich op kop. Hij reed de elite-groep in z'n wiel tot op 25 seconden van de drie koplopers.

Nog zestig kilometer te gaan, met daarin nog de Kapelleberg, Paterberg, Oude Kwaremont en de Tiegemberg in de absolute finale. Het was echter al op de Stationsberg dat Van der Poel nóg eens ging. Het achtervolgende pelotonnetje was net weer aangesloten, maar veel tijd om te genieten was er niet. Van Aert en Pogacar waren allebei bij de pinken en konden mee, zo in één knal naar Kragh Andersen, Mohoric en Van Hooydonck toe. Daarachter verloor Jumbo-Visma (na Benoot) ook Dylan van Baarle en ook Edoardo Affini door crashes. Niemand kon nu nog de oversteek maken, de koers was beslist.

Van der Poel, Van Aert en Pogacar met z'n drieën door

Van der Poel en Van Aert hadden vooraan nu een mannetje mee en het waren Kragh Andersen en Van Hooydonck die logischerwijs de grootste beurten deden. Nadat er op de Kapelleberg nog tempo werd gereden, was het Pogacar die op de Paterberg iets probeerde. De klim op 41 kilometer van de streep zorgde ervoor dat we met Pogacar, Van der Poel en Van Aert de drie grote meneren tezamen kregen. Mohoric wilde wel mee, maar slaagde slechts kort in die opzet.

Na de Paterberg kwam namelijk de Oude Kwaremont en daar gingen de sterren opnieuw op de pedalen staan. Van der Poel nam de kop voor Pogacar en Van Aert beet aan het elastiek op de tanden. De andere drie gingen definitief overboord en Van Aert redde de zaak op de top. Met z'n drieën gingen ze door, met alleen de Karnemelkbeekstraat en de Tiegemberg nog in aantocht en nog meer dan 35 kilometer te gaan. Wat een finale!

Achtervolgende groep strijdt om de ereplaatsen

Van der Poel, Van Aert en Pogacar deden alle drie hun beurten en trokken samen de Karnemelkbeekstraat over. De voorsprong groeide tot over de minuut naar Mohoric, Kragh Andersen en Van Hooydonck, die gezelschap kregen van Küng en Valentin Madouas van Groupama-FDJ, de dappere Jorgenson en Movistar-ploegmaat Iván García Cortina, de teruggestreden Ganna en ook de opvallend goede Krists Neilands van Israel-Premier Tech. Ze streden om de ereplaatsen, ver achter de strijd om het podium. Want wat ging er daar voor nog gebeuren?

Op de Tiegemberg gebeurde het alvast niet en na deze laatste klim lag er geen officiële hindernis meer in het parcours. De drie leken gezamenlijk naar de finish te rijden, het spektakel zat even erachter. Küng was daar weggereden en het Movistar-duo Jorgenson en García Cortina had gereageerd. Ook Mohoric verdapperde en kon mee. Ze reden overtuigend weg van de anderen en liepen door de versnellingen zelfs een half minuutje in op de voorsten. Strijd op twee fronten op die manier, bij het ingaan van de laatste zeven kilometer.

Wie van de drie in de E3?

Wie ging er winnen? Wie durfde als eerste? Pogacar vertrouwde logischerwijs het minst op zijn sprint en plaatste een halve aanval. Van Aert reageerde bekwaam. Nog een Pogacar, dit keer beantwoord door Van der Poel. Het pokeren kon bij het ingaan van de slotkilometer beginnen, net als het positioneren. Van Aert nam plaats in laatste positie en stond die plek niet meer af. Pogacar leidde het drietal de laatste honderden meters in, met Van der Poel ertussenin.

Pogacar ging vanaf de kop als eerste aan, maar bij de Sloveen zat zo'n lange sprint er geen moment in. Van Aert pakte over, Van der Poel volgde op een zwaarder verzet en net op het moment dat Van der Poel in de laatste meters nog over de Belg leek te komen, ging hij zitten. Van Aert hield vol en sloeg zichzelf op de borst: winst in de E3, net als vorig jaar!

Uitslag E3 Saxo Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees de E3 Saxo Classic 2023 terug in ons liveblog

Laadt het liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news