Santiago Buitrago zegeviert op Alto del Castillo in eerste etappe Burgos Wielrennen
Wielrennen

Santiago Buitrago zegeviert op Alto del Castillo in eerste etappe Burgos

Santiago Buitrago zegeviert op Alto del Castillo in eerste etappe Burgos

Santiago Buitrago heeft de eerste etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. Op de korte klim Alto del Castillo was de Colombiaan veruit de sterkste van het peloton. Ruben Guerreiro werd tweede voor Tao Geoghegan Hart.

157 kilometer om mee te beginnen, met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen en de aankomst bergop op Alto del Castillo. De openingsfase was ook heuvelachtig en dus werd er best even gestreden om een plek in de kopgroep. Uiteindelijk waren het drie die de ruimte kregen. Xabier Azparren (Euskaltel), Jesus Ezquerra (Burgos-BH) en Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) hadden na 23 kilometer al een kleine zes minuten voorsprong.

López probeert iets, Ezquerra pakt de bergpunten

Die kloof groeide naar dik acht minuten, in een wedstrijd die pas weer losbarstte op de eerste gecategoriseerde klim van de dag. De Altotero (7,8 kilometer aan 5,7 procent) zorgde voor strijd aan het front en in het peloton. Astana Qazaqstan voerde het tempo op en het was Miguel Ángel López die al aanviel. Dat duurde maar een kilometer, want de Colombiaan werd snel ingerekend. In de kopgroep was het Sevilla die de meeste bergpunten pakte, voor Ezquerra. Azparren werd in hun ijverige drang naar bergpunten gelost.

Gelukkig voor Azparren gingen zijn twee medevluchters na de top rechtop zitten en wachtten ze op hun geloste kompaan. Ezquerra en Sevilla gingen louter voor de bergpunten en konden wel wat hulp gebruiken om hun bestaande voorsprong zo groot mogelijk te houden. De drie hadden met zeventig kilometer te gaan nog 4.40 minuten voorsprong op het peloton, waar de rust na de klim weer was teruggekeerd. Richting de laatste 45 kilometer was er nog 2.45 minuten over.

Bahrain en Quick Step rijden het dicht

In het peloton waren het Bahrain Victorious en Quick Step-Alpha Vinyl die het tempo verzorgden. Zij dachten duidelijk aan de dagzege. De voorsprong van de drie vroege vluchters daalde tot onder de minuut. Nog voordat op vijftien kilometer van de finish de Alto del Castillo voor het eerst werd bedwongen, waren de koplopers eraan voor de moeite. De koers zou worden beslist met twee keer de klim naar het kasteel.

Op de eerste passage van de Castillo trok Wout Poels samen met een andere renner ten aanval. Ze kregen echter weinig ruimte en werden snel weer ingelopen door het peloton. Er volgden daarna nieuwe aanvallen, maar door het hoge tempo werden deze in de kiem gesmoord.

Richting de tweede passage van de Castillo - waar ook de aankomst lag - bleef het tempo zeer hoog, waardoor het peloton op een lint werd getrokkken. Trek-Segafredo en UAE Team Emirates toonden zich nadrukkelijk aan het front. Het was echter vooral EF Edcuation-EasyPost dat indruk maakte. Op anderhalve kilometer van de finish trokken ze met vier man naar voren en namen ze het heft in handen. Op de eerste meters van de slothelling probeerde een renner van Bahrain Victorious een sprint nog te ontlopen. Het ging om Buitrago. De Colombiaan sloeg meteen een groot gat en liet de rest kansloos. Eerder dit jaar won hij al een rit in de Giro d'Italia.

EF Education zag haar inspanningen in de finale net niet beloond zien worden met de zege. Guerreiro pakte de tweede plek achter Buitrago. Namens INEOS Grenadiers werd Geoghegan Hart derde. Girowinnaar Jai Hindley en Vincenzo Nibali maakten de top vijf compleet.

Uitslag etappe 1 Ronde van Burgos 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws