Ackermann sprint in chaotische finale naar ritzege in Ronde van Polen, Kooij wordt vijfde Wielrennen
Wielrennen

Ackermann sprint in chaotische finale naar ritzege in Ronde van Polen, Kooij wordt vijfde

Ackermann sprint in chaotische finale naar ritzege in Ronde van Polen, Kooij wordt vijfde

Pascal Ackermann heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Duitser van UAE Team Emirates was in een chaotische finale de snelste van een uitgedund peloton. Zdenek Stybar werd na een late uitval pas in de laatste 200 meter teruggepakt. Olav Kooij werd vijfde.

Na drie etappes van dik boven de 200 kilometer was er een rit van 'slechts' 180 kilometer uitgetekend. Omdat veel renners wel kansen zagen om de rit vanuit de vlucht te winnen, was de strijd om een plekje in de kopgroep hevig. Zelfs Quinten Hermans, de nummer drie uit het klassement, sprong even mee. Ook Thomas De Gendt, Davide Formolo en Mads Würtz Schmidt waren namen van formaat die het probeerden.

Kopgroep werkt goed samen

Pas toen BORA-hansgrohe het tempo ging bepalen en er daarmee iets meer controle kwam in het peloton, was er een kopgroep van vijf die mocht wegrijden. Würtz Schmidt (Israel), Anders Skaarseth (Uno-X) en Rui Oliveira (UAE) sloegen als eerst een kloof en kregen gezelschap van Nans Peters (AG2R) en Kamil Malecki (Lotto Soudal). De kopgroep liep na een razendsnel openingsuur uit naar een voorsprong van 2.30 minuten.

Met BORA op kop van het peloton stabiliseerde de voorsprong van de koplopers lange tijd rond de drie minuten. Er werd vooraan echter goed samengewerkt, ondanks dat er met bergpunten en tussensprints allerlei afleiding op de loer lag. Na de eerste twee beklimmingen van de dag groeide de voorgift zelfs naar dik vier minuten, met nog zeventig kilometer voor de wielen. In het peloton kreeg BORA richting de laatste vijftig hulp van EF en Intermarché, waardoor de voorsprong wel weer wat slonk.

Peloton schakelt op, laatste klim brengt spektakel

Op de laatste gecategoriseerde klim van de dag - de Leszczawa - ging het plots hard met de voorsprong. Dezelfde ploegen zaten van voren, en zij zorgden met een strak tempo voor moeilijkheden achteraan. Lang niet alle renners konden mee en de kopgroep hield nog maar een dikke minuut over. Restte alleen nog een ongecategoriseerd klimmetje van 4,8 kilometer aan 5,9 procent. Hier moest het dan gaan losbarsten.

Terwijl Bahrain tempo maakte op het laatste klimmetje en daardoor meerdere renners overboord gingen, waren het vooraan Peters en Malecki die niet langer mee konden met de leiders. Skaarseth, Oliveira en Würtz Schmidt overleefden de klim nog wel, maar het peloton zat in de afdaling al rap op nog slechts tien seconden. Dat was niet genoeg, waardoor de rappe mannen die nog aan boord waren in het pak plots mochten dromen van dagsucces.

Teunissen probeert, Stybar haalt het net niet

Veel andere renners waren het niet eens met een sprintscenario, met Mike Teunissen (Jumbo-Visma) en Rémi Cavagna (Quick Step) die er samen vandoor gingen. De twee sloegen even een mooi gat, maar het peloton reed op een lint en haalde het duo terug. Meteen was het Stybar die - ook namens Quick Step - weg stoof. Er werd even geaarzeld en daardoor had hij een mooie kloof.

De Tsjech beukte door en had snel tien seconden te pakken, mede door een crash in het peloton. Daar lag ook klassementsleider Sergio Higuita bij. Gelukkig gebeurde het allemaal binnen de laatste drie kilometer. Met veel sprinters weer in het peloton moest Stybar ondertussen alles uit de kast halen om ervoor te blijven en het leek hem te lukken. Op een laatste hobbeltje richting de laatste bocht viel hij echter toch nog stil en kwam het peloton erover. Ackermann nam de laatste bocht het beste in eerste positie en kon zo vroeg juichen. Jordi Meeus werd tweede, Kooij vijfde.

Uitslag etappe 4 Ronde van Polen 2022

Results powered by FirstCycling.com

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws