Serrano klopt Pidcock in venijnige sprint en slaat dubbelslag in Tour of Britain Wielrennen
Wielrennen

Serrano klopt Pidcock in venijnige sprint en slaat dubbelslag in Tour of Britain

Serrano klopt Pidcock in venijnige sprint en slaat dubbelslag in Tour of Britain

Gonzalo Serrano heeft de vierde etappe van de Tour of Britain gewonnen. De Spanjaard van Movistar reed in de finale weg met onder andere Tom Pidcock. In de sprint was Serrano de Brit vervolgens nipt de baas.

De renners moesten op dag vier van de Tour of Britain een heuvelachtig parcours overwinnen. In de finale vormden de Carlton Bank en Newgate Bank het zwaartepunt. Vanaf de top van de laatste helling moest er nog acht kilometer worden afgelegd naar de finish in Duncombe Park.

Openingsfase vol aanvallen

De vierde etappe begon enerverend. Slag om slinger werd er gedemarreerd. Sterke renners als Connor Swift, Nils Politt, Alex Dowsett en Magnus Sheffield smeten met de krachten. Uiteindelijk lukte het de 20-jarige Sheffield samen met de Brit Harry Birchill (Saint Piran) om een gat te slaan.

Niet iedereen in het peloton was het er echter mee eens. Zo sleurde Politt op kop en probeerde Filippo Fiorelli van Bardiani de oversteek te maken. Ook Swift deed met de Ethiopiër Negasi Haylu Abreha een poging om vooraan te geraken. Sheffield bleef vooraan echter hard door rijden en loste Birchill tijdelijk op het geaccidenteerde parcours.

Toen Birchill eenmaal weer was aangesloten bij Sheffield, leek het peloton tot rust gekomen. Ze gaven de twee renners de ruimte en de voorsprong liep op naar een minuut. Niets bleek echter minder waar, want onder andere Politt en Matteo Jorgenson brachten de koers weer op gang. Samen met een rits andere renners leken zijn de sprong naar voren te maken.

INEOS maakt koers hard

Ook zij werden echter weer gegrepen door het peloton. Wel was de voorsprong weer verder teruggelopen. Op de steile Egton Bank knalde het peloton vervolgens uit elkaar. Sheffield en Birchill werden ingelopen, waarna de Nederlander Matthijs Paasschens als eerste boven kwam. In zijn spoor volgden 25 renners, waarbij onder andere Tom Pidcock, Dylan Teuns en Michael Woods vertegenwoordigd waren. Ook leider Perry (WiV SunGod) was present.

Na de klim werd het parcours gemakkelijker, waardoor veel renners weer vooraan terugkeerden. INEOS Grenadiers maakte het tempo richting de heuvelachtige finale. De eerste van de twee obstakels was de Carlton Bank. Het tempo lag hoog in aanloop naar de helling. Rasmus Tiller mende namens Uno-X het peloton op de eerste passages van de klim. Omar Fraile nam vervolgens over en probeerde Pidcock te lanceren.

Na de inspanning van Fraile kwam daar inderdaad de aanval van Pidcock. Woods, Teuns, Filippo Zana en de 19-jarige Oscar Onley van DSM konden volgen. De laatste nam zelfs even knap over van Pidcock. Vervolgens was het Teuns die richtig de top doortrok. Enkel Pidcock en de indrukwekkende Onely konden mee.

De eerste achtervolgers koersten op acht seconden van de koplopers. De tweede groep bestond uit Woods, Corbin Strong, Zana en sterk rijdende Paasschens. Zij kregen uiteindelijk gezelschap van een derde groep, met leider Perry. Bij de achtervolgers verrichtten INEOS-renners uitstekend stoorwerk, waardoor de achtervolging niet op gang kwam. Pidcock, Teuns en Onley liepen zodoende uit naar een voorsprong van 45 seconden.

Inmiddels kwam de achtervolging dan toch een beetje op gang, met name onder impuls van Movistar-renners. Ook renners van Trinity Racing en de Britse selectie droegen hun steentje bij. Door de verenigde krachten begon de voorsprong van het drietal terug te lopen; van 45 seconden ging het naar veertig, om vervolgens snel terug te lopen naar nog slechts twintig seconden.

Voor de laatste klim, de Newgate Bank, werden Pidcock, Onley en Teuns ingelopen en kon de koers weer opnieuw beginnen. Movistar trok door op de klim in functie van Serrano. De aanval kwam daarentegen van Teuns, die nog een tweede adem had. Serrano overvleugelde hem en pakte drie seconden bij de passage op de top. Pidcock kwam door als tweede.

Pidcock en Teuns lagen zodoende weer op kop, dit keer met Serrano én Fraile. De verschillen waren met nog vier kilometer te gaan zeer klein. Politt probeerde de sprong te maken, maar werd door de achtervolgers gegrepen. Ook Paaschens roerde zich weer. Het beste was er bij de achtervolgers echter wel af. Het viertal liep uit naar vijftien seconden en ging sprinten voor de overwinning. Fraile deed de lead-out, waarna Serrano de sprint aanging en Pidcock knap van de zege afhield.

Uitslag etappe 4 Tour of Britain 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws