Simon Carr klopt Lars van den Berg in slotrit Route d'Occitanie, Michael Woods eindwinnaar Wielrennen
Wielrennen

Simon Carr klopt Lars van den Berg in slotrit Route d'Occitanie, Michael Woods eindwinnaar

Simon Carr klopt Lars van den Berg in slotrit Route d'Occitanie, Michael Woods eindwinnaar

Simon Carr heeft het slotstuk in de Route d'Occitanie gewonnen. De 29-jarige renner van EF Education-EasyPost was, na een lange dag in de vlucht, Lars van den Berg te snel af in een sprint-à-deux. Woods zag zijn leidende positie in het algemeen klassement niet in gevaar komen en mag zich de eindwinnaar van de vierdaagse noemen.

Een dag na de knappe dubbelslag van Israel-Premier Tech-pion Woods stond er op zondag een afsluitende bergrit op het programma. De derde etappe leidde het peloton over 164 kilometer van Saint-Gaudens naar Saint-Girons. Onderweg diende het peloton twee noemenswaardige obstakels te bedwingen. Beide beklimmingen, de Col de la Lore (14,2 kilometer aan 5,9 procent) en de Col de Latrape (5,9 kilometer aan 7,1 procent), waren in de middenfase van de etappe opgenomen. Na de top van laatstgenoemde col volgden er nog 30 hoofdzakelijk dalende kilometers.

Nadat om 11.00 uur het startschot gelost was, werd er slag om slinger gedemarreerd om in de vlucht van de dag te geraken. Geen enkele onderneming was echter een lang leven beschoren, waarmee de vorming van de kopgroep een mooi duel op zich was. Vooral INEOS Grenadiers-hardrijder Filippo Ganna toonde zich bijzonder actief in de hectische openingsfase. Ook de vluchtpoging van maar liefst 34 (!) renners mocht niet baten. Het peloton, dat werd aangevoerd door de heren van Israel-Premier Tech, gaf duidelijk geen cadeautjes uit handen.

Peloton komt te laat, Van den Berg en Carr sprinten om ritzege; Brit is de snelste, Woods eindwinnaar

Toch kon de formatie van teambaas Sylvan Adams niet alle aanvallen pareren. Het resulteerde erin dat een groep van twaalf jongens zich uiteindelijk wist te ontdoen van het pak. In die groep bevonden zich onder meer Lars van den Berg (Groupama-FDJ), Simon Carr (EF Education-EasyPost) Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Ganna. Het twaalftal had op een zeker moment een voorsprong van ruim vier minuten te pakken.

Op de twee beklimmingen bestookten de koplopers elkaar doorlopend met verscheidene aanvallen. Het waren uiteindelijk Van den Berg en Carr die zich de allersterksten toonden en met z'n tweetje voorop kwamen. Het peloton, dat erg lang werd geleid door meervoudig Tour de France-winnaar Chris Froome, moest alle zeilen bijzetten om het gat met de koplopers enigszins te dichten. De geleverde inspanningen bleken uiteindelijk tevergeefs, daar de twee dappere leiders dusdanig goed samenwerkten dat ze met z'n tweeën om de overwinning konden gaan sprinten.

Het werd in extremis tóch nog eventjes spannend, aangezien Carr in de laatste kilometer geen kopbeurt meer deed, wat uiteraard leidde tot ongenoegen bij Van den Berg. Het peloton kwam als gevolg van dat gepoker nog enorm dicht in de buurt, maar het was niet genoeg. In de sprint-`à deux was het Carr die Van den Berg wel wist te verschalken. Op luttele seconden achterstand sprintte die andere Van den Berg, Marijn, naar de derde plaats. Woods mag zich de eindwinnaar van de Franse rittenkoers noemen.

Uitslag etappe 4 Route d'Occitanie 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws