Skjelmose en Pedersen houden huis in Denemarken: jonge Deen wint op lastig parcours in Vejle Wielrennen
Wielrennen

Skjelmose en Pedersen houden huis in Denemarken: jonge Deen wint op lastig parcours in Vejle

Skjelmose en Pedersen houden huis in Denemarken: jonge Deen wint op lastig parcours in Vejle

Mattias Skjelmose heeft de derde etappe van de Ronde van Denemarken gewonnen. De Deense kampioen had duidelijk oersterke benen en hield huis op het heuvelachtige circuit van Vejle. Hij reed weg samen met zijn ploeggenoot Mads Pedersen, die als tweede over de streep kwam.

De derde etappe van de Ronde van Denemarken 2023 was een lange en een lastige. 209 kilometer moesten de coureurs overbruggen tussen Vejen en Vejle, de startplaats van de derde rit in de Tour van 2022. In Vejle moest een lastig lokaal circuit afgelegd worden, met een venijnige sprint omhoog. Zeven coureurs lieten zich niet afschrikken door de lengte en de zwaarte van de wedstrijd en vormden op die manier de kopgroep van de dag. De namen?

James Fouché (Bolton Equities), Jeppe Aaskov Pallesen (HRE), Nicklas Amdi Pedersen (ColoQuick), Oscar Bluhm (Suri), Nikolaj Mengel (BHS), Rasmus Pedersen (Denemarken) en de Nederlander Wessel Krul (Human Powered Health) vormden dat septet, dat circa vijf minuten toegift kreeg van het peloton. Julien Bernard (Lidl-Trek) verzorgde daar het gros van de dag het tempo, samen met enkele mannen van Uno-X. Op circa 75 kilometer van de meet stak ook Josef Cerny, de hardrijder van Soudal Quick-Step, een flinke hand bij.

Cort breekt de koers open, Wærenskjold lijkt sterk

Met nog vijftig kilometer voor de boeg werden de mannen voorin alweer ingerekend, waarna de focus vrij vlot op het finalecircuit in en rondom Vejle kon. Daar zorgden de mannen van Lidl-Trek ook wel voor, die met Daan Hoole als tempobeul de boel al vlot op een lint trokken. Enkele tientallen kilometers later besloten de renners van EF dat het niet hard genoeg ging. Op de omhoog lopende finishstraat zetten Mikkel Honoré en Magnus Cort even goed aan. Weinig renners konden mee. Mads Pedersen en Mattias Skjelmose (Trek), Anthon Charmig en Søren Wærenskjold (Uno-X) maakten een sterke indruk. Een groepje van ongeveer tien tot vijftien renners maakte zich los.

Het Trek-duo wilde klassementsleider Wærenskjold in verlegenheid brengen. Om de beurt kozen ze het hazenpad en in het begin reageerde de Noor op elke aanzet. Toen Pedersen echter solo weg reed met nog twintig kilometer te gaan, liet Wærenskjold hem begaan.

Wærenskjold kraakt en breekt definitief na lekke band 

Wærenskjold begon te kraken met nog twintig kilometer te gaan. Een lekke band drie kilometer later zorgde definitief voor een afscheid uit de verder uitgedunde achtervolgende groep. Cort, Skjelmose en de sterke Alexander Kamp (Tudor) waren nog met zijn drieën. Zij reden luttele seconden achter Pedersen, Skjelmose probeerde af te stoppen voor zijn ploegmaat. Dat deed hij met succes, waardoor Nicola Conci (Alpecin), Lucas Eriksson (Tudor) en Florian Vermeersch (Lotto) terug konden keren bij de drie achtervolgers. Zij konden zich daardoor organiseren, waardoor het moeilijk werd voor Pedersen. Eriksson reed zich helemaal leeg voor zijn kopman Kamp.

De renners kwamen echter niet dichterbij Pedersen, sterker nog: de sprinter, klassiekerspecialist, klimknecht en hardrijder in één wist zijn voorsprong te vergroten. Toen hij een halve minuut had, vond Skjelmose het genoeg geweest. De jonge ploeggenoot van Pedersen knalde weg bij de achtervolgers en reed in rap tempo naar zijn kopman toe. Het duo kon alles op alles zetten om de voorsprong verder uit te breiden.

Skjelmose en Pedersen gaan samen de laatste kilometer in

In de slotkilometer konden de Lidl-Trek-Denen gaan vieren, al wilden ze natuurlijk ook de voorsprong zo groot mogelijk houden met het oog op het algemene klassement. Pedersen kon Skjelmose niet meer volgen, waardoor de jonge Deen de ritzege kon pakken. Hij nam ook de leiderstrui over van Wærenskjold.

Uitslag etappe 3 Ronde van Denemarken 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws