Skjelmose grijpt de macht na geweldig waaierspektakel in Ster van Bessèges, De Lie verrast ook bergop Wielrennen
Wielrennen

Skjelmose grijpt de macht na geweldig waaierspektakel in Ster van Bessèges, De Lie verrast ook bergop

Skjelmose grijpt de macht na geweldig waaierspektakel in Ster van Bessèges, De Lie verrast ook bergop

Mattias Skjelmose heeft de vierde etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. Op de vierde dag van de vijfdaagse rittenkoers lag de finish voor het eerst bergop, maar lag het grootste spektakel door de wind in de aanloop. Na een dagje waaieren won de Deen voor Neilson Powless, maar was er ook een glansrol voor Arnaud De Lie, die zijn leiderstrui afstond aan Skjelmose, maar bergop wel lang indruk maakte.

De vierde etappe had voor het eerst een serieuze slotklim in petto, te weten Le Mont Bouquet. Deze col van 4,6 kilometer aan 9,0 procent gemiddeld lag aan het einde van een korte etappe, waarin de aanloop niet zo heel heftig was, op papier. Toch was de strijd om de vlucht van de dag heel flink. Door stevige wind werd het peloton op een lint getrokken en scheurde de boel in het eerste uur al enkele keren.

Trek-Segafredo voert elitegroep aan in waaierspektakel

Door de nervositeit en waaiervorming kwam er een grote groep met bekende namen voorop. Greg Van Avermaet (AG2R), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Pavel Sivakov (INEOS), Mads Pedersen, Mattias Skjelmose (Trek), Neilson Powless (EF) en Pierre Latour (TotalEnergies) waren zomaar wat namen die mee zaten. De groep bouwde een voorsprong op van een minuutje naar de tweede groep in koers.

Doordat de grote namen voorin zaten, was er in het peloton niet echt een ploeg die per se wilde achtervolgen. Arkéa-Samsic en Equipo Kern Pharma hadden de slag wel gemist en kregen straftraining. De wind bleef ondertussen stevig blazen, waardoor het peloton verder uitdunde. Vooraan was het Trek-Segafredo dat het tempo bepaalde, voor het klassement van Skjelmose. De voorste groep breidde daarmee de voorsprong op het halve peloton allemaal maar verder uit.

Voorste groep maakt zich op voor de slotklim

Met 1.30 minuten voorsprong en nog vijftig kilometer voor de wielen, ging de finale zo onderhand beginnen. Groupama-FDJ voegde zich in het peloton nog wel bij de achtervolgers, maar kwamen ze niet veel te laat? Vooraan waren in al het geweld Van Avermaet (AG2R), De Lie, Brent Van Moer (Lotto), Sivakov (INEOS), Pedersen, Jacopo Mosca, Toms Skujins, Skjelmose (Trek), Powless (EF), Hugo Houle, Sep Vanmarcke (Israel), Latour en Dries Van Gestel (TotalEnergies) nog over. Een prachtige groep van dertien!

Het peloton gaf allerminst op, met de slotklim van Le Mont Bouquet nog in het verschiet. Het was echter Pedersen die namens Trek enorme beurten deed om Skjelmose met voorsprong aan de voet van de slotklim te brengen. Op die klim leek het toch aan de klimmers te zijn en het waren ook Sivakov, Skjelmose, Latour en Powless die overbleven. Maar wie zat erbij? We wreven onszelf eens in de ogen: Arnaud De Lie!

Klimmers gooien De Lie overboord, wie wint?

Aanval na aanval zagen we op het steile slotklimmetje, maar De Lie wist de eersten nog op te vangen. De jonge klassementsleider moest echter toch wel overboord. Powless reed in z'n eentje weg, met de wind die ook op de klim voor moeilijke omstandigheden zorgde. Skjelmose maakte uiteindelijk de oversteek naar de Amerikaan van EF, Sivakov en Latour hadden niet meteen een reactie in huis

Terwijl De Lie in de laatste kilometers veel tijd verloor en daarmee ook zijn leiderstrui vaarwel zegde, was de grote vraag vooraan: wie grijpt de macht? Met een voorsprong van twaalf seconden op Latour gingen Powless en Skjelmose de laatste kilometer in. De winnaar zou ook de leiderstrui aantrekken en dat werd Skjelmose. De jongeling zette zijn sprint op 200 meter van de top in en klopte Powless overtuigend.

Uitslag etappe 4 Ster van Bessèges 2023

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws