Tao Geoghegan Hart wint koninginnenrit Ronde van Valencia: Ciccone behoudt leiderstrui Wielrennen
Wielrennen

Tao Geoghegan Hart wint koninginnenrit Ronde van Valencia: Ciccone behoudt leiderstrui

Tao Geoghegan Hart wint koninginnenrit Ronde van Valencia: Ciccone behoudt leiderstrui

Tao Geoghegan Hart heeft de vierde etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. In de koninginnenrit van de vijfdaagse rittenkoers was hij uiteindelijk de sterkste na een lastige slotklim. Klassementsleider Giulio Ciccone werd derde en behield zijn leidende positie.

Nadat de renners in deze Spaanse etappekoers op vrijdag een vlakke finale beleefde, was dat op zaterdag wel anders. Vanaf de start ging de koers omhoog, wat ondermeer resulteerde in een grote omvangrijke kopgroep. De klassementsrenners die dicht in de buurt van leider Ciccone stonden, hielden zich rustig.

Mollema, Arensman en Poel in grote kopgroep

Toch maakten een aantal interessante renners deel uit van de 23-koppige kopgroep die op de eerste klim van vijf kilometer wisten weg te komen. De Nederlandse nationaliteit was goed vertegenwoordigd: Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Thymen Arensman (INEOS-Grenadiers) en Wout Poels (Bahrain-Victorious) kregen de ruimte van het peloton. De voorsprong bleef beperkt tot rond de drie minuten.

Door deze voorsprong kwam Mollema virtueel aan de leiding te staan. Hiermee zou hij de leiding over nemen van zijn ploeggenoot Ciccone, die zich schuil hield in het peloton. Trek-Segafredo was door de aanwezigheid van Mollema, en Trek-renner Amanuel Ghebreigzabhier, niet verplicht om als leidend team de kop het van peloton te nemen. BORA-hansgrohe, met alleen Nico Denz in de kopgroep, nam wel dat initiatief om het tempo voor kopman Aleksandr Vlasov te bepalen.

De Duitse formatie kreeg op de langste klim van de dag, de Montmayor, hulp van twee andere teams. Bahrain-Victorious zette, ondanks de aanwezigheid van Poels in de kopgroep, een mannetje bij aan kop van het peloton. Dit betekende dat de ploeg uit het Midden-Oosten de kansen voor Poels opofferde, om vol voor Pello Bilbao te gaan, de nummer twee van het klassement. Ook Movistar begon zich te bemoeien met het tempo van het peloton.

Thymen Arensman trekt ten aanval

Op de top van de Montmayor was de voorsprong van de kopgroep geslonken tot rond de anderhalve minuut. In het zog van Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), die tot dan toe alle bergpunten in deze etappe wist te behalen en daarmee zijn leidende positie in het bergklassement wist te verstevigen, sprong Arensman weg uit de voorste groep. De Nederlander ging er alleen vandoor, met nog een goede 50 kilometer te gaan.

De aanwinst van INEOS-Grenadiers wist in de afdaling zijn voorsprong op het peloton met een minuut te vergroten. De rest van de voormalige kopgroep werd teruggepakt, het sein voor Trek-Segafredo om het tempo op te schroeven. De Amerikaanse formatie legde het tempo zo hoog, dat de voorsprong van Arensman slonk als sneeuw voor de zon. Een uitgedunde groep trok ten strijden in de laatste kilometers.

Het was lang wachten tot iemand ten aanval trok. Verschillende teams bepaalden het tempo, maar een sprint van een grote groep was onoverkomelijk. Tao Geoghegan Hart trok aan het langste eind, nadat zijn ploeggenoten de sprint aantrokken. De coureur van INEOS-Grenadiers kwam met verve over de streep, voor Thomas Gloag (Jumbo-Visma) en Ciccone.

Uitslag etappe 4 Ronde van Valencia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news